Üç fazlı bir motorda fazlardan biri kopabilir. Ya da sigortalardan biri devresini açarsa sargı kollarından biri şebekeden ayrılır. Bundan dolayı üç fazlı motor, bir fazlı motorun çalışması konumuna düşer. Sadece enerji tamamen kesildikten sonra tekrar enerji verilirse motor dönmez.
3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir. Isınan sargılarının izolesi (vernik) eriyerek kısa devreye sebep olur.
İki faza kaldığı zaman şebekeden yüksek akım çekmeye başlıyor. Yüksek akımla birlikte sargılar ısınmaya başlıyor. Vernik ile kaplı sargılar eriyerek kısa devreye sebep oluyorlar. Kısa devre ise motorun bozulması demek oluyor.
Bir Fazlı Asenkron Motorlarda Yardımcı Sargının Görevi
Bir fazlı asenkron motorlarda sadece bir sargıyla ile döner alan oluşmaz. Bu sebeple ana sargının dışında başka bir yardımcı sargıya ihtiyaç duyulur.
Motorun dönüş yönünü değiştirmek için ana veya yardımcı sargıdan herhangi birinin uçları yer değiştirilir. Bu sargıların herhangi birinin uçlarının yer değiştirmesiyle stator alanının dönüş yönü ters çevrilir. Sonuç olarak da rotorun dönüş yönü değiştirilir.
İlgili 17 soru bulundu
monofaze motorlar aşırı yüklenmede ters döner. bu bir arıza degildir durdurup yükü azaltırsanız normal yönde dönmeye devam eder.
Üç fazlı asenkron motorların dönüş yönünü değiştirmeN için, fazlardan herhangi iki fazın yerini değiştirmeN yeterlidir. Fazların yer değiştirme işlemi kontaktör veya paket şalterle yapılır.
Yardımcı sargı ile gövde arasında kaçak yani kısa devre olmadığı anlaşılmaktadır. Fakat bir değer görülür ise yardımcı sargı ile gövde arasında kısa devre yani kaçak olduğu görülür ve motorumuz yanık olduğu anlaşılır.
16.6 Üç fazlı asenkron motorda kalkınma ve yol verme :
Kısa devre rotorlu asenkron motorlar ilk anda (rotor durduğu için) sekonderi kısa devre edilmiş trafoya benzerler.Bu nedenle kalkınma anında nominal akım değerlerinin 4–6 katı kadar fazla akım çekerler.
Kayma: Senkron hız ile rotor hızı arasındaki farka kayma denir. S harfi ile gösterilir ve senkron devir sayısının yüzdesi ile ifade edilir. Asenkron motorda boş çalışmada kayma küçük değerlidir.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
Motorun dönebilmesi için aralarında faz farkı olan en az iki akımın statör sargılarından geçmesi gerekir. Bunun yanında üç fazlı şebekenin bulunmadığı yerlerde 3 fazlı motorlar tek fazlı olarak çalıştırılabilir.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Ayrıca zaten yağ yakması durumunda da iyi bir servise veya ustaya göstererek aracınızın motorunun bitik olup olmadığını anlayabilirsiniz. Egzozdan farklı renkte ve yoğun şekilde duman gelmesi de motorun bittiğine işaret teşkil edebilir. Aynı şekilde egzozdan yağ gelmesi de bu işaretlerden kabul edilir.
Peki motosikletler sanıldığı kadar tehlikeli mi? Uluslararası araştırmalar, motosiklet kazalarında ölüm ya da ciddi yaralanma oranının otomobillere göre 35 kat fazla olduğunu gösteriyor. Motosiklet sürüş güvenliğinde, başta kask olmak üzere, güvenlik ekipmanları ve eğitim öne çıkıyor.
Kısa dönüşler, çentikli bobin teli, yüksek voltaj yükselmeleri, iletken kirleticiler, aşırı ısınmış sargı, eskimiş yalıtım ve gevşek, titreşen bobin tellerinden kaynaklanır.
Asenkron motorlarda verim, kutup sayıları arttıkça azalır. Verimi etkileyen diğer bir unsursa motor yüküdür; motor etiketlerinde belirtilen anma değerleri tam yük çalışma koşulları için belirlenmiştir, eğer motor aşırı yüklenirse veya tam yükünün altında yüklenirse verim değeri düşer.
Bu arızanın en yaygın tespit yolu motoru boşta çalıştırıp fazların tek tek akımlarının ölçümünün yapılmasıdır. Ölçüm sırasında akımların herhangi birinde değişiklik varsa o sarım arızalıdır ayrıca arızalı sarım ısınır.
3 fazlı asenkron motorlarda, 3 fazlı stator sargıları gerilim ile beslendikleri zaman makinede döner manyetik alan oluşur. Bu manyetik alan senkron hızda döner. Bu hızda dönen manyetik alandan dolayı durmakta olan rotor iletkenlerinde bir gerilim indüklenir.
Monofaze motorlar ayrıca 1 fazlı asenkron motorlar olarak da bilinir. Monofaze motorlar çalışma prensibi olarak tek faza ihtiyaç duyan motorlardır. Bu tür motorlar genelde küçük güçlerde üretilirler bu yüzden sanayi kullanımlardan daha çok evsel kullanım için üretilen makinelerde kullanılır.
Üç fazlı bir sistemin bir fazı kaybolduğunda faz kaybı meydana gelir. Tipik olarak, bir faz kaybı, atan bir sigorta, aşırı yük, kopan kablo veya mekanik arızadan kaynaklanır. Ansızın gerçekleşen bir faz kaybı, ekipman arızalarına neden olabilir.
ÜÇGEN YOL VERME Üçgen bağlantı (Δ) şeklinde sembolize edilir. Bu bağlantıda hat akımı, faz akımının 3 katıdır. Üçgen bağlantıda hat gerilimi faz gerilimine eşittir Motor etiketinde (Δ) 380 V yazan motorlar üçgen bağlanır.
Sıkıntı olmaz,konvertore gerek yok. 50hz'de çalışan cihaz 60 hz'de de çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri