Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
Deyim örnekleri; - Kusurun artırılacak olan hareketlerde bulunmak için üstüne tuz biber ekmek deyimi kullanılır. - Fırsatın kaçırıldığını anlatmak adına atı alan Üsküdar'ı geçti deyimi kullanılır. - Sıkıntıların anlatılması için derdini dökmek deyimi kullanılır.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
3. Deyimler genellikle mecaz anlamlıdır. Örnekler: » “Kök söktürmek” deyimi “bir bitkinin kökünü çıkarttırmak” değil, “güçlük çıkarmak, uğraştırmak” anlamındadır. » “Hapı yutmak” deyimi “ilaç içmek” değil, “kötü duruma düşmek” anlamındadır.
İlgili 33 soru bulundu
Genellikle kalıplaşmış sözlerden oluşurlar. Ayrıca deyimler atasözleri gibi öğüt vermez yani yol gösterici değildir. Sadece bir olayı etkili ve kısa bir şekilde anlatmak için kullanılırlar. Deyimlerde mesajlar örtülü verilir, atasözlerinde ise bir işin nasıl yapılacağı hakkında fikir vericidir.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir.
Bir işi yapmamak için bahaneler üretmek Deyimler, gerçek anlamlarının dışında anlam kazanan sözlerdir. Deyimler, en az iki sözcükten oluşur. Deyimler, çoğunlukla mecaz anlamlı kelimelerden oluşur. Deyimler, bir kavramı veya bir olayı ilgi çekici ve hoş bir şekilde anlatır.
Deyimin sözlük anlamı ise var olan bir olayı, kavramı ya da durumu anlatırken daha dikkat çekici kılmayı sağlayan, bazı durumlarda cümlenin gerçek anlamından uzaklaşarak yeni ve özgün bir anlam kazanmasını sağlayan edebi sanattır.
Yakın tarihte söylenen ya da yazılan özdeyişler, motto ve vecize olarak da bilinir. Deyim ise belli başlı kavramların mecaz yoluyla tanımlanmasıdır. Deyimin diğer adı tabirdir.
Bir durum ya da kavramı belirtmek için bir araya gelen birden çok sözcüğün oluşturduğu ve genellikle mecaz anlam taşıyan kalıplaşmış söz öbeklerine deyim denir.
Genel olarak gerçek anlamlarının dışında kendilerine özgü bir anlam taşıyan kalıplaşmış söz ve söz öbeklerinde verilen isimdir. Türkçede deyimlerin bulunması dilin zenginliğini göstergesidir.
Babaya dayanma,karıya güvenme. Baca eğri de olsa duman doğru çıkar. Baca eğri de olsa dumanı doğru çıkar. Baht olmayınca başta, ne kuruda biter ne yaşta.
Gelene git denmez: Gelen güzel bir olayı ya da kişiyi geri çevirmek olmaz. Hamama giren terler: Bir işe başlayan kimse zorlukların üstesinden gelmeyi de kabul etmelidir. Hatasız kul olmaz: Herkes kata yapabilir ve bu normal karşılanmalıdır. Önemli olan aynı hatanın bir daha yapılmamasıdır.
Anlatım kalitesini artıran, uzun cümlelerle anlatılan konuları kısa cümlelerle izah eden, mecazi ve benzetme özelliğine sahip kelime veya kelime gruplarına deyim denir.
İçinde Arap alfabesindeki harflere göre ve ilk heceye göre sıra- lanma 5.742 atasözü ve deyim özelliği taşıyan söz bulunmaktadır.
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri