Vali Yerlikaya, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerini hatırlatarak; “ 'Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır.” 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesi'nin 100. yılında başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kahraman Mehmetçiklerimizi rahmetle ve minnetle yâd ediyorum.
22 Gün 22 Gece Süren Sakarya Meydan Muharebesi'nin 100.
YIL DÖNÜMÜ 100'üncü yıl dönümünü idrak ettiğimiz Sakarya Meydan Muharebesi, Türk İstiklal Harbi'nin en önemli dönüm noktasını teşkil eder. Türk ordusunu imha etmek ve Ankara'yı işgal etmek için taarruza geçen Yunan ordusu Sakarya Nehri doğusunda 22 gün süren şiddetli muharebelerde ağır bir yenilgiye uğratılmıştır.
Kaybedilen toprakların geri alınması için taarruza başlandı. Mustafa Kemal Paşa'nın direktifleri ve Türk ulusunun kanıyla yazılan Sakarya destanı, 22 gün 22 gece sürdü. Savaş, Yunanların Sakarya doğusunu tamamen terk etmesiyle 13 Eylül'de sona erdi.
Büyük Taarruz (Osmanlı Türkçesi: بیوك تعرض), Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun Yunan kuvvetlerine karşı başlattığı genel saldırıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra 26 Ağustos 1922'de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz'u başlatan harekat emrini verdi.
Bu çerçevede düşmana karşı en güçlü ve kalıcı darbeyi vurmak için bir yıl civarında devam eden gizli hazırlıklardan sonra Büyük Taarruz, Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle 26 Ağustos 1922'de başladı ve 30 Ağustos 1922 tarihli Başkomutan Muharebesi ile kesin sonuca ulaşıldı.
Mustafa Kemal Paşa'nın “Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır, o satıh bütün vatandır…” sözleriyle yeni bir askeri strateji geliştirdiği ve yön verdiği Sakarya Meydan Muharebesi, 13 Eylül 1921'de Türklerin kesin zaferiyle sonuçlanmış ve Milli Mücadele döneminde yeni bir döneme girilmiştir.
Kurtuluş Savaşı'nın son evresi 26 Ağustos 1922'de Afyonkarahisar - Kocatepe'de başlayan Büyük Taarruz ile açılmış ve 9 Eylül 1922'de Türk Ordusu'nun İzmir'e girmesiyle sonuçlanmıştır.
Savaş, 22 gün ve gece sürerek 100 km uzunluğunda bir alanda cereyan etti. Yunan ordusu, Ankara'nın 50 km kadar yakınından geri çekildi.
Sakarya Meydan Muharebesinde çok fazla subay kaybı olduğu için bu Muharebeye "Subay Muharebesi" adı da verilmiştir. ATATÜRK'de bu muharebe için "Sakarya Melhame-i Kübrası" yani kan gölü, kan deryası demiştir.
Başkomutan Atatürk, 12 Ağustos 1921'de Genelkurmay Başkanı Fevzi (Çakmak) Paşa ile Ankara'dan Polatlı'daki cephe karargâhına gitti. Cephe incelemesinden geri dönerken atından düşüp yaralandı. Kaburgası kırıldı. Tedavi için 16 Ağustos'ta Ankara'ya gitti, 17 Ağustos'ta kırık kaburgayla tekrar cepheye döndü.
O mücadelenin başında Mustafa Kemal Atatürk vardı… 26 Ağustos 1922'de Büyük Taarruz başladı. Düşman orduları Türk askerlerini karşılarında görünce kaçtı. 1 Eylül 1922 tarihe altın harflerle kazındı.
Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusu ile Macaristan Kralı II. Layoş komutasındaki Macar ordusu arasında, 29 Ağustos 1526'da gerçekleşen ve iki saat gibi kısa bir sürede sonuçlanan Mohaç Savaşı'nın yapıldığı alan Macar bilim insanları tarafından belirlendi.
Üçyüz Otuz Beş yıl savaşı, (1651-1986) Dünya'nın en uzun süren savaşıdır. Hollanda ile Scilly Adaları adaları arasında gerçekleşmiştir. 1987'de bir barış antlaşması imzalanmasıyla bu savaş son bulmuştur.
11 Ekim 1922'de imzalanan Mudanya Mütarekesi ile fiilen biten savaş, 13 Ekim 1921'de imzalanan Kars Antlaşması ile Doğu Cephesi'yle sınırlı olmak üzere, 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması ile ise topyekûn sona ermiştir.
Büyük Taarruz'un gerçekleşmesinin en büyük nedeni; Batı Anadolu'da sürmekte olan Yunan işgalini sona erdirmek ve tüm yurdu düşman işgalinden temizlemektir. Bu ülküden hareketle 26 Ağustos 1922'de taarruz başlamış ve 18 Eylül'de Yunanların Anadolu'yu terk etmeleriyle sona ermiştir.
Alfabetik sıraya göre dizilmiştir. Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum.
Dört gün süren Büyük Taarruz, Dumlupınar Meydan Muharebesi (Başkomutanlık Meydan Muhaberebesi) zaferiyle taçlandırıldı. Bu savaşta Türk ordusu yaklaşık 2 bin 500 kayıp verirken, Yunan ordusundaki ölü sayısı ise 8 bini aştı.
Sakarya Meydan Muharebesi'nin 99. yılında şehitler ve gaziler minnetle anılıyor. 23 Ağustos 1921'de başlayan ve Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktalarından olan savaş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ile kahraman askerlerinin Yunanlılara karşı büyük mücadelesi sonucu zaferle noktalanmıştır.
Mustafa Kemal (ATATÜRK), Kurtuluş Savaşı süresince iki büyük meydan muharebesi kazanmıştır. Bunlar Sakarya ve Başkomutan Meydan Muharebesi'dir. Sakarya Meydan Muharebesi Türk milleti için bir ölüm kalım savaşı olmuştur.
Yunan ordusunun, Türk savunma hatlarını zaman zaman kırdığı böyle bir ortamda Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, 26 Ağustos'ta çizgiye bağlı cephe sistemini değiştiren o tarihi emrini verdi: "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır.
Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmî ve ulusal bir bayram.
Büyük Taarruz ve Başkomutan Muharebesi'nin Uygulanması
Büyük taarruzun komuta heyeti; Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi (Çakmak) Paşa, Batı Cephesi Komutanı İsmet (İnönü) Paşa, 1. Ordu Komutanı Nurettin Paşa, 2.
Burada sözü edilen deniz yine Anadolu Yarımadasıyla, Yunanistan arasındaki deniz, yani AKDENİZ anlatılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri