KPSS Alan Bilgisi her yıl yapılarak ilgili kadrolara atama yapılır. Bu sınava lisans mezunları ve mezun olabilecek durumda olanlar (son sınıf öğrencileri) girebilir. Sadece adayın kamu kurum ve kuruluşlarına iş başvurusu yaptığı zaman mezun durumda olması gerekir.
Kamu kurum ve kuruluşlarının, A Grubu ve Millî Eğitim Bakanlığı öğretmenlik kadrolarına ilk defa atanacakların geçerli bir KPSS puanına sahip olmaları zorunludur. KİMLER ALAN BİLGİSİ SINAVINA GİRMELİ? Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına bağlı olarak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmak zorundadır.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan eğitim kurumlarında kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken sınavdır. Ayrıca ÖABT kısaltmasının açılımı Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'dir. Toplam 75 farklı sorudan oluşan ÖABT, 18 farklı alandan oluşmaktadır.
*KPSS-A GRUBU KADROLAR
Ancak şunu belirtmek gerekir ki; KPSS-A kadroları temel olarak İİBF, Hukuk, SBF, İktisat ve İşletme Fakültesi mezunlarına yöneliktir. Sadece çok az sayıda kurum, bu fakülteler dışındaki fakülte mezunlarının da başvurularını kabul etmektedir.
KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları
A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur. Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadrolarıdır.
İlgili 18 soru bulundu
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
KPSS Alan Bilgisi her yıl yapılarak ilgili kadrolara atama yapılır. Bu sınava lisans mezunları ve mezun olabilecek durumda olanlar (son sınıf öğrencileri) girebilir. Sadece adayın kamu kurum ve kuruluşlarına iş başvurusu yaptığı zaman mezun durumda olması gerekir.
Birçok açıktan alım yapan kamu kurumu genellikle minimum 70 puan şartı arıyor. KPSS Ortaöğretim sınavından 70 puan almak için 40 -45 net yapmak gerekiyor. Şurada Paylaş! KPSS Ortaöğretim sınavından 80 puan almak için ise 67 – 72 arasında net yapmanız gerekir.
A grubu meslekleri; kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır. KPSS, doğrudan atama yapacak kamu kurum ve kuruluşları için bir seçme sınavı, giriş sınavı yapacak kamu kurum ve kuruluşları için ise bir eleme sınavıdır.
Sınava girildiğinde mezun olup olmama şartı aranmamaktadır. Mezuniyet şartı kadrolara başvuru esnasında gerektiği için sınava girebilirler. (Üniversite 3. sınıf öğrencileri de girebilir).
Genel Yetenek ve Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri testleri puanlamaya toplam %50 oranında etki ederken ÖABT testi de geri kalan %50'yi belirler. KPSS P121 PUAN TÜRÜ NEDİR? Eğitim fakültelerinden mezun olan lisans mezunu adayların öğretmenlik tercihlerinde kullandıkları puan türüne P121 denilmektedir.
2023-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı'nın Alan Bilgisi 1. oturumu (kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri çoktan seçmeli 120 soru için adaylara 150 dakika verilecek. > 2. oturum hukuk, iktisat, maliye alanlarından yapılacak ve 120 soru için 150 dakika süre verilecek.
Alan sınavlarına girmezsen A grubu memurluklara (Kaymakamlık, müfettişlik, denetmenlik gibi)başvuramazsın daha doğrusu bu meslek puanların hesaplanmaz.
KPSS'ye lisans programlarından mezun olmuş ya da sınav geçerlilik süresinde mezun olacak adaylar başvuru yapabilir. Mezun olmamış adayların sınavın geçerlilik süresi olan iki sene içinde mezun konuma gelmeleri gerekir.
KPSS lisans atama taban puanları ve hem kadro hem de şehirlere göre farklılık göstermektedir. 60 puandan düşük alan adaylar genelde tercih yapamazken 60 ve üzerinde puana sahip adaylar tercihte bulunabilmektedir.
KPSS'den 60 puan alanlar polislik mesleğini tercih edebiliyor. Bunun haricinde belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları 60 – 65 – 70 puanları arasında alımlar yapıyor. KPSS merkezi atama ile şimdiye kadar 60 puanla atanabilen bir aday bulunmuyor.
Geçtiğimiz yıllarda KPSS'de Lisans mezunları için en düşük puanlı memur ataması 66.77 puanla gerçekleşti.
KPSS lisans sınavına giren adaylar KPSS puan hesaplamalarını merak ediyor. KPSS lisans sınavında 55 net 70 puan getirirken, 62 net 75 puan getirmekte. KPSS lisans 72 net 80 puan ederken, 84 net ise 85 puan getirecektir.
61-65 net arası ;78-80 arası puan getirecektir. 66-70 net arası ; 80-82 arası puan getirecektir. 71-75 net arası; 82-84 arası puan getirecektir.
Genel Yetenek-Genel Kültür: 23 Temmuz 2023, Saat: 10.15, 130 dakika. Eğitim Bilimleri: 23 Temmuz 2023, Saat: 14.45, 100 dakika. KPSS Alan Bilgisi Sınavları 1. Oturum Cumartesi Sabah (Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri): 29 Temmuz 2023, Saat: 10.15.
KPSS-Öğretmenlik, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan eğitim kurumlarında kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken sınavdır. Eğitim Fakülteleri ve Fen Edebiyat Fakültelerinden mezun olan adaylar bu sınava girebilir.
Devlet memuru olmak isteyen alan mezunları da bu sınava girebilirler. KPSS A grubu bu kişiler için ayrılmış olan kısımdır. Kendi alanında açılan uzmanlık ve uzman yardımcılığı ilanlarına başvurmak isteyenler KPSS A grubu sınavına girmektedir. Bu sınav skoru 2 yıl geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri