Simgesel anlamı Bayraktaki yeşil renk doğayı ve İslam dinini temsil eder. Altın renk parlak bir geleceği ve bereketli tarımı temsil eder. Çerkesya'nın 12 bölgesi bayraktaki 12 yıldız ile temsil edilmiştir. Çapraz üç ok ise Çerkes töresi Adige Habze'ye bir göndermedir.
Oklardan birincisi toplama ve ayrıştırmayı, ikinci ok işletme ve dönüştürmeyi üçüncü ok ise satın alma ve kullanmayı gösterir. Bu sembol, ürünün geri dönüştürülebileceğini gösterir. Fakat malzemenin yerel geri dönüşüm merkezi veya toplayıcı firma tarafından kabul edileceğini garanti etmez.
Bir ambalajın üzerinde yer alan "Yeşil Nokta" işareti, o ambalajlı ürünü piyasaya süren ekonomik işletmenin ambalaj atıklarının geri kazanımı ile ilgili yasal yükümlülüklerini yeri getirdiği ve geri dönüşüm sistemine maili katkı sağladığı anlamına gelmektedir.
Eğer 6 varsa bu o ürünün, polistiren malzemesinden yapıldığını gösterir. Eğer 7 varsa bu o ürünün, yukarda sayılan plastik malzemelerinin dışında başka bir malzemeden yapıldığını gösterir. Eğer 20 varsa bu o ürünün, kağıt/karton malzemesinden yapıldığını gösterir.
Çöp Adam :Tüketiciye yönelik bir işarettir. Ürünü kullandıktan sonra ambalajını çöpe atınız. Ambalaj üzerinde açılıp kapanan bir kapağın ya da mekanizmanın olduğunu anlatır. Avrupa Birliği'nin teknik mevzuat uyumu çerçevesinde güvenlik koşullarına uygun olduğunu gösteren bir işarettir.
İlgili 29 soru bulundu
PAP deterjanlarda etiketlerin içeriğini ifade eder. Materyal olarak, PAP 20 kağıt (oluklu mukavva) anlamına gelirken, PAP 21, kağıt (diğer kartonlar) anlamına gelmektedir.
Polietilen tereftalat malzemesinden imal edildiğini gösteren kod 1'dir.
5 sayısı, Polipropilen (PP) isimli plastik için kullanılmaktadır. Özellikle yoğurt kaplarında, içeceklerde kullanılan pipetlerde ve şişelerin kaplarda bu plastik kullanılır. Ayrıca bebek bezlerinde, ketçap şişelerinde, bebek biberonlarında, bardak ve şişelerde en sık kullanılan plastiklerden bir diğeri budur.
4- LDPE veya PE-LD (Low Density Polyethylene – Düşük Yoğunluklu Polietilen) Alışveriş torbaları, saklama kapları, diş macunu tüpleri ve bazı mobilyalarda bulunan bu esnek plastik türü, çöp kutusu tenekelerine, döşeme çinisi gibi ürünlere geri dönüştürülebilmektedir.
Geri dönüşüm çöp kutusu renkleri evrensel olarak kullanımı sağlamak amacıyla, her atık için farklı olacak şekilde belirlenmiştir. Kâğıt geri dönüşüm kutusu mavi renktedir. Cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı renk dönüşüm çöp kovası kullanılır.
Geri dönüşüm kutularının üzerindeki renk kodları ise içerisinde ne tür dönüştürülebilir maddeler depolandığını ifade eder. Sarı renkli kutular plastik ürünlerin depolanması için tasarlanmıştır. Yeşil kutular cam atıklar barındırırken mavi kutular ise kâğıt atıkları depolar.
# 2-HDPE (Yüksek Yoğunluklu Polietilen)
HDPE plastik, deterjan ve yağ şişeleri, oyuncaklar ve bazı plastik torbalar yapmak için kullanılan sert plastiktir. HDPE en yaygın olarak geri dönüştürülen plastik olup, en güvenli plastiklerden biri olarak kabul edilir.
Malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı ve metal atıklar için gri renk sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
Yorum Yap. Yeşil ok işareti sayesinde kırmızı ışıkta bile bu trafik ışığında sapabilirsiniz. Bunu yapmak için, sağ şeritte kendinize bir yer yapın ve trafik lambasından az önce durun. Daha sonra, yola devam ederek diğer trafik katılımcılarını engellemediğinizden veya onları tehlikeye atmadığınızdan emin olun.
A-ok, başparmak ile işaret parmağının 'O' (daire) şeklinde bir araya getirilmesiyle oluşturulan ve “The Okay Sign” olarak da bilinen el işaretinin adıdır. 1960'lı yıllarda Amerikalı astronotlar tarafından “all systems OK” (her şey yolunda) anlamına gelen cümlenin kısaltılmış hali olarak kullanılmıştır.
şimdi plastik yoğurt kaplarında, bazı firmalar artık polipropilen kullanmaya başladı. kabın altına veya yanına baktınız zaman bir üçgen göreceksiniz; üç oktan oluşan bir üçgen. bu geri dönüşüm işaretidir. o üçgenin içinde bir sayı yazar, 5 numara polipropilendir altında da zaten "pp" yazar.
En güvenli plastik ürünlerin 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler olduğunu ifade eden Demirkan, "Bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Evimizde ve her yerde plastik kullanıyoruz. Plastikler ürünlerin numarası var, bunların en zararlısı 3-6 ve 7 numara plastikler. Bunlardan kesinlikle kaçınmamız lazım.
7 numara: PC koduyla bilinir. Yiyecek kaplarında ve sporcu mataralarında kullanılan bu plastik türü, en tehlikeli plastiklerden biridir. Plastiğin içinde barınan kimyasalların yiyeceğe bulaşma riski oldukça fazladır. Bu plastiğin yeniden kullanılması ve dönüştürülmesi tavsiye edilmemektedir.
5 ve Anlamı
Polipropilen yani kısa adı ile PP, ambalajlar üzerinde 5 numara ile sembolize edilmektedir. Ambalaj yapımında kullanılan plastiklerin en düşük yoğunluklu olanı PP, kimyasal maddeler ve ısıya dayanıklı bir maddedir.
Plastik kapların sağlığa zararlı olup olmadığını anlamanın en pratik yolu altındaki üçgenin içinde yazan rakama bakmaktan geçiyor. Üçgenin içinde yer alan 1, 2, 4 ve 5 rakamları güvenli, 3 ve 7 rakamları ise zararlı olduğunu gösteriyor.
1 Numaralı Pet ya da Pete
Polietilenli plastikler; en fazla kullanılan plastikler arasında yer alır. Su, iki litrelik alkolsüz içecekler ve yağların konulduğu şişelerde 1 numaralı kod yer alır.
2 numara: HDPE ve polietileni işaret eder. Genelde deterjan ambalajları ve pet sütlerde bulunur. Bu da sağlığa zararlı değildir. 3 numara: PVC polivenil klorid içerir.
Bardak-Çatal veya Kadeh-Çatal işareti olarak bilinen bu sembol (piktogram), ambalajın veya malzemenin gıdaya temasının uygunluğunu belirten bir işarettir. Bu sembol ile ilgili kurallar, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemelere Dair Yönetmelik'te anlatılmaktadır.
Gıda etiketinin üzerindeki e-işareti, ürünün hacminin yada ağırlığının ortalama değerini gösterir. Gıda sanayisindeki ambalaj makineleri tamamen doğru miktarda dolum veya paket yapmayabilir; devamlı bir hata payı vardır.
Örneğin “kağıt ve karton/plastik” ambalajın %75'i kağıt karton ise kısaltması “C/PAP” şeklinde olacaktır. Bu yılki stok miktarından bir önceki yıldan devreden stok miktarı çıkartılarak bu sütuna yazılacaktır. Firma yetkilisi tarafından bu firma kodu kullanılarak, firma ile ilgili bilgilere ulaşılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri