Cam Filmi Olan Araç TÜVTÜRK Muayenesinden Geçer mi? TÜVTÜRK'e bağlı muayene istasyonlarında, camlarında film olan araçlar “hafif kusurlu” olarak işaretlenir. Aracın herhangi bir “ağır kusur” sayılan eksikliği ya da hatası bulunmuyorsa muayene başarı ile tamamlanabilir.
Güncel yasa ve yönetmeliklere göre cam filmlerinin en az %70 ışık geçirmesi gerekiyor. %70 ışık geçirgenliği sadece 1 ve 2 numaralı filmler için uygun görülüyor. Bu orandan daha az ışık geçiren cam filmleri araçlarda yasak olarak biliniyor. Bu nedenle 3, 4 veya daha fazla numara film kullanmak yasaktır.
Cam filmi muayenenin yapılmasına engel değildir. Açıklamaya göre cam filmi hafif kusurlu sayılıp, muayeneden geçiyor.
1 numaralı cam filmi %85 geçirgenlik sağlarken son derece rahat bir şekilde sürücü kontrolünü sunuyor. 2 numaralı cam film ise %70 geçirgenliğe sahip olmasıyla sınıfı geçiyor. Geçirgenlik durumunda %70 en alt sınırı oluştururken diğer cam filmi seçeneklerinin kullanımları yasaklı durumdadır.
Aracın camlarına 4 numara cam filmi yapıştırılması yasaktır.
İlgili 15 soru bulundu
3 numara cam filminin ışık geçirgenlik oranı %55 tir. Yalnızca %40 ışık geçirgenliği olan 4 numara cam filmi ise sürücünün görüşünü çok kritik bir ölçüde engeller dolayısıyla bu tür cam filminin kullanımı yasaktır.
Hangi Cam Filmleri Serbest? Işık geçirgenliği %70'in üstünde olan yani ışığı %70'ten fazla geçiren cam filmlerinin kullanılması serbesttir. Cam filmi uygulayan yerlerde bu filmler 1 ve 2 numara olarak adlandırılır.
2 numarada içerisi görünmez, 3 numara çok koyu olur özellikle ön yanlara 3 kesinlikle yaptırmayın. 2 numara yeterli gelir. Yanlış hatırlamıyorsam 1 numara %35, 2 numara %20 geçirgenliğe sahip. %50 geçirgenliğe sahip 0.5 gibi daha açık filmler mevcut, onlardan yaptırın en ön cama yaptıracaksanız.
Cam filmi cezası 2023 yılında her yıl olduğu gibi yeniden düzenlendi. 30/1-b kapsamında cam filmi ile ilgili kurallara uymayan sürücülere uygulanan para cezası 951 TL'dir. Cam filmi sebebiyle ceza alan sürücülerin 7 iş günü içerisinde cam filmini çıkarttırması gerekir.
TÜVTÜRK - Aracınızda bulunan cam filmi derecesine bakılmaksızın araç muayenesinde hafif kusur olarak değerlendirilir. Aracınızın muayeneden kusursuz bir şekilde geçmesi için cam filminizi çıkartın. | Facebook.
Yani 1 numara ve 2 numaralı film türleri bu kurala uygundur. 1 numaralı film %85, 2 numaralı film ise %70 ışık geçirgenliği oranına sahiptir. 1 ya da 2 numara dışındaki diğer cam filmlerin kullanılması yasaktır. Yasak olmasının nedeni ise sürücünün görüş açısını kapatması ve aracın içerisini görmeyi engellemesidir.
4 NUMARA TAMAMEN YASAK
Ancak, 4 numara olarak tanımlanan koyu siyah camlar hiçbir yerde kullanılamayacak. Arka camlarda serbest olan cam filmler, tamamen karartmayan oranda belirlenecek. Ön camda cam filmi kesinlikle yasak olacak. Ön yanlar için uygulanacak oran yüzde 30'u geçemeyecek.
Araç muayene sırasında cam hasarı kontrolü sadece ön cam için yapılmaktadır. Ön camda bulunan ve sürücünün görüş alanı içinde görüşü engelleyen çatlak, kırık, aşırı derecedeki çizilmeler ağır kusur olarak tanımlanmaktadır. Bu araçlar muayeneyi geçememektedir.
Arka camlarda da bu cam filmi seviyeleri değerlendirilebilir. 2 numara cam filminde ise %70 görüş durumu söz konusudur. Sınırda olmasının yanında kullanımında da herhangi bir sakınca yoktur. 3 numaralı cam filminde ise %55 görme durumu tespiti vardır.
Bu kapsamda 1 numara ve 2 numaralı cam filmi türleri mevcut uygulamadaki kurallara uygundur. 1 numaralı cam filmi %85, 2 numaralı cam filmi ise yaklaşık olarak %70 oranında ışık geçirgenlik oranına sahiptir.
Yasal olarak araçlarda kullanılabilen cam filmi oranı, aracın ön camı için %75, arka camı için ise %70'tir. Bu oranlar dışında cam filmi kullanmak da yasaktır ve trafik cezası ile karşılaşabilirsiniz. Cam filminin yasaklanmasının sebebi, trafik kazalarını önlemektir.
Araç ön sürüş camına film uygulaması yapılması kesinlikle yasaktır. Dış ışık yansıtma oranı yüzde 15'in üzerine olan filmlerin kullanılması yasaktır. Net cam filmi kalınlığının en fazla 80 mikrometre olması gerekir. Araç cam filmlerinde PVC materyal kullanılamaz.
Ayrıca, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesine göre: “Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.”
Sonradan takılan cam filmler ruhsata işlenmemektedir. Sadece fabrika çıkışlı cam filmler ruhsata işlenmektedir. Cam film uygulaması kullanımına bir takım şartlar koyularak izin verilmektedir. Burada amaç araç içi görünümünü çok fazla kapatarak, bunun kötü niyetli kullanımının önüne geçmektir.
3M oto cam filmlerinde kullanılan en kaliteli ürünlerin başında gelmektedir. Amerikan malı olan 3M birçok avantaj sunmaktadır. 3M filmlerin diğer filmlerden en önemli farkı gerçek UV korumasına sahip olmasıdır.
Bu noktada "İyi cam filmi nasıl anlaşılır?" sorusu önem kazanır. Bunun için uygulayabileceğiniz çok kolay bir test var. Cam filminin üzerine bir miktar tiner dökün ve bir süre bekleyin. Eğer döktüğünüz tiner cam filminin boyasını çıkarmıyorsa elinizdeki ürünün kaliteli bir cam filmi olduğunu anlayabilirsiniz.
Sonax Amerikan Cam Filmi markasında, dünyanın en iyisi olarak kabul edilen ASWF cam filmi kullanılıyor. Amerikan standartlarına uygun olarak üretilen Sonax Cam filmi, %99 oranında UV ışınlarını bloke ediyor. Ömür boyu garantili olan Sonax Cam filmi, diğer cam filmlerine göre fiyat olarak da avantajlı.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi.
Ceza Maddesi Nedir? Var olan yeni düzenleme sonucunda cam filmi uygulamasında son durum belirtilirken ceza puanı da 20 olarak açıklandı. 30/ 1-b ceza koduna giren cam filmi cezası aynı zamanda Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde madde 63 ile uygulanıyor.
Filmleri söktürmek araç sahibinin işidir. Görevlinin müdahalesi söz konusu değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri