Bir buçuk iki yaştan sonra çocuğun dil gelişimi ivme kazanır. 2-2.5 yaşındaki bir çocuk 400 kelime konuşabilir, iki-üç kelimelik cümleler kurabilir, 2,5-3 yaşındaki çocuklar 3-5 kelimelik cümleler kurabilirken konuştuklarının yüzde 80-90'ı başkaları tarafından anlaşılır.
Her çocuğun dil ve konuşma becerilerini edinme süreci kendine özgüdür. Ancak çocukların 1 yaş civarında ilk kelimelerini söylemesi, 2 yaşına geldiğinde yaklaşık 50 sözcük söyleyebilmesi ve söylenen birçok şeyi anlaması, 3 yaş civarında 2-3 öğeli cümleler kurabilmesi ve 250'ye yakın kelimeyi söylemesi beklenir.
Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, “Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmeli.
3 yaş ile birlikte çoğu çocuk son derece akıcı konuşmaya, kendini çok daha kolay şekilde ifade etmeye başlar. Bu dönemde çocuk her zaman doğru fiil kalıplarını kullanamasa bile istediğini anlatacak cümleyi kolayca kurmayı başarır. Soru cümleleri ile olumsuz cümleler de ilk olarak 3 yaş civarında duyulur.
İlgili 21 soru bulundu
Konuşamayan çocukların tedavisi nasıl yapılır? Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Psikolog Leyla Arslan, normal konuşmanın 8 aydan başlayarak 2,5 yaşına kadar devam ettiğini belirterek "2,5 yaşındaki çocuktan üç sözcüklü cümle kurmasını bekliyoruz. Kendini sözle ifade edemiyorsa endişe edilmelidir.
Üstün zekalılarda dil gelişimi gecikmiş ya da düzensiz gelişmiş olması imkân dahilindedir. Dil ve konuşma güçlüğü çeken çocukların Üstün zekâlı olması bir ihtimaldir fakat asla kesin bir sonucu değildir.
Konuşma geriliği olan çocuk ya hiçbir şekilde konuşamaz ya da sadece birkaç sözcük kullanabilir. İsteklerini anlatma ve düşünme konusunda zorluk yaşayabilirler. Salya akıtma, çiğneme ve yutma sorunları ortaya çıkabilir. Anlaşılmaz sesler çıkarttığı görülebilir.
Bol bol kitap okuyarak kelime dağarcığını zenginleştirin. Çocuğunuzla şarkılar söyleyerek konuşmayı eğlenceli hale getirin. İşaretle gösterdiği şeyleri yapmak yerine kelimeyi söylesine teşvik edin. En önemlisi de düzenli bir beslenme ve uyku rutini olmasına dikkat edin.
Televizyon, ilk 3 yaşta dil gelişimini olumsuz etkiliyor. Ebeveynlere bu süreçte; çocuklarına şarkı söylemeleri, onlarla tekerleme ve bilmece oyunu oynamaları, oyuncak hayvanları konuşturma gibi yöntemler öneriyor.
3 yaş çocuğunun anne babası olarak artık karşınızda nesneler arasında ilişki kurabilen bir çocuğunuz olduğunu göreceksiniz. Çocuğunuz artık eşleştirme ve gruplama yapabilmektedir. 3 yaş çocuğu 10'a kadar ritmik sayabilir.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
3 yaş çocuk boyu kızlar için ortalama 95 cm ve erkekler için 95,2 cm olarak ölçülmüştür. 3 yaşına gelen çocuğunuz ortalama 13 kg ile 14 kg arasında olur. Bebek baş çevresi ise 48 cm ile 49 cm arasında gider gelir.
Konuşma Bozukluğu Kulak Burun Boğaz Kaynaklı Olabilir
Bu nedenle gecikmiş konuşması olan bir çocukta konuşma bozukluğu varlığının belirlenmesi için göz, kulak burun boğaz, beyin, sinir sistemi ve kas- iskelet sistemi problemleri araştırılmalıdır.
3) 6 ay: İsmini tanır, insan sesine yönlenir, belirgin ses tonlarıyla seslenir. 4) 12 ay: Basit komutları anlar, bir veya daha fazla kelime veya hece söyler. 5) 18 ay: 3-20 kelime bilir, kelime tekrarlayabilir. 6) 24 ay: 2 kelimeli cümle kurabilir, “benim” demeye başlar, “burun, ağız, kulak” gibi kelimeleri bilir.
Bebeklerin vücut kısımlarını işaret ile göstermesi ve gerçek anlamda 3-6 sözcük kullanması 15 ay civarında beklenir. ''Ben, sen'' gibi basit zamirleri kullanmaya, nesnelerin isimlerini tanıma ve işaret etme 18.aya doğru gelişir. 18 ile 24 ay arasında bağlaç ya da ek olmadan anlamlı iki kelimeli cümle kurabilirler.
Bu dil gelişiminin gecikmesi bazen herhangi bir nedene bağlı olmazken bazı sendromlara (down sendromu vb) veya etmenlere ek olarak da gözlenebilmektedir. Çocuğunuz 4 yaşına geldiği halde konuşmuyorsa daha fazla vakit kaybeden bir uzmana yani bir dil ve konuşma terapistine başvurmanız oldukça önemlidir.
8 aylıktan itibaren farklı ses tonları mırıldamaya başlar. 1-1.5 yaş arasında birkaç kelime söylemeye çalışır. ''Baba'' ve ''dede'' gibi kolay söylenebilen kelimeler öğrenir. 1,5 yaşına gelen bebeklerin yaklaşık 50 kelime civarında konuşabilme yeteneğinin gelişmesi beklenir.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
B12 vitamini eksikliği yaşayan hastaların sinir sistemi bu durumdan etkilenebilir. Nörolojik sorunlar arasında ise görüş problemleri, hafıza kaybı, karıncalanma hissi ve fiziksel koordinasyon kaybı bulunur. Fiziksel koordinasyon kaybı konuşma ya da yürüme güçlüğüne neden olabileceği gibi tüm vücudu da etkileyebilir.
ÇOCUKLARDA İŞİTME KAYBI, KONUŞMAYI ETKİLİYOR
“Çocuklarda sağlıklı iletişim kurabilme ve konuşma yeteneğinin gelişmesi için öncellikle işitme duyusu önemlidir. Çocuk duyduktan sonra anlar ve bu anladıklarıyla da konuşmayı öğrenir. Dolayısıyla duymayan çocuk konuşamaz.
Çocukların konuşma yaşları için net bir yaş bulunmamaktadır. Bu, her çocuk için farklılık gösterir. Ancak genellikle çocuklar 12'nci ve 18'inci aylarda ilk kelimeleri söylemeye başlar. Konuşma gelişimi yaş olarak 1.5 yaş ile 3 yaş aralığını kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri