Açık Tip Şalter Nedir: Açık tip güç şalterleri,bulundukları devreyi aşırı yük,kısa devre,faz kaybı gibi durumlara karşı koruyan,çok yüksek kesme kapasiteli ana güç ayırıcılarıdır.
Kutup sayısı(Otomatik sigortalar standart olarak 1-2-3-4 kutuplu olarak üretilir)(Kutup sayısı sigortaya bağlanabilecek faz ve nötr bağlantılarının sayısını ifade etmektedir, örneğin 3 kutuplu bir sigortaya 3 faz bağlanabilmektedir.)
Otomatik Sigorta: Tesisatı ve tesisata bağlı elektrik cihazlarını aşırı akımlara ve kısa devrelere karşı koruyan bir devre elemanıdır. Otomatik sigortalar, elektrik tesisatında aşırı akım veya kısa devre oluşması durumunda bu durumu tespit ederek elektrik akımını keser. K Otomat: Üç fazlı sigortaya verilen isimdir.
Bu şalterler ayrıca bir toprak koruma özelliğine sahipse 4 kutuplu olmalıdır. Çünkü özellikle dengesiz yüklenmede nötr akımları bölünür ve bölünen bu akım toprak rölesini açtırabilir. Bunu önlemenin yolu her iki şalteri de 4 kutuplu seçip, şalter fazları açarken nötr'ü de açmasını sağlamak gerekir.
Açıklama. B tipi (Ev, jeneratör gibi düşük kısa devre akımlı yerlerin korunmasında kullanılır.
İlgili 18 soru bulundu
Açıklama. B tipi (Ev, jeneratör gibi düşük kısa devre akımlı yerlerin korunmasında kullanılır.
Evde Hangi Tip Sigorta Kullanılır? Genellikle evlerde tercih edilen otomatik sigorta tipi, B tipidir. B tipi sigortalar, ev aydınlatması, priz ve kumanda devrelerinde kullanılır. Fakat C tipi sigortalar da klima ve buzdolabı gibi endüktif yüklerde kullanıldığı için evlerde kullanıma uygun sigortalardır.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
Oldukça dikkat edilmesi ve hassasiyet gösterilmesi gereken kaçak akım koruma röleleri, 10 mA ile 500 mA aralıklarda tasarlanır. İnsan hayatını korumak için yer alan standart 30 mA hassasiyetindeki rölelerin yanı sıra yangınlara karşı koruma sağlayan 300 mA hassasiyetindeki koruma röleleri kullanılır.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
Kullanım Amacı ve Özellikleri : Anahtarlı Otomatik Sigortalar, ev ve benzeri yerlerdeki elektrik tesisatlarında hattan geçen akımın normal seviyenin üzerine çıkması durumunda koruma yapan devre kesicilerdir.
C2 Otomatik 2 Amper Sigorta.
C ve D tipi otomatik sigortalar ise genellikle anahtarlama veya devreye girme anında ani aşırı akımların oluştuğu endüktif karakterli devrelerin, transformatörlerin, klimaların, buzdolaplarının ve çok sayıda floresan lambanın korunmasında kullanılır.
32 amper sigorta nerelerde kullanılır? 32 amper sigortalar, genellikle büyük ev aletleri, endüstriyel cihazlar ve güç devreleri gibi orta ve büyük ölçekli yüklerin korunmasında kullanılır.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
4A sigorta çalışanın brüt maaşı üzerinden emeklilik, sağlık, malullük primleri ile gelir vergisi gibi kesintilerin işveren tarafından yapıldığı ve devlete ödendiği sosyal sigorta türüdür.
Kaçak akım röleleri elektrik sisteminde sigortalardan sonra bağlanmalıdır. Her ekipman veya sistem kendi içinde işletmeden dolayı bir miktar kaçak akıma sebep olur. Kaçak akım röleleri gruplandırılırken mevcut işletmeden kaynaklanan kaçaklar da göz önünde bulundurulmalıdır.
A ve AC Tipi Kaçak Akım Röleleri
EC/ EN 61008 ve IEC/ EN 610091 standartları ile uyumlu olan AC tipi veya A tipi kaçak akım koruma röleleri, konut ve benzeri türü çoğu uygulamada kullanılır.
Normal prizler evde kullanım için tasarlanmıştır ve bu nedenle yalnızca maksimum 16 amperlik akımı işleyebilir. Çoğu durumda maksimum 10 amper bile vardır.
Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir. Ancak oluşabilecek birçok maddi ve manevi hasara yol açacaktır.
Kaçak Akım Rölesi Olmazsa Ne Olur? sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir: Devrede kaçak akım rölesi mevcut değilse ve toprak kaçağı meydana gelmişse, kaçak akımın olduğu yere bir insanın temas etmesi sonucu tüm kaçak akım o insanın üzerinden akacaktır.
Bunun için ilk olarak, elektrik sigortasının olduğu yere ulaşılmalı ve hangi şalterlerin attığının belirlemesi yapılmalıdır. Daha sonra, atan şalterin yukarı kaldırılması ve elektriğin yeniden kullanılmaya devam etmesi gerekir.
40 Amper sigorta, orta büyüklükteki ev aletleri, ısıtıcılar ve motorlar gibi orta güçteki elektrikli cihazlarda kullanılır.
Kombiler için 2-6 Amper arası sigorta bağlanması yeterlidir.
1- Doğalgaz kurumlarından alınan gaz açım belgesi hazır olmalıdır. 2- Şofben elektrik kablosunun 2 Amperlik sigortaya bağlantısının yapılmış olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri