640 İŞTİRAKLERDEN TEMETTÜ GELİRLERİ HESABI 640 İştiraklerden Temettü Gelirleri Hesabının İşleyişi: Temettüler, ortakların kar payları genel kurul tarafından onaylandığında tahakkuk ettirilerek bu hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılarak kapatılır.
640 İŞTİRAKLERDEN TEMETTÜ GELİRLERİ
İştirakten olan alacak 132 İŞTİRAKLERDEN ALACAKLAR hesabının borcunda izlenir. Kâr payı geliri ise 640 İŞTİRAKLERDEN TEMETTÜ GELİRLERİ hesabının alacağına kaydedilir.
Temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir. Önemli bir ortaklık hakkı olan temettü, işletmedeki her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre bir pay verilmesi anlamını taşır.
Temettü ödemesi, şirketin belirlediği ödeme tarihinde hissedarların yatırım hesaplarına yatar. Temettü ödemeleri, hissedarların yatırım hesaplarına yattığında hissedarlar isterlerse bu parayı tekrar hisse almak için kullanabilir, böylece şirketin hisselerindeki paylarını artırabilirler.
İşletmenin esas faaliyeti dışında iştiraklerden ve bağlı ortaklıklardan elde edilen temettü geliri ile dönem faizi ve gecikme faizleri, kambiyo karları, kira gelirleri, menkul kıymet satış karları gibi diğer faaliyetlerden gelir ve karlardan oluşur.
İlgili 42 soru bulundu
Olağan Kâr veya Zarar, esas faaliyet sonucuna (faaliyet kârı veya zararı) diğer faaliyetlerden olağan gelir ve kârların eklenmesi, diğer faaliyetlerden olağan gider ve zararlarla finansman giderlerinin çıkarılması ile hesaplanır.
İzleyen dönem başında hesap borçlandırılarak kapatılırken 647 reeskont faiz gelirleri hesabına alacaklı kayıt yapılır. Ticari niteliği olmaksızın vadesinde ödenmediği için protesto edilmiş, daha sonra dava ve icra konusu olmakla şüpheli hâle gelmiş olan diğer alacakların izlendiği hesaptır.
Bu tarihler önceden Borsa İstanbul (BIST) tarafından belirlenir ve kamuoyuna duyurulur. Temettüyü alabilmek için hisse senetlerine yatırım yapmanız yeterlidir. Hisseyi temettü tarihinden bir önceki gün alsanız bile temettü ödemelerinden faydalanabilirsiniz.
—Şirketlerin temettü ödemelerine ilişkin duyuruların, ilgili şirketlerin hisse senedi fiyatlarına hiçbir etkisi yoktur”.
Temettü dağıtımı yapılan tarihte hisse senedi fiyatı, ödeme tutarı kadar düşer. Ancak temettü ödemesi hisse fiyatları üzerinde olumlu bir etki de yapabilir. Bunun nedeni, temettü dağıtımının yatırımcıların şirkete olan güvenini artırması ve dolayısıyla hisse fiyatlarını desteklemesidir.
Temettü ödemeleri, yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarından getiri elde etmelerine yardımcı olabilir. Şirketler, temettü ödemeleri yaparak hissedarların yatırımlarını takdir eder ve yatırımcılarına karlı bir yatırım sunarlar. Ayrıca, temettü ödemeleri, yatırımcıların yatırımlarının riskini de azaltabilir.
Temettü dağıtımı sonrasında hisse fiyatları, alış satışlara göre belirlenmektedir. Temettü dağıtılan günün sonrasında brüt hisse fiyatları dağıtılan kar payı miktarında düşmektedir. Durumu açıklamak gerekirse: Bir şirketin değeri stabil değildir ve değer şirketin varlıklarına ve ettiği kara göre değişir.
İştirakler hesabı, bir ortaklıktaki en fazla % 50 oranında olan sermaye payları veya oy haklarının izlenmesinde kullanılır. İştirak edilen ortaklıklarda iştirak ilişkisinden bahsedebilmek için sermaye payı dikkate alınmaksızın sahip olunan oy hakkı veya yönetime katılma hakkının en az % 10 oranında bulunması gerekir.
İştiraklerdeki sermaye oranı bakımından aranan şartların üzerindeki paylar “245 Bağlı Ortaklıklar” hesabında, iştiraklerdeki sermaye oranı bakımından aranan şartları taşımayan, ancak uzun süreli olarak elde tutulması beklenen hisse senedi ve menkul kıymetler ise “ 240 Bağlı Menkul Kıymetler” hesabında izlenir.
Yine bir işletmenin, diğer işletmelerin yönetimine ya da ortaklık politikalarının belirlenmesine, katılım amacı ile sahip olduğu %10-%50 oranları arasında değişen sermaye payına sahip olması da iştirak olarak ifade edilir.
Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler tarafından yapılan temettü ödemeleri kullanıcı hesaplarına alım gücü olarak aynı gün içerisinde, nakit bakiye olarak T+2 iş gününde geçmektedir.
Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli. Temettü almak için hisseyi belli bir süre tutmanız veya belli pay sayısından fazla almanız gerekmiyor.
Temettüyü alabilmek için hisse senetlerine yatırım yapmanız yeterlidir. Hisseyi temettü tarihinden bir önceki gün alsanız bile temettü ödemelerinden faydalanabilirsiniz.
Banka ya da aracı kurum üzerinden yatırım hesabı açılır. Temettü ödemesi yapacak bir şirketin hisse senetleri alınır.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir.
647 Reeskont Faiz Gelirleri Hesabı: Borç senetleri reeskont faizleri ile önceki dönemde kaydedilen alacak senetleri reeskontunun yeni dönemin başındaki iptallerinden oluşan gelirlerin izlendiği hesaptır.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
649 hesap, diğer işlemlerden oluşan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen bir hesap türüdür. 649 nolu hesap, işletmenin asıl faaliyetleri dışında ancak gerçekleşmesi muhtemel faaliyetler ile ilgili ortaya çıkan gelir ve karların yer aldığı hesap türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri