Dünyadaki en eski kitabın hangisi sorusu aslında asla cevaplanamayacak. Çünkü tarih durağan değil, dinamiktir ve her an değişebilir. Eğer kitabın eskiliğini baskısı belirleyecek ise dünyanın en eski kitabı 1450 yılında basılan Gutenberg İncili'dir. İncil tabi ki taşınabilir daktiloyla basılmıştı.
Kore'de, 1377'de Goryeo Hanedanlığı döneminde mekanik baskıyla üretilmiş dünyanın en eski kitabı “Jikji”, bir anlamda "Büyük Budist Rahiplerin Zen Öğretileri Antolojisi" olarak tanınıyor.
Yeryüzünde ilk yazılan kitap Kuzeybatı Çin ülkesinde bulundu. Dünyanın ilk kitabının M. S. 868 yılında yazıldığı biliniyor, kitabın adı “Diamond Sutra”. Diamond, elmas anlamına gelirken Sutra kelimesinin ise dini bilgi ve vaaz anlamını taşıdığı bilinir.
İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde dünyadaki en eski Kur'an-ı Kerim olabileceği düşünülen kitaptan bazı bölümler bulundu. Karbon 14 tarihleme metoduyla yapılan incelemeler, kitabın en az 1370 yıllık olduğunu gösteriyor.
Dünya tarihinde ilk kitap olarak bilinen Diamond Sutra kitabının içerisinde Buda'nın bizzat kendisinden müridi olan Subhuti! ye söylediği sözleri, kıssaları ve öğütleri içermektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Tevrat: (Hz.
İsim anlamı: Kanun, öğreti.Diğer adları Ahd-i Atik, Ahd-i Kadim (eski ahit).İnsanoğluna indirilmiş ilk kutsal kitaptır, Hz. Musa'ya indirilmiştir. “İsrailoğulları”na yani, Yahudilere indirilmiş kutsal kitaptır, ayrıca İsrailoğulları'na indirilmiş ikinci kitaptır.
Johannes Gutenberg (Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg) (1398 - 3 Şubat 1468), 1447 yılında hareketli parçalar ile yazı baskısını Avrupa'da başlatan Alman kuyumcu, matbaacı ve yayıncı.
Mezmurlar Kitabı (İbranice: תְּהִלִּים, romanize: Tehillim, lit. "övgüler"), popüler ismiyle Zebur, Tanah'ın üçüncü bölümü, Ketuvim'in ("Yazılar") ise ilk kitabı olan Yahudi kutsal kitabıdır. Kitabın "gökten indiricisi" olduğuna inanılan Kral Davud'a ithafen Davut'un Mezmurları da denir.
Matbaanın ilk kez kullanılması Uzak Doğu'da başlamıştır. İlk matbaa, ağaç oyma tekniği kullanarak, MS 593'te Çin'de kurulmuş, ilk basılı gazete de MS 700'de Pekin'de çıkmıştır. Dokuzuncu yüzyılda, Çin'de ilk basılı kitap, şu an İngiliz Kütüphanesi'de bulunan 11 Mayıs 868 tarihli Diamond Sutra'dır.
sonuçlarına göre Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor.
Tevrat. Tevrat, kanun ve öğreti anlamına gelen kutsal kitaptır. Hz. Musa'ya indirilen Tevrat, insanoğluna indirilmiş ilk kutsal kitap olma özelliğini taşımaktadır.
1964'te ''mikro kitaplar'' basmaya başlayan Toppan, 2000'de de 0,95 mm büyüklüğündeki sayfalara sahip bir kitap basmıştı. Guinness Dünya Rekorları'na göre bugüne kadar bilinen dünyanın en küçük kitabı Rusya'da 1996'da basıldı. Bu kitabın sayfa boyutu 0,90 x 0,90 mm idi.
Google'ın gelişmiş algoritma sistemine göre, cevap yaklaşık 130 milyon kitap. Ya da tam sayı vermek gerekirse: 129.864.880. Şimdiye kadar yazılmış her bir kitabı saymanın neredeyse imkânsız olduğunu kabul ediyoruz.
Osmanlı împaratorluğu'nda Arap harfleriyle Türkçe kitapların basımevinde basılış tarihini, değerli tarihçi ve eğitimci, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı rahmetli İhsan Sungu (1883-1946), 31 Ocak 1729 olarak saptamıştır. Daha çok “Vankulu lügati” diye tanınan bu sözlüğün basımı üzerinden tam 257 yıl geçmiş bulunuyor.
21 bin 450 sayfalık eseri okumak imkansız
Dünyanın en uzun kitabı unvanını taşıyan eser, 21 bin 450 sayfa. 50 adet üretilen sınırlı sayıdaki kitaplar, 7 Eylül'de piyasaya sürülmesinin ardından günler içerisinde tükendi. Eiiçiro Oda'nın kaleminden çıkan One Piece, 1997'den beri her hafta yayımlanıyor.
DÜNYANIN EN KALIN KİTABI
Agatha Christie'nin Miss Marple hikayelerinin tamamı 32 santimetre kalınlığında ve sekiz kilogram ağırlığında. Yaşlı dedektif 4032 sayfalık kitapta 32 olay, hırsızlık ve diğer suçları soruşturuyor.
a) İlk Arapça Kur'an-ı Kerim basımı, 1543 tarihinde, Paris'te, Fransa'nın İstanbul Elçisi Muavini Oriyantalist ve gezgin Guillaume Postel (1510 - 1581) tarafından Lâtince tercümesiyle birlikte yaptırıl- mıştır. Bu tarihte Osmanlı İmparatorluğu tahtında Kanunî Sultan Sü- leyman (1494 - 1566) padişah bulunmaktadır.
Osmanlı Devletinde 1729-1839 arasında (110 yılda) basılan kitapların sayısı 417 ve 1729-1875 arasında (146 yılda) Osmanlı Devletinde basılan kitap sayısı 3.074'tür. 1729-1928 yılları arasında Arapça harfli Türkçe basılan kitapların sayısı 30.839'dur.
Osmanlı topraklarında çalışan ilk matbaadan 234 yıl sonra Osmanlı'nın İslam tebaasından olan İbrahim Müteferrika, Lale Devri olarak bilinen dönemde, 1727 yılında matbaasını kurdu. Matbaasında basılan ilk kitap Kitab-ı Lügat-ı Vankulu'dur (Vankulu Sözlüğü).
Davut (M.Ö. 1010-940), İslâm inancında İsrailoğulları'na gönderilen ve kendisine Zebur verilen peygamber olarak tanımlanmıştır. Yahudi inancında Kral olarak kabul edilen Davut, Kitab-ı Mukaddes'te “David” ismiyle anılır.
Eski Antlaşma (Tevrat-Zebur) (39 kitap)
Genelde Musa'nın beş kitabı olarak bilinir.
Yahudiler Tevrat'a ibranice Tora derler. Yahudi kültüründe Tora terimi öğreti, doktrin, kılavuz, teori, hüküm, kanun, din gibi anlamlara gelir. Bu terim, Hz. Musa'nın kitabına isim olarak kullanıldığı gibi Tanah, Mişna ve onun yorumu olan Gemara ve hatta din bilgini rabbilere ait bütün eserler için de kullanılır.
Kitap sözcüğü Arapça bir sözcüktür. Aslı ketebe'den (yazmak) gelen kitab'dır (yazılı olan, yazılan). Türkçesi ise 'bitig' diğer yazılışlarıyla 'bitik' ya da 'betik'tir.
Belirli bir eğitim veren kurumların tarihi çok eskiye dayansa da modern anlamdaki okulun mucidi Amerikalı Horace Mann olarak kabul edilmektedir.
Marconi, radyonun mucidi olarak bilinir ve kablosuz telgrafın gelişimine katkılarından ötürü Karl Ferdinand Braun ile 1909 Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri