Üç yollu vana, merkezi ısıtma sistemlerinde yönlendirme ve karıştırma vanası olarak kullanılır. Kazan, kombi veya boyler tesisatında sistemdeki akışkanın (suyun) sıcaklığını ayarlar. Karışım amacıyla kullanıldığında, iki farklı sıcaklıktaki devrelerden gelen su, vanada karışır ve karışım sıcaklığı ile vanadan çıkar.
Yani kaloriferleriniz çalışırken musluktan sıcak su almak istediğinizde üç yollu vana motoru konumunu değiştirerek musluklara sıcak su akışını sağlayacaktır. Üç yollu vana motorunuz bozulur ise, musluktan sıcak su alırken kaloriferleriniz ısınmaya bilir (ya da tam terside olabilir).
2 Yollu Vana Nedir? 2 yollu vanalar aktüatör bağlantılı kullanılır. Sistemdeki kollektörün giriş hattına ya da dönüş hattına bağlanarak sistem kontrolünü tek bir noktadan yapan ve eş ısıdaki suyun gönderilmesi amacıyla kullanılan bileşendir.
Üç yollu vana, genellikle bir sıcaklık kontrolünü ve bir ısıtma/soğutma sisteminin ısısını ayarlamak için kullanılan bir tür vana'dır. Bu vanalar, üç boru sistemine bağlı olarak çalışır ve sıcaklık ayarı yapmak için kullanılan bir termostat tarafından kontrol edilir.
Dört yollu vana, bir sistemdeki sıvı akışını kontrol etmek için basit bir cihazdır. Bu valfler, pompa ve tank için eşit yüzey alanlarına sahip olma avantajı ile makara tipindedir. Ayrıca dikey bir simetriye sahip olmaları, onları bir sıvı akışının kontrolünü gerektiren uygulamalar için ideal bir seçim haline getirir.
İlgili 18 soru bulundu
Petek vanası, doğalgazlı ısınma sistemlerinde kullanılan bir kontrol mekanizmasıdır. Kombiden gelen sıcak suyun peteklere ulaşmasını ya da ulaşmamasını sağlar.
Üç yollu vana sadece çift esanjörlü kombilerde bulunan sıcak su ile kalorifer konumunu birbirinden ayırmaya yarayan vanadır. Kombi kış modunda iken sıcak su talebi olunca kalorifer konumunu kapatıp sıcak su konumunu açar.
Üçüncü yol, merkez sağ ekonomik politikaların merkez sol sosyal politikalarla sentezini savunarak sağ ve sol siyaseti uzlaştırmaya çalışan merkezciliğe benzer bir politik konumdur.
Birçok farklı sektörde yasalar tarafından zorunlu tutulan tahliye vanası, İngilizce adı olan relief valve veya kısaltması RV olarak da bilinir. Basınç olan bir sistemde basınç değişiminden kaynaklanacak problemleri önlemek için kullanılır. Güvenlik amaçlı olarak kullanılan bu vana çeşidi, her dönemde önemini korur.
Ani basınç artışı olan sistemlerde basınca duyarlı bir şekilde yüksek basınç dalgasını tahliye ederek sistemin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Herhangi bir sebepten dolayı basınç ayar basıncının üzerine çıktığı anda vana açılarak fazla basıncı tahliye eder.
Flatörlü Seviye Kontrol Vanası, su depolarındaki seviyesini sürekli kontrol eden hidrolik kontrol vanalarıdır. Ana vana kontrolü 2 yollu flatör sayesinde manuel olarak sağlanır. Depo girişlerine monte edilen ana vana, su seviyesi maksimum seviyeye ulaştığında darbe oluşturmadan kapanır.
Bıçaklı Vanalar, çamur ve aşındırıcı uygulamalar için geliştirilmiştir. Özellikle aşındırıcı partiküller içeren akışkanlarda sıklıkla kullanılırlar. Bu vanalar akışkan geçişini, akışa dik bir bıçak (sürgü) ile kestikleri için isimleri bıçaklı vanadır.
Termostatik radyatör vanalar genellikle banyolarda veya duş odalarında önerilmez, çünkü bu tür vanalar, duştan veya banyodan gelen ekstra ısı ile karışır ve yoğuşmayı azaltmak için gereksiz yere radyatörü kapatır.
Vanayı kapatmak için kolu mile dik olarak çevirin. Kelebek vana kapalıysa, kol mile paralel olmalıdır. Açıksa, yatay olacaktır. Bir kelebek vana takarken, gövdeyi diğer boru elemanlarının üzerinde tuttuğunuzdan emin olun.
Doğalgaz vanası boru ile aynı hizada ise yani paralel ise açık demektir. Fakat doğalgaz vanası boru ile paralel değil de boru ile T simgesi oluşturuyor ise bu durumda vana kapalı demektir.
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır.
Kombi suyu boşaltılırken kombinin alt kısmında yer alan kombi tahliye vanası kullanılır.
Pilot kontrollü solenoid vanalar, diyaframlı solenoid vanalar olarak da adlandırılabilir. Vana gövdesindeki orifis çapı büyük olan valflerdir. Bağlantı ölçüsü olarak 3/8", 1/2", 3/4", 1", 1 1/4", 1 1/2", 2", 3" ölçüde imal edilirler. Genelde min.12 mm'den başlayan orifis çapı 80 mm'ye kadar çıkabilir.
Dizel motorlu yangın pompalarında ve elektrik motorlu yüksek (12 bar ve üzeri) basınçlı yangın pompalarında fazla basıncın sistem ekipmanlarına zarar vermesini engellemek maksadıyla relief (Basınç rahatlatma) vana kullanılır.
3 yollu musluk aynı anda birden fazla sıvı vermek için kullanılır. Üzerindeki musluklar 360 derece dönme özelliğine sahiptir. Bu özelliğiyle, sıvı akışını yönlendirmek için de kullanışlıdır. Şeffaf gövdesi sayesinde, içinden geçen sıvı kolayca görülebilir.
Plusmed 3 yollu musluklar sıvı akışını yönlendirmek ve aynı anda birden fazla sıvı vermek amacıyla kullanılır. 3 bar (47 PSI) sıvı basıncına dayanıklıdır ve sızdırma yapmaz.
İki yollu:normal hoparlör+tweater'den oluşan sistem, üç yollu ise : bas+orta+tiz(tweater)'den oluşan sistem bildiğim kadarıyla.
Kombinin alt tarafında bulunan doldurma musluğu mavi ya da siyah renk üzerinden mandal veya silindir şekline sahiptir. Saat yönünün tersi yönünde belli bir oranda çevirmek suretiyle kombiye su basma işlemi yapılabilmektedir. Tam tersi istikamette çevirme işlemi gerçekleştirildiği vakit, bu bölüm daha fazla sıkılabilir.
Tahliye Vanasından Basıncı Düşürmek
Tesisat borularının üzerinde bulunmaktadır. Renk olarak genellikle kırmızı renkte olmaktadır. Bu vana genellikle emniyet ventili ile karıştırılmaktadır.
Otomatik kontrol vanaları genel olarak bir boru sistemindeki akışkanı istenilen zamanda ve kontrol-emniyet fonksiyonlarını yerine getirecek şekilde durduran, kısan (ayarlayan) veya akışkana yol vermeye yarayan makina elemanlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri