Bilgisayar sisteminde sunucuya bağlı ve çalışır bir durumda olma hali, çevrim içi olarak tanımlanmaktadır. Çevrim içi sözcüğü yazım şekli açısından birçok kişi tarafından karıştıran kelimeler arasındadır. TDK'ya göre çevrim içi sözcüğü ayrı bir şekilde yazılmalıdır.
Çevrim içi (İngilizce: online), bilgisayar sisteminde sunucuya bağlı ve çalışır durumda olma halidir. Türkçeye daha dar anlamıyla yalnızca bilgisayar ve ilgili konularıyla bağlantılı olarak yerleşmiş bir sözcüktür. Bu kelime genellikle çevrimiçi şeklinde yanlış kullanılır. Doğru kullanımı çevrim içi şeklinde olmalıdır.
Çevrim içi ve çevrim dışı kelimeleri ayrı olarak yazılması gereken kelimelerdir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Çünkü bazı kelimeler ayrı yazılmalı bazıları ise birleşik olarak ele alınmalıdır. TDK üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin birleşik yazılması gerektiği öne çıkıyor. Yani cümle içerisinde da tek başına anlamı üzerinden amaca uygun kullanırken, karmakarışık erimesi mutlaka birleşik biçimde yazılmış olmalıdır.
Bu kelimenin bisküvi mi, püsküüt mü, pisküüt mü, büsküüt mü, pisküvi mi, püsküvüt mü olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı bisküvi şeklinde olmalıdır.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Çevrimdışı durumu, bilgisayarın herhangi bir ağa (genellikle internet) veri alıp göndermeye hazır olmadığını belirtir.
Bir kişinin çevrimiçi olması, bu kişinin cihazında WhatsApp'ın ön planda açık ve İnternet'e bağlı olduğunu gösterir. Ancak bu durum her zaman kişinin mesajınızı okuduğu anlamına gelmez. Son görülme, kişinin WhatsApp'ı en son ne zaman kullandığını gösterir.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Çevrim İçi Kelimesinin Doğru yazılışı
Çevrim içi kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "çevrim içi" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise çevrim içi şeklindedir.
çevrim TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Devir. fizik Bir elektrik akımının iletken üzerinde aldığı yol, devre.
Online kelimesi dilimize çevrimiçi olarak çevrilmiştir, yani hatta olan anlamına gelmektedir. Bir internet sitesi aktif olarak çalışır halde ise çevrimiçi (online), eğer kapalı ve erişilemiyor ise çevrimdışı (offline) olarak adlandırılabilir.
Aferin TDK sözlüğü içerisinde tüm detayları ile yer almaktadır. Çoğu kişi aferin kelimesini "aferim" şeklinde kullanmaktadır. Fakat "aferim" yazım ve söyleme şekli ile yanlış olarak kabul edilmektedir. Doğru kelime yazımı ise "aferin" olarak karşımıza çıkmaktadır.
TDK'ya göre ajitasyon kelimesinin doğru yazılışı "ajitasyon"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Aşçı kelimesi doğru yazılışı aşçı şeklinde olmaktadır. Ahçı şeklinde kullanım ise yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir. Türk Dil kurumuna göre aşçı kelimesinin doğru yazımı aşçı şeklinde olmaktadır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Bu kelimenin Doğru yazım şekli peşi sıra olarak ifade ediliyor. Peşisıra şeklindeki yazımı ise yanlış olarak kabul ediliyor. Peşi sıra kelimesi ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazılan şekilleri yanlış yazım olarak değerlendiriliyor.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
TDK'ya göre kara yolu kelimesinin doğru yazılışı "kara yolu"dur.
Yüz Üstü Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı yüzüstü olarak bitişik halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri