Her mümin havf ve recâ halini yaşayabilir. Kur'an okuyan bir kimsenin azap âyetleri gelince korkması havf, rahmet âyetleri gelince ümitlenmesi recâ halidir.
Havf ve recâ (korku ve ümit), sûfinin her halinde bulunması gereken iki haslet-tir. Kulluğun sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için, havf ve recânın tek taraflı olmaması, birbirine eşit ve dengeli olması gerekir. Recânın hâkim olduğu kim-se, “nasıl olsa affedileceğim.” ümidiyle ibadetleri terk edebilir.
Kişinin Allah nazarındaki durumundan endişelenmesine havf denir. Bunun tam karşıtı olan reca ise Allah'ın rahmetinden ümit kesmemek ve manen rahatlamak anlamına gelir.
Reca, ümit, beklenti demektir.
Sözlükte “ümit, emel, beklenti, istek” gibi anlamlara gelen recâ kelimesi tasavvufta “kulun ilâhî rahmetin genişliğine bakması, rabbinin lutfunu kendine yakın hissetmesi, sonucun iyi olacağını düşünüp sevinmesi, celâli cemal gözüyle görmesi” şeklinde tanımlanmıştır (Kuşeyrî, s. 318).
İlgili 45 soru bulundu
Beyne'l-havf ve'r-recâ: Korku ve ümit arasında olmak.
Sözlükte “korkmak, kaygılanmak, endişe duymak” gibi anlamlara gelen havf kelimesi, genellikle “hoşlanılmayan bir durumun başa gelmesinden veya arzulanan bir şeyin elde edilememesinden duyulan kaygı ve korku” şeklinde tanımlanmıştır (et-Taʿrîfât, “ḫavf” md.; krş.
Korkunun (havf), “insanın Allah katındaki durumu hakkında hissettiği korku ve kaygıları ifade etmek üzere kullanılan bir terimdir” şeklindeki tarifi, korkunun daha ziyade manevî olarak, özellikle ahirete bakan boyutuyla ele alınan bir tanımıdır.11 Gazzâlî'nin (ö. 555/1111), 'ileride kötü bir durumla karşılaşacağı ...
Tasavvuf eserlerinde bu kapsamda konu edinilen temel iki kavram vardır: Havf (korku) ve recâ (ümit). Allah'a layıkıyla kul olamama duygusu havfa (korkuya) neden olurken Allah'ın kullarının günah ve kusurlarını affedeceği düşüncesi de recâya (ümite) kapılmaya yol açar.
Haşyet: Haşyet kelimesi, havf gibi “korkmak” anlamında kullanıldığı gibi,“bilmek” anlamında da kullanılmaktadır. Bu durumda, bilgiye ve bu bilgi neticesinde saygıya dayalı bir korkuyu ifade etmektedir.
Özet: Korku (havf), insanın Allah katındaki durumu hakkında hissettiği korku ve kaygıları ifade etmek üzere kullanılan bir kavramdır. Sadece “Havf ” kelimesiyle yaklaşık 125 ayette işlenmekte olan bu mevzu, müteradifi olan haşyet kavramıyla Kur'ân'da korkununçok ifade edildiği kavramlar olarak yer almaktadır.
Havf, kulun kalbinin derinliklerinde hissettiği korku ve kaygı anlamına gelir. Osmanlıca Olan Havf Kelimesi Ne Anlama Gelir? Tasavvufta ise reca vü havf şeklinde tamlama olarak kullanılır. Reva vü havf, istek ve korku demektir.
Allah'tan korkmak, doğru iman sahibi olmak şartıyla, Allah'ın yasak ettiklerinden sakınıp, emrettiklerini yapmak, yani haramlardan uzaklaşıp, ibadetleri yapmak demektir.
Kur'ân literatüründe bu olguyu ifade eden birden fazla terim vardır. Ancak korku olgusunu en genel anlamı ile ifade eden kelime “havf” kelimesidir. Kur'ân, imanla küfrü, hakla batılı, iyi ile kötüyü birlikte zikreder ve her iki davranışın sonunda insanı nelerin beklediğini ortaya koyar.
Allah'ın rahmetinden ümidini kesmemek, O'nun lütfuna nail olacağını ummak, sonunun iyi olacağını düşünüp sevinmek ise RECA hâlidir. Reca da ümit etmek demektir. Tövbe eden birinin affedileceğini, salih amel işleyen birinin sevap kazanacapını ümit etmesi recaya girer.
Tehlike arz eden bir hadisenin gerçekleşme ihtimaliyle ortaya çıkan panik duygusuna havf denir. Kelimenin yan anlamı ise şiddetli üzüntü ve endişedir Bu kelime edebi eserlerde terim anlamında kullanılır.
Umut: güven duygusu anlamına gelmektedir. örneğin: “tek umudum, bu maçı kazanacak oyunculara sahip olmamdır. Ümit: gelecekten beklenti anlamına gelmektedir.
ümit etmek somut olan bir durumun gerçekleşmesi için dilekte bulunmaktır. umut etmek soyut olan bir durumun gerçekleşmesi için dilekte bulunmaktır.
Nefsin galip durumda olmasından dolayı kalbe gelen üzüntü kabz, mağlûp durumda olmasından hâsıl olan sevinç ise basttır (ʿAvârifü'l-maʿârif, s. 517-520). Buna göre bast sevinmeyi, kabz mahvoluşu gerektirir. Âriflerin sevinci vuslata, mahvoluşları hicrana işaret eder.
Havf/Korku, insan hayatında bir savunma mekanizması olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yönüyle havf, insanı tehlikelere karşı uyaran ve tedbire sevk eden içsel bir dürtüdür. Bu duygunun aşırı ve yersiz bir şekilde kullanılması hem insanın ruhî yapısına hem de sosyal yaşantısına zarar veren bir mahiyeti haizdir.
Beynel havf ve reca, insanın korku ile ümit arasında olmasını ifade eden bir deyimdir. Kur'ân'da insanın Allah'ın azabından korkması (Nûr, 24/52) ve rahmetinden de ümitvar olması (Bakara, 2/218) istenmiştir. Bu âyetler insanın korku ile ümit arasında olmasını ön görmektedir.
Değerli kardeşimiz, İslam dininde Allah sevgisiyle Allah korkusu orantılıdır. Allah'ın azabından korkan bir mü'min onun merhametine sığınır.
Sözlükte “şaşırmak, yolunu kaybetmek” anlamına gelen hayret kelimesini sûfîler, bir tasavvuf terimi olarak çeşitli tasavvufî makamlara göre özellikle mârifet ve yakīn kavramlarıyla birlikte kullanmışlardır. Allah'ın varlığı ve onun keyfiyeti hakkında olmak üzere iki hayret türünden söz edilmiştir (Hücvîrî, s. 488).
Bir kimsenin yapmakla yükümlü olduğu iş, ödev, ahlâk veya iş icabı yapılması gereken fiil, görev, yapılması bir kimseye ısmarlanan iş, memuriyet, bir kimsenin gördüğü hizmet, dinî yükümlülük, günlük yiyecek ve iş ücreti gibi mânalar için kullanılır.
Ubudiyet, Allah'a kulluk etmek için yapılan davranışları ifade etmektedir. Yani Allah'ın yasaklarına uymak ve gerektiği şekilde kulluk etmek ubudiyet kavramı ile ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri