Asgari ücretle çalışan işçi bayramda bir günde brüt 333.6 TL mesai ücreti alır. Bayram süresince 3,5 gün çalışan asgari ücretli işçiye brüt 1.168 TL ödenir.
Bayram Mesai Ücretleri Ne Kadardır? Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir.
Eğer bayram tatili işçinin haftalık tatil gününe denk geliyor ve çalışılıyorsa, o günlük ücret yüzde 50 daha artırılıyor. Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti işçilere nakit olarak ödeniyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor.
Fazla mesai ödemesi, normal ücretin % 50 artırımlı olarak ödenmesi ile yapılır. Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir.
Burada da saatlik çalışma ücretine, fazladan çalışılan her bir saat için fazla çalışma ücreti eklenir. 2023 yılında asgari ücret için saatlik ücret 59,62 TL'dir. Fazla mesai yapılan saatlerde ödeme %50 artar. Bu nedenle de 2023 asgari fazla mesai saatlik ücreti 89,43 TL olarak hesaplanır.
İlgili 29 soru bulundu
Resmî tatillerde yapılan fazla mesai çalışmaları, normal çalışma saatlerinin ücretinin belirli bir katsayısı ile birlikte belirlenir. Asgari ücret fazla mesai hesaplama da aynı oranlara tabidir. İş Kanununa göre bayramlarda fazla mesai hesaplama oranı, normal saatlik ücretin %100'ü oranında bir katsayı uygulanır.
Genellikle resmi tatillerde çalışan için minimum %100 zamlı mesai ücreti uygulanır. Örneğin bir çalışan, 500 TL saatlik brüt ücrete sahipse Cumhuriyet Bayramı veya Kurban Bayramında çalışması durumunda saatlik ücreti 1.000 TL olur.
Kanunen yasada belirlenen haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Haftalık 45 saati aşan çalışma yapıldığında bu çalışma fazla mesai ya da diğer adı ile fazla çalışma ücreti olarak adlandırılır. İşçinin normal çalışma süresinin sözleşmelerle haftalık 45 saatin altında belirlendiği durumlar vardır.
Fazla çalışma olarak çalıştığı süreyi 45 saati aşan süreyi baz alıyoruz. Fazla mesai ücreti; 9 saat x 80 TL = 720 TL'dir. Fazla sürelerle çalışma ücreti ise; yasa çerçevesinde fazla sürelerle çalışmanın ücreti saatlik ücretine denk gelen ücretin %25 zamlı hali olarak ödenir.
Sonuç olarak, ulusal bayram ve genel tatil günlerindeki çalışmaların tamamı fazla çalışma sayılmadığı gibi yıllık 270 saatlik fazla çalışma saati içinde de sayılmaz, sadece ve sadece bu günlerde yapılan çalışma haftalık 45 saati aşırıyorsa aşan kısım, 270 saat hesabında dikkate alınır.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, milli ve dini bayram günlerinde 1 saat çalışan işçinin tam yevmiye hak ettiğine hükmetti.
Dolayısıyla aylık çalışma saati 30 x 7.5 = 225 saat olarak hesaplanır. Günlük ücretiniz için maaşınızı 30'a bölün ve çıkan sonuç sizin bir günlük ücretinizdir yani yevmiyenizdir.
I-Genel Tatil Ücreti:
Kanun hükmü çok açıktır. İşçi çalışmaz ise normal ücretini alacak,bayram günü çalışırsa normal ücreti kadar bayram ücreti alacaktır. Diğer bir ifadeyle çift yevmiye alacaktır.
Bu yarım günler nedeniyle işyerinde çalışılmadığında işçilere, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir. Saat 13:00 sonrasında çalışıldığında, çalışma yarım gün için yapılmışsa yarım gün, tam gün için yapılmışsa tam günlük ücrete hak kazanılır.
23 Nisan resmi tatil olduğundan, bu gün çalışanlar çift mesai alır.
Devlet kurumlarında ise Arefe günü yarım gün tatil sayılır. Saat 13.00'te mesai sonudur.
Pazar günü fazla mesai ücreti nedir? Pazar günleri çalışanların fazla mesai saat ücreti, normal çalışma günlerindeki fazla mesai ücretleriyle aynı şekilde hesaplanır. Fazla mesai ücretleri normal çalışma saatleri için ödenen ücretin en az %50 fazlası şeklinde hesaplanır.
Bir aylık fazla çalışma saati
Şöyle ki; günlük 11 saati aşmamak kaydıyla işçinin haftanın 6 günü çalıştırılması mümkün olduğuna göre, işçi haftada 66 saat çalıştırılabilir ve böylece 21 saat fazla mesai yapabilir.
Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Brüt yevmiye 333,60 TL'den 447,15 TL'ye çıkarken; net yevmiye 283,56 TL'den 380,08 TL'ye çıktı.
İşçinin aylık çalışma süresi 225 saat olarak kabul edildiğinde, saatlik ücretin tespiti için yapılması gereken işçinin aylık maaşını 225'e bölmek olmalıdır. Böylece işçinin her bir saatlik ücretinin bedeli öğrenilebilir.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu 20.06.2023 tarihinde aldığı karar ile 2023 yılının ikinci altı için uygulanacak asgari ücreti günlük 447,15 TL olarak belirlemiş olup karar, 24.06.2023 tarihli ve 32231 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
İşçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Örneğin saatlik brüt ücreti 100 TL olan bir işçinin yaptığı fazla mesai sonucu alacağı ücret 150 TL olacaktır. Saatlik çalışma ücretini bulabilmek için aylık ücreti 225'e bölmek gerekecektir. 10.008/225= 44.48 TL işçinin saatlik ücreti olarak bulunacaktır.
40 TL, saatlik çalışma ücretine karşılık gelen rakamdır. Bu rakam 1,5 ile çarpıldığında fazla mesai ücreti hesaplanabilmektedir. 40×1,5=60 TL. 60 TL işçinin bir saat fazla mesai ücreti olurken bu işçi ayda 10 saat mesai yapıyorsa alacağı fazla mesai ücreti toplamı aylık 60×10=600 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri