Yumurtalıklardaki rezerv yumurtalardan salgılanır. FSH'a göre adet gününden neredeyse etkilenmez, aydan aya dalgalanma göstermez ve çok daha güvenilirdir.
FSH hormonu miktarı, bir kadının adet döngüsü boyunca değişkenlik gösterir ve yumurta oluşumundan hemen önce en yüksek seviyeye ulaşır. Özellikle kadınlarda FSH hormonu ölçümü için adet döneminin 2. ya da 3. gününde bu işlemin yapılması gerekir.
FSH Sonucunuzu Yorumlayabilirsiniz
Adet döngüsünün 3. günü normal FSH değerinin 3-10 mIU/ml olması beklenir.
FSH Hormonu
Fsh değerine güvenilmesi için testin adet dönemi içinde özellikle 2, veya 3, günü yapılması gerekir. Menopoz dönemi öncesinde ise Fsh düzeyindeki artış kısa süreli olarak östrojen düzeyinde artışlara yol açabilmektedir. Ancak menopoz sonrasında östrojen düzeyi azalmaktadır.
AMH testinin FSH 'aoranla avantajları da vardır . Aydan aya çok büyük değişiklikler göstermez , tek ölçüm yeterli olur.Yaşla beraber azalır.
İlgili 21 soru bulundu
AMH ve AFC, FSH'ye göre daha güvenilirdir. AFC ultrasonun kalitesi ve ultrasonu yapan kişilerden etkilenirken AMH daha küçük folikülleri de hesaba katabilmektedir. Erken uyarı yani yumurtalıkları zayıflamaya başlayan kadınların çok geç olmadan tespiti bakımından en iyisi AMH'dir.
FSH hormonu beyindeki hipofiz bezinden salgılanırken, AMH direkt yumurtalıktaki granülosa hücrelerinden salgılanır. FSH mentrüel siklusun belli bir döneminde yapılabilir, oysa AMH siklusun herhangi bir döneminde yapılabilmektedir. FSH menstrüel siklus dönemlerinde ve menapoz dönemlerinde çok değişkenlik gösterir.
Fsh hormonun yüksekliği kadınlarda yumurta sayısının azalmasının işaretidir. Erkeklerde ise bu hormonu yüksekliği testislerde sorun olduğunun belirtisidir. Ergenliğe geçiş aşamasında fsh hormonları yükselmekte olup ayrıca hormon tedavisi gören kişilerde de fsh hormonu yüksek çıkabilmektedir.
FSH (Follicle Stimulating Hormone)
Normal değerleri aşağıda belirtilen seviyelerdedir: Folliküler faz 2,00-10,00 mIU/ml. Pik 8,50-30,00 mIU/ml. Luteal faz 2,00-10,00 mIU/ml.
FSH birçok faktöre bağlı olarak yükseliş gösterebilmektedir. Aynı zamanda infertilite yani kısırlığın bir semptomu olarak kabul edilmektedir. Yani FSH yüksekliği tek başına gebeliğin oluşmasına engel bir durum değildir.
Doğumdan itibaren başlayan hormon değerlendirilmesi açısından ise 0-7 yaş aralığında <6.7 mIU / mL, 8 yaş üstü ve ergenlik sonrası dönem için foliküler faz haricinde ovulasyon faz döneminde 2,3 – 18,5 mIU / mL, luteal faz döneminde 1,4 -5.5 mIU / mL ve menopoz döneminde 30,6 -106,3 mIU / mL değerlerinde normal kabul ...
İdeal olarak, FSH testi genellikle kadınların adet döngüsünün üçüncü veya dördüncü gününde yapılır. Bu dönemde, FSH seviyeleri genellikle bazal düzeylere (normal seviyeler) döner ve adet döngüsünün başlangıcında belirlenebilir. Ancak, FSH testi, bazı durumlarda adet döngüsünün diğer günlerinde de yapılabilir.
Kadında overlerin ve erkekte testislerin hücre (kadında yumurta, erkekte sperm) üretiminde sorun yaşadığını gösterir. Kadında FSH yüksekliği, genellikle vücudun yumurta üretmek ve yumurtayı serbest bırakmak için normalden daha fazla çalıştığının bir işaretidir.
Kişiye, yaşa, kadınların adet döngüsü sürecine ve laboratuvar ortamına göre değişkenlik gösterebilen FSH değerleri doğurganlık konusunda fikir vermesiyle birlikte düşüklüğü ve yüksekliği durumu bazı sorunların habercisi olabilir. Bunlarla birlikte kandaki FSH değerleri, kadın ve erkeklerin vücut yapısına göre değişir.
Adet döngüsünün düzenlenmesinde etkili hormonlardan biridir. Ortalama 28 gün süren adet döngüsü içerisinde FSH hormonu seviyesi belli bir ritimde değişiklik gösterir.
Fsh hormonunu düzenlemek için mutlaka doktorunuza danışın. Bunun dışında sağlıklı beslenmek, hareketsizlikten kaşınmak, düzenli egzersiz yapmak ve düzenli uyumaya dikkat edin. Hormon seviyeleri stresten kolayca etkilenebilir. Bu nedenle stresten uzak durmak hem beden sağlığını korur hem de hormon seviyelerini dengeler.
Genel olarak kabul edilen; 3. gün bakılan FSH değerinin 10 mIU/ml'nin altında olmasının yumurtalık rezervinin normal olduğunu yansıttığıdır. Daha yüksek değerler yumurtalıkların rezervinin azaldığını işaret eder. 10–15 arası değerlerde tedaviden az sayıda yumurta elde edileceği ve gebelik şansının azaldığı anlaşılır.
Polikistik over sendromu için genellikle hormon ve tam kan sayımı testleri verilmektedir. Kandaki androjen hormonlarının seviyesi ile FSH ve LH adlı hormonların seviyelerinin tespiti polikistik over sendromu tanısı konmasında oldukça önemlidir.
Özet olarak; adetin başlangıcında 2-3 mm'den başlayarak büyüyen ve olgunlaşan dominant folikül, 20-22 mm çapa ulaştığında LH hormonun pik yapması yani en tepe noktasına ulaşması neticesinde çatlayarak atılır.
Eğer, adetin 2. ya da 3.günü kadının kanında bakılan FSH hormon düzeyi yükselmişse anlarız ki, yumurtalıklar normal çalışamıyor ve bu nedenle hipofizden daha fazla FSH üretiliyor. Eğer FSH düzeyi 12 ünitenin üzerinde ise bu kadınların yumurta hücreleri azalmış kabul ederiz ve direk tüp bebek tedavisi öneririz.
Adet döneminin ortasında yükselişe geçerek yumurtlamayı sağlayan LH hormonu, aynı zamanda yumurtayı çatlatan esas hormondur. Oranı (FSH/LH) adet döneminin başlangıcında normalde 1'den büyüktür. LH/FSH oranının 2,5'ten büyük olması polikistik over sendromu şüphesi uyandırabilmektedir.
PKOS olgularında ortalama AMH serum değerleri 5.0-8.5 ng/mL arasında değişmektedir (4, 10).
Yumurta rezervi düşüklüğü hem klinik hem de radyolojik incelemeler ile teşhis edilebilir. Transvajinal ultrason ile yumurta yapısı ve folikül sayısı tespit edilebilir. Yaş ve folikül sayısı kıyaslanarak kişinin folikül sayısı ile ilgili bir yorum yapılabilir.
Sigara, alkol, kafein ve stres yumurta rezervini etkiler mi? Sigara, alkol ve kafeinin aşırı tüketimi, hem yumurta sayısını hem de yumurta kalitesini olumsuz etkileyebilir. AMH değeri düşük çıkan hastalar için bu nedenle kesinlikle sigara, alkol, kafein ve stresten uzak durmaları önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri