Vardiyasından çıkan işçinin, bir sonraki vardiyasına kadar EN AZ 11 saat dinlenmesi gerekmektedir. Bu süre geçmeden işçinin çalıştırılması yasal değildir. Dolayısıyla, iki vardiya arasındaki dinlenme süresinin en az 11 saat olduğunu söyleyebiliriz.
2+2+2 Vardiya Sistemi
Bu çalışma sistemini bir örnek bir programla açıklayacak olursak, bir çalışan sabah 80.00'den öğleden sonra 16.00'ya kadar iki ardışık gündüz vardiyasında çalışabilir, ardından gece 00.00'dan sabah 08.00'e kadar iki ardışık gece vardiyasında çalışabilir ve ardından iki gün izin yapabilir.
4) Vardiya değişimlerinde işçinin en az 11 saat dinlendirilmesi zorunludur. Örneğin 16:00-24:00 vardiyasında çalıştırılan işçi, vardiya dönüşümünde 08:00-16:00 vardiyasına geçirilecekse, arada en az 11 saat dinlenme olması gerekir.
İki vardiya sistemi, 24 saatin iki eşit bölüme ayrıldığı ve her vardiyadaki işçilerin 12 saat çalıştığı bir sistemdir. Turizm, güvenlik ve sağlık gibi sektörlerde ve bu sektörlere bağlı alt firmalarda iki posta olacak şekilde vardiyalı çalışma düzenlemesi yapılabilmektedir.
Cevap: Vardiyalı çalışmalar İş Kanunumuzda Postalar Halinde işçi Çalıştırma Yönetmeliği çerçevesinde düzenlenmiştir. Buna göre bir vardiyası değişen işçi en az 11 saat dinlendirilmelidir. Ayrıca işçinin hafta tatili (24 saat kesintisiz) kullanmaksızın çalıştırılması da mümkün değildir.
İlgili 38 soru bulundu
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Aynı zamanda her hal ve koşulda işçi günde 11 saatten ve yılda toplamda 270 saatten fazla, fazla mesai yapamayacaktır. Eğer işçiye rızası hilafında yılda 270 saatten fazla çalışma yaptırılırsa İş Kanunu 24/2 hükmünce işçi haklı nedenle sözleşmesine feshedebilme imkanına kavuşacaktır.
Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. Bir işçinin bu sınırları aşan sürelerle çalıştırılması halinde, 4857 sayılı İş Kanununun fazla çalışma, zorunlu nedenlerle fazla çalışma ve olağanüstü hallerde fazla çalışmaya ilişkin madde hükümleri uygulanır.
Yargıtay, günde 11 saate kadar çalışan işçinin öğle molasının 1 saat, 11 saatten fazla çalışan işçilerin ise 1.5 saat öğle molası yapması gerektiğine hükmetti.
İkili vardiya sistemi
İkili vardiya sisteminde çalışanlar mola süreleri de dahil olmak üzere toplamda 12 saat çalışırlar. Kanunda belirtilen sürelerin üzerinde çalışan kişiler işverenlerinden fazla mesai çalışma ücreti talep edebilirler.
Fazla Çalışma
Haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiği veya 45 saat altında belirlendiği iş sözleşmelerinde ise 45 saati aşan çalışmalarda işçiye çalıştığı her saatin ücretinin, normal ücretinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.
Zorla mesai yaptırma cezası
Bu idari para cezaları İş Kanunu'nun 98 ila 107'nci maddeleri arasında sayılmıştır. İş Kanunu'nun 102'nci maddesine göre; fazla saatlerde yapılacak çalışmalar için işçinin onayını almayan işveren hakkında her işçi için 2022 yılında 755,00 TL idari para cezası uygulanır.
Gece dönemine, gece çalışmasında çalışma süresi üst sınırı olana 7.5 saate ve bu saatten fazla çalışma yasağına ilişkin kurallar hem vardiyalı çalışmalar, hem de niteliği gereği sadece gece yapılan çalışmalar için geçerlidir. Dolayısıyla sadece gece işi yapan bir işçi de 7.5 saatten fazla çalıştırılamayacaktır.
İşin niteliği gereği, sürekli ve kesintisiz çalışmanın gerektiği işyerlerinde, vardiyalı çalışma söz konusu olur. İşçinin gece vardiyasında çalışması kural olarak mümkün olup, bazı istisnai hallerde ise yasaktır.
Gece çalışması fazla mesai hükümlerine tabidir. Bir işçi 7,5 saatten daha fazla gece çalışması yapamaz. İşçi haftalık saat sınırını geçmemiş olduğu halde gece çalışması yapsa da ücretlendirilir. Gece çalışması ücreti ise normal mesai ücretinden %50 yüksek olarak hesaplanır.
Kadro yapısı 3 ve 3'ün katı olan her çalışmaya rahatlıkla uygulanabilen bir sistem olup ; özel güvenlik personellerinin tercih ettiği gündüz ve gece çalışmasının eşit bir şekilde harmanlandığı bir çalışma sistemidir. Bu sistemde 24 saatlik gün ikiye bölünerek, 12 saat üzerinden 2 vardiya şeklinde uygulanmaktadır.
Burada da saatlik çalışma ücretine, fazladan çalışılan her bir saat için fazla çalışma ücreti eklenir. 2023 yılında asgari ücret için saatlik ücret 59,62 TL'dir. Fazla mesai yapılan saatlerde ödeme %50 artar. Bu nedenle de 2023 asgari fazla mesai saatlik ücreti 89,43 TL olarak hesaplanır.
Ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin; sabah 08:00'de çalışmaya başlayan, saat 17:00'de çalışmayı bırakan ve gün içinde bir saat yemek molası ve iki kez on beşer dakika çay molası kullanan bir işçinin günlük çalışma süresi 9 saat değil, 7.5 saattir.
Sayılı ilamında; “4857 sayılı Kanuna göre günlük 11 saati aşan çalışmalar ile gece çalışmalarında 7,5 saati aşan kısımlar yasak çalışmalar olup bu çalışmalar fazla çalışma açısından 270 saatlik sınır kapsamında değildir.” Şeklinde belirtilmiştir.
İşçinin haftalık çalışma saati İş Kanunumuz ile 45 saat olarak belirlenmiştir. İşveren işçinin haftalık 45 saatten fazla mesaiye kalmasını istiyor ise işçinin fazla mesai yapma konusunda yazılı muvafakatini almalıdır. Aksi halde işçi mesaiye kalmak istemediğinde işveren işçiyi mesaiye kalma konusunda zorlayamayacaktur.
Fazla çalışma, beyaz yakalının aldığı ücrete ve yaptığı işe dahil olarak kabul edilir. Fakat yukarıda da belirtildiği gibi beyaz yakalılar bir başka kişiden açık talimat olması veya bir başka kişiden emir alınması halinde fazla mesai ücretine hak kazanabilmektedir.
İşçi çalışma saatleri, haftada en fazla 45 saat, günde ise en fazla 11 saattir. Her ne koşulda olursa olsun günlük çalışma saati 11 saati geçemez. Haftalık 45 saati geçmese dahi günlük 11 saatten fazla çalıştırılma durumunda fazla çalışma ücretine hak kazanılır.
Fazla çalışma haftalık 45 saat üzerinde olan çalışmadır. Günlük çalışma süresinin sınırı 11 saat olmakla haftalık çalışma süresi 45 saati aşmasa da 11 saati geçen süreler gün bazında fazla çalışma olarak değerlendirilir.
Yargıtay kararlarına göre, işçi izin vermediği bir fazla çalışma yapmaya zorlanamamakta ve işçinin izninin bulunmadığı fazla çalışmayı yapmadığı gerekçesiyle işveren tarafından iş sözleşmesinin sona erdirilmesi haksız fesih olarak kabul edilmektedir.
Pazar mesai hesaplama da benzer bir işlem ile yapılır. Pazar günü çalıştırılan işçiler normal günlük maaşlarına ek olarak %50 zamlı bir günlük maaş daha alırlar. Bu da pazar günü çalışan işçilerin toplamda 2,5 günlük maaş alacakları anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri