Teatral yeteneği, yöresel icra tekniği, vokal yorumu ve yaren adını verdiği üçlü sazı ile Türk halk müziğinde bir ekol oluşturdu.
Yaren. Özay Gönlüm'ün tambura, bağlama ve cura'yı aynı gövdede birleştirdiği saz.
Açın'ın imal ettiği "yaren" adlı enstrümanı tanıtıyor.
Özay Gönlüm, akciğerler rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Ankara Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Hastanesinde, 1 Mart 2000'de hayatını kaybetti.
Türküleriyle 34 yıldır beğeni toplayan Özay Gönlüm, 2 yıl akciğer rahatsızlığıyla yaşadı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'ne tedavi amacıyla yattı. Ancak hastalığa yenik düşerek 1 Mart 2000'de hayata gözlerini yumdu. Mezarı Cebeci Asri Mezarlığı'ndadır.
İlgili 39 soru bulundu
Asıl adı Kemal Özay Gönlüm olan sanatçı, kamuoyunda ve sanat çevresinde Özay Gönlüm adıyla bilinir. 5 Şubat 1940 tarihinde babasının askeri görevle bulunduğu Erzincan'ın Tercan ilçesinde doğmuştur. Babasının adı Ahmet, annesinin adı Zekiye'dir.
Curaların tekne derinlikleri ile göğüs genişlikleri 15 cm dolayındadır. Sap uzunlukları ise 40 cm kadardır. Sapın ucundaki burgu denen anahtarlarla çalgı akort edilir. Dört telli curalarda üstteki tel ahenk telidir.
Âşık:, Anadolu, Güney Kafkasya ve İran'da sürdürülen, genellikle bağlama veya başka bir telli müzik aleti eşliğinde söylenen sözlü halk müziği geleneğini icra eden kişidir. Aşıklık geleneği, Türk kökenli ve Türkler arasında yaygın olan Anadolu, Ortadoğu ve Orta Asya'ya özgü bir halk şairliği türüdür.
Sazcı kelimesi ile ilgili arattırılan sıkça sorulan sorulara haberin detayından ulaşabilirsiniz.
Cura: Bağlama ailesinin en küçük sazıdır. Yurdumuzun her yöresinde rastladığımız cura değişik isimlerle anılmaktadır. Dede sazı, parmak vura, üç telli cura gibi. Divan, bağlama tambura sazlarıyla birlikte icrada bağlama curası, tanbura curası gibi isimler alır.
Dünyaca ünlü ve yaşadığı dönemde Uluslararası Yaşayan Kültür Mirası ünvanına sahip Hayri Dev'in kullandığı sazdır.
Türklerde ise tüm müzik aletlerine 'kopuz' (yaylı kopuz, ağızda kullanılan kopuz ve başkaları) denilmektedir. XV. yüzyıldan sonra ise yazılı kaynaklarda 'Çüyür' aletine 'Saz' denilmeye başlanmıştır.
Saz, telli bir çalgı ailesine verilen genel bir isimdir. Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan bir enstrümandır. Saz, tipik olarak bir gövde, sap ve tellerden oluşur. Gövde genellikle armut şekline benzer bir yapıya sahiptir ve genellikle ağaç malzemeden yapılmıştır.
Kısa bir şekilde bahsetmek gerekirse, saz daha büyük ve telli bir çalgıdır, bağlama ise küçük ve telli bir çalgıdır. Saz, genelde daha melodik ve armonik müziği çalabilen bir çalgıyken, bağlama ise daha ritmik ve perdeli müziği çalabilen bir çalgıdır.
“Saz çeşitleri” denildiğinde, bağlama, divan sazı, bozuk, cura ve meydan sazı gibi farklı türler akla gelir. Her bir saz çeşidi, kendine has yapısı ve ses tonu ile farklı müzik türleri ve ifadeler için kullanılır. Bu çeşitlilik, Anadolu'nun zengin müzik kültürünü yansıtır ve müzisyenlere geniş bir yaratıcı alan sunar.
Aslında en iyi saz şu ağaçtan yapılıyor diye bir kural yoktur. Sazı iyi yapan, onun yapım aşamalarını ve kullanılan tekniklerini iyi bilen biri tarafından üretilmesi ile ortaya çıkar. Tabi ki, saz yapımında en çok maun, dut, kestane, ardıç ve ladin ağaçları tercih ediliyor.
Bağlamanın atası, Dede Korkut hikayelerinde adı çok sık geçen Kopuz'dur. Yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişi olan ve birden çok telli saz türünü kapsayan Kopuz, Orta Asya'daki Türk Boyları tarafından kullanılmıştır. İlk zamanlar o bölgenin gezginci ozanları aracılığıyla Anadolu'ya gelmiştir.
Uzun sap saz (bağlama) 23 – 24 perdeli olup, Halk müziğinin temel sazlarının başında gelir. İsteğe göre değişsede, genel olarak tekne boyu ortalama 40 – 42 cm'dir. Meydan sazından bir oktav, Divan sazından ise beş ses daha tizdir. Üzerine yedi adet tel takılır ve bu bazen isteğe göre değişebilir.
Bağlama, saza göre daha küçük boyutlu bir çalgı olarak dikkat çeker. Bu yüzden, saz için bağlamanın büyüğü olduğu söylenebilir.
Balta sazı (ya da dede sazı, ruzba), bağlama ailesi içinde yer alan bir bağlama türü. Teknesi alt kısmında sivrilerek bir balta ağzını andırdığı için bu ismi almıştır. Görüntüsünün yanı sıra tınısının da oldukça farklı olmasıyla diğer bağlamalardan ayrılır.
Sanatçı, Ankara'daki Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedildi. Özer Gönlüm'ün erkek kardeşi Cumhur Gönlüm, sanatçı hakkında "Özer ağabeyim hiçbir kişiden, kaynaktan ders almamıştır. Bir hocası olmamıştır. Kesinlikle kendi yeteneği, bilgi ve becerisiyle yapmıştır bu işi." ifadelerini kullanmıştı.
Kerem Gönlüm (d. 22 Kasım 1977; Eskişehir), eski millî basketbolcudur.
Zeynel Abidin Cümbüş - Vikipedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri