Triger zinciri ne zaman değişir konusunda kopma yaşanmadan değişiklik yapmanız gerekmektedir. Zincir kopması halinde subaplar açık bir şekilde kalacaktır.
Ancak triger zinciri, aracınızda kullandığınız motor yağı ile yağlanır. Bu nedenle zamanında yapılmayan periyodik bakımlar ve motordaki motor yağı seviyesinin azlığı triger zincirinin ömrünü azaltır. Aracın motoru az motor yağı ile çalıştığında zaman içerisinde triger zincirinin esnemesine ve kırılmasına neden olur.
100.000 kilometrede bir veya her 3 yılda bir triger zincirinin değişmesi gerekir.
Aynı zamanda triger zincir değişimi ekonomik yakıt kullanımı sağlar. Eğer araçtan tıkırtı şeklinde ve sert bir ses hissedilirse triger zincirinin değişmesi gerektiği anlamına gelir. Çünkü bu ses zincir gergisinden kaynaklı olabilir. Aynı zamanda motor arıza ışığı yandığı zamanda değişim gerektiği anlaşılabilir.
Eksantrik zinciri , eksantrik milinin krank milinden aldığı hareketle dönmesini sağlar, böylece valf açılır. Kranktan elde edilen hareket, motorda eksantrik milini bir zincir vasıtasıyla döndürür. Zamanlama zinciri olarak da adlandırılır.
İlgili 32 soru bulundu
Eksantrik zincir gergisi, genişleme arızası halinde belirli bir ses çıkartmaya başlar. Bu ses araçtan bir tıkırtı olarak gelmektedir. Triger zinciri sesi bu noktada sizleri endişelendirebilir. Sesi duymanız halinde hızlı bir şekilde oto servise gidip değiştirmeniz gerekmektedir.
Eksantrik mili arızalanırsa, motor hiç çalışmayacaktır. Bunun nedeni, kırılmış veya gevşek bir eksantrik mili yatağı veya kırılmış veya gevşek bir eksantrik mili tahrik dişlisi olabilir.
Zincirde problem olduğunda subaplar hasar alıp (eğilme gibi) pistonlara zarar verebilir.
Triger Kayışının Ömrü Ne Kadar? Tıpkı araç lastiklerinde olduğu gibi triger kayışında da çoğunlukla kauçuk malzeme kullanılmaktadır. Kauçuk, otomobilin genelinde kullanılan metal gibi materyallere göre daha kısa ömürlüdür. Bu nedenle triger kayışı, şartlara göre değişse bile ortalama 3 yıllık ömre sahiptir.
Motorun çekiş gücünde, performansında azalma varsa
Triger kayışının aşınması ve yıpranması bu senkronizasyon sürecini etkiler. Bu durum aracın motor performansını olumsuz etkiler. Eğer, aracınızın hızlanmak için zorlandığını hissederseniz bunun sebebi triger kayışının yıpranması ve aşınması olabilir.
Triger kayışı ile birlikte neler değişir araştırmacıları için; su pompası, termostat veya radyatör gereçleri sayılabilir. Tüm bakım ve onarım işlemlerinde olduğu gibi kayış bakımları ve değişimi gibi kritik işlemlerde de uzman uygulayıcıların tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Triger zinciri değişimi için ne kadar bir bütçe ayırmalıyım? Fiat Doblo 1.3 Multijet Triger zinciri değişimi, marka ve servis merkezine göre farklılık gösterebilir. Ortalama olarak 500 TL ile 1000 TL arasında bir maliyeti olabilir.
Bunun sebebi zincirin daha sık yıpranması ve kullanılmasıdır. O yüzden motosiklet kullanıcılarının ortalama 10-15 bin km'de bir zincir bakımını yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Dişlilerin ise biraz daha fazla dayandıkları için 30 bin km civarında bakımının yapılması yeterlidir.
Zincir gergisinin görevi, tüm çalışma koşullarında eksantrik zincirini germek ve motorun çalışması nedeniyle zincirde aşınma meydana gelse bile istenmeyen titreşimleri önlemektir.
Motosikletin zinciri çok fazla gergin olursa sürüşünüzde bir takım sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Gergin zincir, parçaların hızlı aşınmasına sebep olur. Motor, zincirin sıkılığını telafi etmek için daha çok çalışır ve yakıt tüketimi artar. Arka süspansiyonun daha az konforlu olmasına neden olur.
Triger zinciri değişiminde tüm zincirlerin değişmesi gerekir. Aracın triger zinciri, bir set olarak değiştirilmelidir. Triger zincir seti; triger zinciri, yağ pompa zinciri, palet takımı, eksantrik dişlisi, krank dişlisi, eksantrik gergi kütüğü ve yağ pompasından oluşur.
Araba Motor Kayışı (Triger Zinciri) Neden Kopar? Arabalarda motor triger kayışı veya zinciri kopmasının en büyük nedeni uzun yıllar boyunca kullanılmış olması ve aşınmasıdır. Genellikle motor kayışı koptuğunda motordaki Krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi birçok önemli parçaya da zarar verebilir.
Triger zinciri kullanım süresi açısından daha uzun ömürlü bir yapıya sahip olup motorun ömrünü de uzatmaya katkı sağlarken triger kayışının ise aşınma, yıpranma, esneme ve kopma sorunlarına açık olması sebebiyle belirlenen periyotlarda değişimi gerekir. Triger kayışının yağlanmaya ihtiyacı yoktur.
Arızalı bir gergi kasnağı nasıl anlaşılır
Dişli kayışı bulduğunuzda ve elinizle ona ulaşabildiğinizde, parmağınızla baskı uygulamaya çalışın. Kemer belirgin şekilde sallanırsa, gerginlik yetersizdir ve bir an önce bir garaja gitmelisiniz. Çoğu zaman, sorun kayışı yeniden gererek çözülebilir.
Günümüzde motorlar daha yüksek sıcaklıklarda ve hızlarda çalışmaktadır. Triger kayışının ya da zincirinin ana görevi, krank milinin hareketini eksantrik miline iletmektir. Eksantrik mili subapları açıp kapatırken, krank mili motorun pistonlarını kontrol eder.
Eksantrik Mili Sensörü Arızası
Aracınız seyir halindeyken eksantrik kam mili sensörü arızalandığı takdirde motorunu bir süre daha çalışmaya devam eder. Ancak durmanız veya stop etmeniz durumunda eksantrik mili sensörü arızalı bir aracı tekrar çalıştıramazsınız.
ustan dogru söylemiş,kawasaki motorları sesli çalışır eski nesiller ve km ile alakalı durum normal kullanımda egzantrik zinciri 40.000 km civarı ses yapmaya başlıyor.ama ani gaz açmalarda bu km kısalıyor dogal olarak.yeni nesil kawalar bu kadar sesli çalışmıyor teknoloji farkı.
Sürüş sırasında yavaş ve dengesiz hızlanmalarla sabit hızın korunması güçleşiyorsa, Yanlış zamanlı ateşleme sonucunda motorda titreme meydana geliyorsa, Araç rölantide kaba ve titreşimli bir şekilde çalışıyorsa, Yakıt tüketiminde anormal bir artış gözleniyorsa krank mili sensöründe arıza meydana gelmiş olabilir.
Zincirin Değişmesi Gerektiği Nasıl Anlaşılır? Triger zinciri genelde kopmadan değişimi geldiğini size sesli olarak hissettirir. Başlarda ufak metal sesi ile başlar ve daha sonra ise şıkır şıkır ses gelir. Daha da inat ederseniz muhtemelen ses artacak ve bir zaman sonra kopacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri