Yeşil pasaport ise 1,2 veya 3 kadro derecelerine sahip olan kamu personellerinin, devlette çalışmakta olan öğretmenler ya da doktorların dahil bu derecelerdeki kadrolara sahip olması gerekmektedir. Yeşil pasaport almış olan vatandaşlar emekli olduklarında da yeşil pasaportlarını koruyabilmektedirler.
Yeşil pasaport çıkarma hakkı olan kamu personeli arasında, devlette çalışan doktor ve öğretmenler de var ama kadro derecelerinin 1, 2, ya da 3 olması şartı gözetiliyor. Bu memurlar emekliliğe ayrıldıkları ya da görevden çekilme sebepleri ile görevden ayrılmış olmaları halinde de yeşil pasaportlarını koruyabiliyorlar.
Madde - 15/07/1950 tarih ve 5682 sayılı Pasaport Kanununun 14 üncü maddesinin A bendine üçüncü paragraftan sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir. “Tabip odasına kayıtlı olup en az on beş yıl kıdemi bulunan hekimlere hususi damgalı pasaport verilir.”
Sağlık Personeli Yeşil Pasaport Alabilir Mi? Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda görev yapan sağlık personeli; 5682 Sayılı Pasaport Kanunu uyarınca yeşil pasaport olarak adlandırılan hususi damgalı pasaport alabilir.
Sağlık personelinin kazanılmış hak aylık derecesi ve emekli keseneğine esas derecesi, yeşil pasaport alıp alamama durumunu etkilemez. Yeşil pasaport verilirken bakılan tek şart personelin kadro derecesidir.
İlgili 28 soru bulundu
Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri). Şartları yerine getiren her Türk vatandaşı umuma mahsus pasaport, yani bordo pasaport başvuru yapabilir.
"Mavi Pasaport" nedir? Almanya'da mülteci veya sığınmacı olarak kabul edildiğiniz takdirde, mülteciler için seyahat belgesi olarak bilinen belgeyi alırsınız. Seyahat belgesi, ülkenizden veya kaçıp geldiğiniz ülkeden sahip olduğunuz pasaportun yerine geçer.
CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifi ile özel sektörde 10 hizmet yılını dolduran hekimlere kamuoyunda 'yeşil pasaport' olarak bilinen 'hususi damgalı pasaport' verilmesini önerdi.
– Bunun için kısa yol https://randevu.nvi.gov.tr/application/index linkine tıklamak olabilir. – Linke tıkladıktan sonra sizden sorgulamaları yapabilmeniz için istenen bilgiler kimlik no, adınız, soyad, doğum tarihinizdir. – Eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra dilediğiniz sorgulamayı görebilirsiniz.
5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14. Maddesinde yapılan değişiklikle halen Vakıf üniversitelerinde görev yapan ve en az 15 yıl mesleki tecrübesi olan Öğretim Üyelerine hususi (yeşil) damgalı pasaport başvurusu yapma hakkı getirilmiştir.
Meslekte 15 yılını doldurmuş hekimler ve dişhekimlerine yeşil pasaport alma hakkı verilmelidir. Fiili hizmet zammı, muayenehane sahibi dişhekimleri için de uygulanmalıdır. Fiili hizmet zammı kamu veya özel sağlık kuruluşu ayrımı yapılmadan, tüm dişhekimlerine 360 gün için 90 gün olarak tanımlanmalıdır.
Bordo Pasaport Kimlere Verilir? Bordo pasaport, yurt dışına çıkmak isteyen Türk vatandaşlarına verilir.
Çocuklar, öğrenimlerine devam ettikleri sürece 25 yaşına kadar pasaportlarını kullanabilirler. Öğrenimleri sona erince bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorundadır. Kız çocuklar da 25 yaşın altında iken evlenirlerse yeşil pasaport statüleri sona eriyor.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
5) Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar:
Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar 60 sayfa ve dış kapak rengi lacivert olup, umuma mahsus pasaportlar ile aynı ebattadır. Yabancılara mahsus pasaportlar Pasaport Kanununun 18'inci maddesine göre tanzim edilmektedir.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Bordo pasaporta kıyasla daha fazla ülkeye vizesiz seyahat imkânı sunması, pasaportun imkânlarından belirli aile bireylerinin de faydalanabilmesi, bazı durumlarda emeklilik sonrasında da pasaporttan yararlanılabilmesi ve harç ücretinin bulunmaması, yeşil pasaportun avantajları arasında yer alır.
çişleri Bakanlığı verilerine göre umumi-hususi ve hizmet pasaportu sayısı yaklaşık 11 milyonu buluyor. 10 milyon 901 bin 331 pasaportun, 1 milyon 200 binini 'Yeşil' olarak bilinen hususi pasaportlar oluşturuyor.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
Esasen mesleğini kamuda yapan (yani memur olan) eczacılar belirli hizmet yılını doldurup üçüncü derece üzeri kadrolara atandıklarında yeşil pasaport hakkını elde edebiliyor.
AVUKATLARIN HUSUSİ DAMGALI PASAPORT (YEŞİL PASAPORT) ALMASINA İLİŞKİN BİLGİ NOTU. 1 - Yargı Reformu Strateji Belgesinin ilk paketi kapsamında yapılan değişiklik çerçevesinde ve Pasaport Kanunu uyarınca; 15 yıl ve üstünde meslek kıdemi olan avukatlar hususi damgalı pasaport alma hakkına sahip kılınmıştır.
Bu pasaport türü, bir ülkenin devlet yetkililerine, hükümet yetkililerine, diplomatik personeline veya belirli görevlerde bulunan diğer kişilere verilir. "Gri Pasaport" sahipleri, resmi görevleri veya diplomatik işleri nedeniyle sıkça yurt dışına seyahat etme ihtiyacı olan kişilerdir.
Bordo renkli olan umumi pasaport, Türkiye Cumhuriyeti'nde Türk konsoloslukları, İçişleri Bakanlığı ya da yetkisi olan valilikler tarafından verilen pasaport türüdür. Bordo pasaportu alman durumunda ülkemizin anlaşmalı olduğu yerlere yani vizesiz seyahati kabul eden bölgelere direkt giriş yapman mümkündür.
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
Sarı basın kartı taşıyan kişiler, resmi görev sebebiyle yurt dışına giden kişiler, bilimsel ve kültürel sebepler ile giden akademisyenlere görev boyunca hizmet pasaportu verilmektedir. Bu pasaport ile bazı ülkelere vizesiz seyahatler yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri