Oyun hamurları, boyama, makasla kesme egzersizleri gibi sanat aktivitelerini bol bol yapın. Böylece çocuğunuzun hem ince motor kaslarını, görsel algı becerilerini hem de yaratıcılığını geliştirebilirsiniz. Bloklar, yap-bozlar ve bu yaşa uygun legolarla oynayabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
DYK kursları ne zaman başlıyor, kaç saat? İşte ayrıntılar... DYK e-kurs öğrenci başvuruları 24-28 Ağustos tarihleri arasında tamamlanacak. Yayımlanan takvim içerisinde kurs tarihleri ise 4 Eylül 2023-7 Haziran 2024 olarak belirtildi.
Milli Eğitim Bakanlığı, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı destekleme ve yetiştirme kurslarına ilişkin kılavuz hazırladı. Kılavuza göre, Destekleme ve Yetiştirme Kurslarının (DYK) 4 Eylül'de başlayacak. 4 Eylül'de başlayacak DYK, 7 Haziran 2024'te sona erecek.
3-6 yaş dönemi çocuklarda zeka ve hafıza gelişimi için oyunlar son derece önemlidir. Özellikle, eşleştirme, kart ve bulmaca oyunları zeka, hafıza ve düşünme becerilerini geliştirir. Okuma, hafıza ve düşünme becerilerini geliştirmek için önemlidir. Bu yaş grubu çocuklar için kısa ve basit hikayeler okunmalıdır.
Çocuğunuz artık eşleştirme ve gruplama yapabilmektedir. 3 yaş çocuğu 10'a kadar ritmik sayabilir. Çocuğunuz kare ve daireyi çizebilir. 3 yaş çocuğu artık en az 3 rengi tanır.
Her çocuğun dil ve konuşma becerilerini edinme süreci kendine özgüdür. Ancak çocukların 1 yaş civarında ilk kelimelerini söylemesi, 2 yaşına geldiğinde yaklaşık 50 sözcük söyleyebilmesi ve söylenen birçok şeyi anlaması, 3 yaş civarında 2-3 öğeli cümleler kurabilmesi ve 250'ye yakın kelimeyi söylemesi beklenir.
Bu dönemde bebekler çok hızlı büyür ve gelişirler. Sonraki dönemlerde büyüme ve gelişme hızı düşer. Özellikle beyin gelişimi için 0-3 yaş dönemi hayati önem taşır. Beyin gelişiminin % 80'i bu dönemde tamamlanır ve beyin ölçüsü neredeyse yetişkinlikteki büyüklüğe ulaşır.
3 yaş çocuk boyu kızlar için ortalama 95 cm ve erkekler için 95,2 cm olarak ölçülmüştür. 3 yaşına gelen çocuğunuz ortalama 13 kg ile 14 kg arasında olur.
Soyunmayı dener. Konuşur, adını yaşını söyler. Nasıl diye soru sorar, sayar, çevresini keşfederken merak ettiklerini sorgular, öğrenmeye çalışır. Akranlarıyla oynamaktan, oyun sınıflarına katılmaktan, grup halinde şarkı söyleyip dans etmekten hoşlanır.
Bu dönemde de çocuklar günde dört- altı öğün beslenmeli, temel besin gruplarından süt ve sütlü gıdalar; et, tavuk, balık, yumurta ve baklagiller; sebze ve meyveler; unlu ve nişastalı besinler yeterli ve dengeli verilmelidir. Ülkemizde en sık yapılan hatalardan biri çocuğu yemeğin suyuna ekmek bandırılarak beslemektir.
Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, “Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmeli.
Sorarak ya da deneyim edinerek öğrenmek; öğrenmekten keyif almak. Erken yaşta kelime haznesi gelişimi, uzun cümle kurabilme yeteneği ve dil bilgisi gelişimi göstermesi. Hayal ettikleri olay veya nesneleri betimleyebilme, adeta üç boyutlu hayal gücü sergileme. Sürekli enerjik, neşeli ve hareketli olması.
3 yaş ile birlikte çoğu çocuk son derece akıcı konuşmaya, kendini çok daha kolay şekilde ifade etmeye başlar. Bu dönemde çocuk her zaman doğru fiil kalıplarını kullanamasa bile istediğini anlatacak cümleyi kolayca kurmayı başarır. Soru cümleleri ile olumsuz cümleler de ilk olarak 3 yaş civarında duyulur.
Üstün Zekâlılar Testi 3 Yaşından İtibaren Yapılabilir!
Bu testler belli yaşlarda yapılarak ve belli dönemlerde tekrarlanarak çocuğun gelişimi takip edilebiliyor. Daha yetenekli olduğu alanlar tespit edilip, onları daha iyi değerlendirmesi amaçlanıyor.
Çocuğunuza, WISC-R Zekâ Testi çözdürebileceğiniz bazı kurumlar aşağıda verilmiştir: Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm illerdeki Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) Üniversite hastaneleri ve bazı araştırma hastaneleri.
B12 vitamini
Kemik gelişimi, saç, tırnak, bağışıklık sistemi ve zekâ gelişimi için oldukça önemli bir vitamindir. Süt, yumurta, et, balık gibi besinlerde bulunuyor.
2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına (DYK) ilişkin kılavuz yayımlandı. Buna göre, Bakanlığa bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarında öğrenim gören 8, 11 ve 12. sınıf öğrencileri ile örgün ve açık öğretim kurumlarından mezun olanlara yönelik destekleme ve yetiştirme kursları açılacak.
Yaz dönemi kurslarında öğrenciler okullarının bulunduğu il/ilçe sınırları dışında kursa katılabilir. Resmî örgün eğitim kurumları ile özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler e-Kurs Modülü üzerinden e-Okul bilgileri ile ya da e-Devlet girişini kullanarak kurs başvurusu yapar.
Destekleme ve Yetiştirme Kursu (DYK), Milli Eğitim Bakanlığı tarafından devlet okullarında eğitim görmekte olan öğrenciler için verilen ekstra eğitimleri nitelemektedir. Destekleme ve Yetiştirme Kursları için herhangi bir ücret alınmadığı gibi dersler tamamen müfredata göre işlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri