28-29-30 Aylık Bebeklerin Dil Gelişimi Sorulduğunda cinsiyetini söyleyebilir. Kelimelerin çoğul halini kullanabilir (kitaplar, oyuncaklar gibi). Geçmiş zaman eklerini doğru yerlerde kullanabilir (gitti, yaptı, -idi). "Bu ne?, “O ne?” sorularını sorabilir.
Bebeğiniz akranları ve ailesi ile konuşurken farklı kelime ve ses tonları tercih edebilir. Hatta kendinden küçük bir çocukla konuşurken, daha basit biçimde konuşur. Diğer çocukları, yetişkinleri algılaması değiştikçe, kiminle konuştuğuna bağlı olarak konuşmasının değiştiğini göreceksiniz.
30 aylık olan bebeğinizin hareket becerileri eskiye oranla daha iyi durumdadır ve gün geçtikçe gelişmeye devam eder. Parmaklarını ve ellerini rahatça kullanabilir. 5-6 tane küpü üst üste dizebilir, bir bardaktaki suyu başka bir bardağa boşaltabilir, topu havadan atabilir.
Bebeklerin En Çok Söylediği İlk Kelimeleri
Günaydın, olmaz, merhaba, çok, daha, güle güle gibi günlük hayatın sık kullanılan kalıp kelime ve cümlelerini bebeğinizle sık sık kullanarak, onun ilk kelimelerinden oluşan kelime dağarcığını çok daha kolay genişletebilirsiniz.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
İlgili 40 soru bulundu
3,5 yaş ile çocuğun öğrenmiş olduğu kelime sayısı 1000'i aşar ve artık iletişim çok daha keyifli hale gelir. 4-4,5 yaşlarında çoğu çocuk doğru fiil kalıpları ile sorunsuz cümle kurmayı başarır.
Çocuğunuzun farklı renkleri tanıma kabiliyeti, şekil, boyut ve doku arasındaki benzerlik ve farklılıkları fark etmeye başladığı 18 aydan itibaren gelişir. Temel renkleri öğrenmeden önce biraz süre gerekecek ancak çoğu çocuk en az 36 ay sonra renkleri isimlendirmeye başlayabilir.
Bu yaşta iki ya da üç kelimelik cümleler kurabilir ve iki adımlı istekleri izleyebilir. Kelimelerin nesneler ve faaliyetlerle bağlantısı dahil, okuma bu yaşta eğlenceli ve çok önemlidir. Bu yaşta hayal gücü gelişmektedir, bu nedenle kitaplar, hikâyeler ve hayal ürünü oyunlar çocuğunuz için daha ilginç olur.
24-36 aylık dönemde bebeğinizin ne kadar uyuması gerekir? Nelere dikkat etmelisiniz? 2 yaşından sonra bebeğinizin gece 11 saat, gündüz ise 1-1,5 saat uyuması yeterli olur.
En erken 6.ayda, ancak tipik olarak 8-10.aylarda çocuklar kendi isimlerini anlayabilirler. Genellikle 6-9.aylarda babalarda ve dedelerde büyük kıvanç uyandıran ''ba ba, de de'' hecelemelerini anlamsız olarak kullanmaktadırlar. Dokuz aylık bir bebek duyduğu sözcüklere yanıt vermeye başlar.
Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, “Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmeli.
Bebeklerin genel olarak doğumdan sonraki 9 ile 12 ay arasında basit hecelerden oluşan kelimeleri kullanmaya başladıkları bilinir. 12 ile 18 aylık zaman diliminde ise kelimeleri daha doğru telaffuz edebilmeye başlarlar.
2 yaş çocuğu renkleri bilir mi? 2 yaş çocuk, renkleri ayırt etmenin yanı sıra eşleştirme dahi yapabilmektedir. Doğru eğitim yöntemleri ile çocuğun bu yaşta renk, sayı sayma gibi bilgileri öğrenmesi mümkündür.
2 Yaşındaki Çocuğun Dil Gelişimi
İki üç kelimelik cümleler kurarken dört beş cümlelik cümlelere geçiş yapabilir. 2 yaşındaki çocuklar günde ortalama 40-50 kelime konuşabilirler. Genelde konuşmalarını anne çocuk ilişkisine bağlı olarak anneleri anlasa da yabancı insanlarda ne söylemek istediklerini kavrarlar.
6 ay ve üzeri bebekler çeşitli nesneleri kullanarak oyunlar üretirler. Oyun nesnelerini belirli zaman aralıklarıyla değişebilir. Çıngırak, top, renkli oyuncaklar ilgilerini çeker ve kendi başlarına keşfetmeye çalışırlar. Zaman zaman oyuncakları yere atıp tekrar almaya çalışırlar.
Her minik eşsiz ve özel olduğu için kaba motor gelişim süreçleri de farklı ilerler. Ancak genel olarak bakıldığında ilk adımlar 9-11.aylar arasında atılır. Yürümeye uyum sağlama sürecinin ise 12-18. aylar arasında gerçekleştiğini söylemek mümkündür.
Çoğu 5 yaşına gelen kadar sayıları sayar, sayılar konusunda bazı temel gerçekleri öğrenir. 7 yaşına kadar okuma-yazma öğrenilmiş olur. Akranlarından 2-3 sınıf daha üst okuyabilirler. 7,5 yaşında bölümlü kitaplar okuyabilirler.
Adnan Ayvaz'a göre bir çocuğun 18. ayda hiç kelimesi yoksa 2 yaşında iki kelimeli bir cümle kuramıyorsa, üç yaşında normal bir cümle kuramıyor veya hiç konuşmuyorsa, anlaşılmaz konuşuyorsa mutlaka dil problemi ve konuşma gecikmesi açısından incelenmesi gerekiyor.
3 yaşında, şarkıların nakarat bölümlerini, kendi başına söylemeye başlar ve şarkılara alkışla eşlik eder. 4 yaşında, ses, ton ve ritmleri üretmeye başlar. 5 yaşında, şarkı söyleyebilir. 3-5 yaşlarında sesleri Mi1'e ulaşabilir.
Çocuklar ne zaman konuşur? Çocuklar on ikinci ve on sekizinci aylarda ilk kelimeleri söylemeye başlar, bu yaştaki bir çocuğun konuşabildiği sözcük dağarcığı yaklaşık 10-50 civarında olması beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri