Dolunayın görünümü ile ilgili olağandışı bir olayı ifade eden mavi Ay, 30 Ağustos'u 31 Ağustos'a bağlayan gece Türkiye saatiyle 04.36'da zirveye ulaşacak. Bu saatlerde gökyüzüne bakanlar, çıplak gözle parlak ve büyük bir şekilde mavi Ay'ı görebilecekler. Ay böylelikle, bir ay içerisinde ikinci kez dolunay olmuş olacak.
2023 Süper Mavi Ay'ı 30-31 Ağustos gecesi meydana gelecek, çarşamba gecesi başlayacak ve perşembe sabahının erken saatlerine kadar sürecek.
ABD Deniz Gözlemevi'ne göre geçen yıl Mavi Ay 30 Ağustos gecesi saat 9:35'te gündüz saatlerinde yükselecek ve hem Mavi Ay hem de Süper Ay olarak tanımlanacak.
Yılın ender doğa olaylarından biri olarak öne çıkan Mavi Ay 30 Ağustos tarihinde Türkiye saatiyle 04:36'da zirveye ulaşacak. Bir sonraki mavi ay 30 Ağustos'tan sonra Ağustos 2024'da gerçekleşecek.
30 Ağustos gecesi süper mavi Ay gerçekleşecek ve aynı ayda ikinci kez dolunay olacak. Son derece nadir görülen 'süper mavi Ay' iki gece sonra görsel ziyafet sunacak. 3o Ağustos'u 31 Ağustos'a bağlayan gece gerçekleşecek olan kozmik olay, 2023 yılının en büyüğü ve en parlağı olacak.
İlgili 33 soru bulundu
Leonid meteor yağmuru, 2023 yılında 17-18 Kasım günü gerçekleşecek. Cuma gününü cumartesi gününe bağlayan gece daha yoğun olarak görülmesi beklenen meteor yağmuru 19 Kasım için de beklentiler yaratıyor.
Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter, ağustos ayında gece yarısına yakın saatlerde kuzeydoğu-doğu yönünde ufkun üzerinden doğuyor ve gün doğumuna kadar görülebiliyor. 8 Ağustos'ta gece yarısından sonra Jüpiter'i ve son dördün evresindeki Ay'ı doğu yönünde ufkun üzerinde birbirine yakın görebilirsiniz.
Mavi Ay Türkiye'de hangi saat aralığında görülecek? Mavi Ay, Türkiye saatiyle 04.36'da zirveye ulaşacak. Gökyüzüne bakanlar bu saatte en parlak ve büyük bir şekilde Mavi Ay'ı görebilecekler. Bir sonraki mavi ay 30 Ağustos'tan sonra Ağustos 2024'da gerçekleşecek.
Evrelerin yıl boyunca 12 kez tekrarlanması 354 gün sürüyor. Bir yılın 365 ya da 366 gün sürmesi nedeniyle yılın 13'üncü dolunayı normal isimlendirmelere uymuyor. Bu nedenle Mavi Ay olarak adlandırılıyor.
Bu yılda 30 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleşecek süper dolunay 1946 yılından bu yana 'Mavi Ay' adıyla anılıyor. Ağustos ayının ilk dolunayı 1 Ağustos'ta doğmuştu ancak 30 Ağustos'ta ortaya çıkacak olan ikinci tam süper Ay, bir 'Mavi Ay' olacak. Şurada Paylaş!
Büyük Okyanus'un batısı Asya'nın kuzeydoğu ucunda tutulma devam ederken Ay batacak. Avustralya Asya'nın büyük kısmı Yemen Madagaskar Afrika'nın en doğu ucunda tutulmanın tamamı izlenecek. Afrika en kuzeyi hariç Avrupa ve ülkemizde Ay tutulmuş doğacak. Ülkemizden izlenemeyecektir.
NASA, "Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır" diye ekliyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor.
Ay, Dünya'ya en yakın konumdayken bir dolunay gerçekleştiğinde buna "süper Ay" adı veriliyor. Dolunay, 1 Ağustos akşamı Dünya'ya normalden daha yakın, yalnızca 357 bin 530 km uzaklıkta olacak. Böylece akşam saatlerinde bir "süper Ay" görülecek. Süper Ay, sıradan dolunaydan daha büyük ve daha parlak görünür.
Parçalı Ay (Kanlı ay) tutulması 28 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşecek. Türkiye saatiyle 21.02'de başlayacak olan tutulma, saat 01.26'da sona erecek.
Kanlı Ay tutulması 28 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşecek. Türkiye saatiyle 21.00'de başlayacak bu tutulma, saat 01.26'da sona erecek. Bu tutulmada ayın sadece yüzde 12'si dünyanın gölgesi içinde kalacağından bu bölgedeki kızarıklığın fark edilmesi zor olacak. Tutulmanın maksimum evresi 23.15'te gerçekleşecek.
Ama depremi tetikleyen mavi ay değil. Mavi ay, çok nadiren olur. Bu dolunayda depremi tetikleyen, bunun uranüsyen bir dolunay olması.
Bir sonraki Süper Ay içinse 18 Eylül 2024 tarihine kadar beklememiz gerekiyor. 2024 yılında toplam iki Süper Ay gerçekleşirken, diğer Süper Ay 17 Ekim 2024 tarihinde gözlemlenecek.
6 Nisan 2023 (Tam Pembe Ay)
Tam Pembe Ay olarak da adlandırılan Nisan 2023 Dolunayı , 6 Nisan 2023 Perşembe günü 12:34 AM EDT veya 4:34 AM UTC'de gerçekleşecek. Bu, 2023 İlkbahar sezonunun ilk dolunayı ve 2023 bahar ekinoksundan sonraki ilk dolunay olacak.
Evrelerin yıl boyunca 12 kez tekrarlanması 354 gün sürüyor. Bir yılın 365 ya da 366 gün sürmesi nedeniyle yılın 13'üncü dolunayı normal isimlendirmelere uymuyor. Bu nedenle Mavi Ay olarak adlandırılıyor. Mavi ay aynı zamanda bir süper ay olarak gerçekleşiyor.
Süper ay, neredeyse yerberi noktasına (Ay'ın eliptik yörüngesinde Dünya'ya en yakın olduğu yer) denk gelen dolunay veya yeni aydır. Dünya'dan bakıldığında Ay'ın görünen boyutunun normalden biraz daha büyük olmasına neden olur.
Bu Gece Gökyüzünde Gözlemlenebilecek Doğa Olayı: Pembe Ay
bu yıl nisan ayındaki dolunay, 20 mart 2023'te bahar ekinoksu ile başlayan bahar mevsiminin ilk dolunayıdır. bu da nisan ayındaki dolunayın paskalya dolunayı olduğu anlamına geliyor.
Güneş sisteminin iki dev gezegeni Jüpiter ve Satürn'ü bir arada görmek istiyorsanız bu gece gökyüzüne bakmayı unutmayın. Üstelik bunun için herhangi bir optik alete de ihtiyacınız yok. Jüpiter ve Satürn, Güneş etrafındaki yörünge hareketleri sırasında her 20 yılda bir gökyüzünde birbirine yaklaşır.
Dolayısıyla Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn ve Ay'ı çıplak gözle görebileceğiz. Teleskopu olan gözlemcilerin Uranüs ve Neptün'ü de görme şansları var; ufkun üzerinde, gökyüzünde olacak” diye konuştu. Yaşanacak gök olayının gerçek bir şölen olacağını vurgulayan Dr.
16 Mayıs 2023'te bolluk ve şans gezegeni Jüpiter, Boğa burcuna geçiş yapacak ve 26 Mayıs 2024'e kadar bu burçta seyahat edecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri