Kiracıların finansal kiralama yapanlara olan ve vadesi 1 yılı geçmeyen borçları “301 – Finansal Kiralama İşlemlerinden Borçlar” hesabında izlenecektir. Finansal kiralama sözleşme tutarı bu hesaba alacak, finansal kiralamaya konu olan ilgili varlık hesabına kira ödemelerinin bugünkü değeriyle borç kaydedilir.
301 - Finansal Kiralama İşlemlerinden Borçlar
Finansal kiralama sözleşmesindeki vadesi 1 yılı geçmeyen borçların izlendiği hesaptır.
301 Finansal Kiralama İşlemlerinden Borçlar: Bu hesap, kiracıların finansal kiralama yapanlara olan ve vadesi 1 yılı geçmeyen borçlarının izlendiği hesaptır.
302 Ertelenmiş Finansal Kiralama Borçlanma Maliyeti Hesabının İşleyişi: Finansal kiralama sözleşme tutarı ile finansal kiralamaya konu olan varlığa ilişkin kira ödemelerinin bugünkü değeri arasındaki fark "Ertelenmiş Finansal Kiralama Borçlanma Maliyetleri" olarak bu hesaba borç kaydedilir.
302- Ertelenmiş Finansal Kiralama Borçlanma Maliyetleri(-) hesabı, finansal kiralamanın yapıldığı tarihte kiralama işlemlerinden doğan borçlar ile kiralanan varlığa ilişkin kira ödemelerinin bugünkü değeri arasındaki farkı gösteren henüz ödenmemiş finansal kiralama borçlanma maliyetlerinin izlendiği hesaptır.
İlgili 29 soru bulundu
381 Gider Tahakkukları Hesabı: İçinde çalışılan dönemde ortaya çıkmış olmakla birlikte ödenmesi gelecek aylarda yapılacak giderlerin izlendiği hesaptır. Gider Tahakkukları Hesabı ; Dönem sonunda, döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili gider ve zarar hesapları karşılığında bu hesaba alacak kaydedilir.
321 borç senetleri hesabı, işletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarından kaynaklandığı dönemde bağlanmış olan ticari borçlarının izlenmekte olduğu hesap olarak tanımlanır.
Satıcılar hesabı olarak bilinen 320 hesap, işletmenin ana faaliyet konusuyla ilgili her mal ve hizmetlerden kaynaklanan senedi olmayan borçların takip edildiği hesaba denir. 320 hesapta ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortakların senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.
Hesap koduna ait ilk rakam daima hesap sınıfını ifade eder. Hesap koduna ait ikinci rakamdan hesap grubu anlaşılır. Hesap koduna ait üçüncü rakam ise büyük defter sınıfını ifade eder. İlk üç rakamdan sonra numaralandırma yapılan kodlar alt başlıklara göre belirlenir.
333 BAĞLI ORTAKLIKLARA BORÇLAR
İşletmenin; sermaye taahhüdünden borçları hariç olmak üzere faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla bağlı ortaklıklara olan borçlarının izlendiği hesaptır. Bu hesaba; borcun doğması halinde alacak; ödenmesi halinde ise borç kaydedilir.
Şirket veya işletme ortağın işletmeden alacaklı olması anlamına gelen 331 hesap, işletme veya şirket tarafından üçüncü kişilerden alınan avansların izlendiği hesap olarak tanımlanır. Pasif karakterli bir hesap olarak yer alan 331 nolu hesap, Ortaklara Borçlar Hesabı olarak isimlendirilir.
Bilanço tarihinde vadesi bir yılın altına inen krediler 303 Uzun Vadeli Kredilerin Anapara Taksitleri ve Faizleri Hesabına aktarılarak bu hesaba borç olarak kaydedilir. Bu hesabın alacak kalanı işletmenin mevcut uzun vadeli banka kredilerinin toplamını verir.
gelecek bir yıl içerisinde ödenmesi gereken anapara taksitleri ve bu taksitlerin faizleri 303 uzun vadeli kredilerin anapara taksitleri ve faizleri hesabına borç, bu hesaba alacak kaydedilir.
Kiralama süresi boyunca kiralarınızı öder, süre sonunda isterseniz malı devralırsınız. Leasing başvuruları şubelerimizden yapılmaktadır.
Arı Leasing malı satın alır ve fatura Arı Leasing adına kesilir. İthalatta ise ithalatçı Arı Leasing'dir; malın ithali için gerekli finansman şartlarını yerine getirir ve malı ithal eder.
231 ORTAKLARDAN ALACAKLAR
131 ORTAKLARDAN ALACAKLAR hesabı gibi çalışır. Tek farkı ortaktan olan alacağın bir yıldan uzun süreli, yani uzun vadeli olmasıdır. Bilanço gününde vadesine bir yıldan az kalan alacaklar 131 ORTAKLARDAN ALACAKLAR hesabına aktarılır.
Muhasebe hesap kodları, muhasebe kayıtlarının düzenlenmesi ve takibi için kullanılan bir kodlama sistemidir. Muhasebe hesap kodları, bir şirketin mali durumunu takip etmek, finansal raporlama yapmak ve vergi beyannameleri hazırlamak için önemlidir.
Muhasebe kodları ifade ettiği alana göre 3'e ayrılmaktadır. Bunlar; 320 muhasebe kodu.
Grup Kodu Kayıtları, Muhasebe Bölümü'nde, "Kayıt/Muhasebe Modülü" menüsünün altında yer alır. Grup Kodu Kayıtları; hesap planı kayıtları sırasında, hesapların ilk iki hanesinden oluşan "Muhasebe Gruplarının" kaydedildiği bölümdür.
380 hesap işleyişi, gelecek dönemlere ait olan ancak tahsilatı peşin olarak elde edilen gelirlerin, ait oldukları döneme kadar bu hesaba alacak olarak kaydedilmesi ile gerçekleşir. Hesapta yer alan gelirler, ait oldukları dönemdeki gelir hesabına alacağına yazılır ve bu hesabın borcuna işlenir.
329 Nolu Hesap İşleyişi Nasıl Olur? 329 nolu hesap kısa vadeli borçları kapsar. 329 hesap işleyişinde borcun doğması durumunda ilgili hesaba alacak şeklinde kaydedilir, ödenmesi halinde ise borç şeklinde kaydedilir.
Ticari İşlem Grubuna Göre: Cari Hesabı Ticari İşlem Grubuna göre gruplayarak muhasebe hesaplarını oluşturur. Müşteriler için 120.[XX].0001 formatında, tedarikçiler için ise 320.[XX].0001 formatında muhasebe hesapları oluşur.
620 Hesap İşleyişi
Satılan mamullerin maliyet tutarı 620 Satılan Mamüller Maliyeti Hesabı'na borç olarak kaydedilir, 152 Mamüller hesabına alacak olarak kaydedilir.
381 Gider Tahakkukları Hesabı
Örneğin elektrik faturası, doğalgaz faturası ya da kira ödemesi gibi. Bu hesap takip edilir ve ödemeler izleyen dönemlerde bu hesap üzerinden yapılır. Yapılan tahakkuklar gider ve zarar hesaplarına borç, ama bu hesaba alacak olarak, yapılan ödemeler borç olarak kaydedilmektedir.
“153-Ticari Mallar” hesabının borç kalanı, işletmenin stoklarında bulunması gereken ticari malın parasal tutarını gösterir. Böylece muhasebe kayıtlarından ticari mal miktarı izlenebilir. Aralıksız sayım yönteminde ticari mallar satın alındığıda alış maliyetiyle “153-Ticari Mallar” hesabına kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri