Örneğin, dişin ön ve arka yüzeyleri veya dişin yan yüzeyleri dolgu malzemesi ile restore edilir. 3 Yüzlü Dolgu: Dişin üç yüzeyine uygulanan bir dolgu türüdür. Bu tür dolgu, dişin ön, arka ve yan yüzeylerini içerebilir.
Anestezi etkisi geçmeden yemek yemek, dil ya da dudakların ısırılmasına neden olabilir. Anestezinin etkisi üst çeneye uygulanan işlemlerden sonra yaklaşık olarak 3 saatte, alt çene arka grup dişlerde yaklaşık 4-5 saate kadar sürebilir.
Kompozit dolgunun en önemli avantajı estetik kaygının giderilmesi sağlamasıdır. Ayrıca işlem süresi oldukça kısadır ve sadece bir gün içerisinde dahi birden fazla dişe kolayca uygulanabilir. Amalgam dolguların tam aksine hem arka hem de ön dişlere rahatlıkla uygulanabilir.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Bir günde birden fazla dişe dolgu yapılabilir. Yapılabilecek dolgu sayısı dolgunun zorluğuna ve dolgu yapılacak dişlerin bulunduğu bölgeye göre değişir.
İlgili 37 soru bulundu
Dişin sadece bir yüzeyi dolgu malzemesi ile restore edilir. 2 Yüzlü Dolgu: Dişin iki yüzeyine uygulanan bir dolgu türüdür. Örneğin, dişin ön ve arka yüzeyleri veya dişin yan yüzeyleri dolgu malzemesi ile restore edilir. 3 Yüzlü Dolgu: Dişin üç yüzeyine uygulanan bir dolgu türüdür.
Yüze dolgu kaç günde oturur? Yüz dolgu uygulaması sonrasında hafif şişlik ve kızarıklık oluşması muhtemel bir durumdur. 1-2 gün içinde bu etkiler ortadan kalkar ve dolgu yüze yerleşmiş olur. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
Amalgam dolgu içerisindeki cıva, zehir içermediği gibi diğer metal maddeler ile birleştirildiğinde kimyasal yapısı değişeceği için zararsız bir form hali alır.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Amalgam Dolgular (Metal Dolgular)
Karışım diş hekimi tarafından hazırlanan oyuğa yığılır ve dolgu birkaç saatte sertleşir. Özellikle azı dişleri için günümüzde kullanılan en iyi dolgu maddesidir.
Profesyonel şekilde yapılan yüz dolgusu sonrasında ilk birkaç saat yatmamak ve uzanmamak gerekir. Aksi halde dolgunun göz bölgesine doğru kayması ve göz kapağının sarkması gibi durumlar görülebilir.
Siyah dolgular güçlü dolgulardır ve tek dezavantajı estetik olmamasıdır.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Kaybedilen diş dokularının, uygun kompozit diş dolgusu ile doldurulması işlemi estetik diş dolgusu olarak adlandırılmaktadır. Tek bir seansta 6 dişe kadar dolgu yapılabilmekte ve hemen sonrasında harika sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
Yaklaşık 8-12 ay içerisinde etkileri yavaş yavaş ortadan kalkarak eski haline gelir. Bu süre dolgunun nereye enjekte edildiğine, enjekte edilen dolgu miktarına ve kişinin cilt yapısına bağlı olarak ufak değişkenlikler gösterebilmektedir.
Dolgu iyi yapılmazsa, karışım diş dokusuna tam olarak yapışmayabilir ve bu durum dolgunun düşmesine veya boşluk oluşmasına neden olabilir, bu da daha fazla çürümenin oluşmasına ve pulpa olarak uzun süreli diş ağrısına neden olabilir. Diş enfekte olur.
Dişin canlı dokusuna yani sinirlere çok yakın bir dolgu yapılmışsa 3 haftaya kadar süren soğuk ve sıcak hassasiyeti olması normaldir. 3 hafta içerisinde hassasiyet yavaşça azalacak ve geçecektir. Eğer geçmiyorsa hekiminizle iletişime geçiniz.
Dolgulu dişlerde çürüme görüldüğünde, diş hekimi çürük bölgenin temizlenmesi için dolgu malzemesinin çıkarılması gerekebilir. Bu işlem sırasında diş hekimi, dişin çürük dokusunu, kırıntıları ve eski dolgu malzemesini çıkarmak için özel bir alet kullanır.
En Güvenilir Dolgu Markaları Nelerdir ? Juvederm, Teosyal markaları dudak dolgunlaştırma uygulamalarında en güvenilir seçenekler arasındadır. Hyaluronik asit dolgu için doğal görüntü veren bu dolgu markalarını değerlendirerek avantajlı bir sonuç alabilirsiniz.
Bunun nedeni, klasik dolgu yöntemleri ağız içinde sınırlı şekillendirmeleri yapma imkanı sunmakta iken, inley ve onlay dolgularda ise olması gereken şekil üzerinde çalışılıp uğraşılarak laboratuvar şartlarında hazırlanmasıdır. İnlay ve onlay dolgular, klasik dolgulara göre çok daha uzun ömürlüdür.
KİMLERE UYGULANMAZ? Dolgu maddeleri gebelere ve emzirme dönemindeki kişilere, 12 yaş altındakilere, immünsüpresif tedavi alanlara, aktif enfeksiyon ve inflamasyon bölgesine uygulanmaz.
Her uygulama sırasında bir miktar kalır. Böylece uygulama süresi uzar. Uygulama genellikle 8 ile 12 ayda bir tekrar edilmelidir. Birkaç yıl öncesine kadar kalıcı dolgular kullanılıyordu.
İlk 24 saat içinde ağır ve yoğun spor yapmaktan kaçınılmalıdır. İlk 3 gün boyunca enfeksiyon bulaşma riski sebebiyle havuza girilmemelidir. İlk 3 gün boyunca alkol, sigara, aspirin, ağrı kesici ya da kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalı, yüksek oranda şeker, kafein ve sodyum içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
Dolgu uygulamasından sonra dikkat edilmesi gerekenler:
– Dolgu uygulamasından sonra ilk 24 saat sıcak banyo, duş yapılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri