316 kalite paslanmaz çelik, 304 kalite paslanmaz çeliğe oranla daha fazla nikel içerir. Nikelin yanı sıra %2 oranında daha fazla kroma da sahiptir. 316 kalite paslanmaz çeliğin daha yüksek oranda nikel ve kroma sahip olması onu bazı durumlar için 304 kalite paslanmaz çeliğin önüne geçirir.
304 ile 316 Paslanmaz Çelik Arasındaki Fark Nedir? Anlaşılır cevap, 304'ün% 18 krom ve% 8 nikele sahipken 316'nın% 16 krom,% 10 nikel ve% 2 molibden olmasıdır. Bu 300 kalite çeliklerin her ikisi de, birçok endüstride uygulama sağlayan mükemmel kaynak ve şekillendirme özellikleriyle bilinmektedir.
Kimyasallarda kullanılan teçhizat ve gıda endüstrisinde kullanılan çelikler de 316 kalitedir. Kopma dayanımı yüksek olan 316 paslanmaz çelik ürünleri, kağıt ve boya endüstrisinde sıklıkla tercih edilmektedir. Aynı zamanda asetik asit ve gübre gibi alanlarda da kullanımı mevcuttur.
316 paslanmaz çelik, 304 kalite paslanmaz çeliğin içerisine molibden ve daha fazla nikel eklenerek elde edilmiş gibi düşünebileceğimiz bir paslanmaz çelik kalitesidir. Bu kalite EN normuna göre 1.4401 ya da X5CrNiMo17-12-2, UNS normuna göre ise S31600 olarak adlandırılmaktadır.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
316L paslanmaz çelik, korozyona dayanıklılığı arttırılmış ve karbon oranı düşürülmüş çelik türüdür. Diğer çelik türlerine göre paslanma oranı çok daha düşüktür. Yapısında birçok element bulunan bu çelikte karbon oranı çok düşük seviyelerdedir.
Kimya, beyaz eşya, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayi gibi alanlarda kullanılır. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir, her yemekte çatal-kaşık olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir.
316 Paslanmaz Çeliğin Kullanım Alanları
316L: Düşük karbonlu versiyondur. Sıcaklıklara 400 dereceye kadar dayanır.
304'e daha fazla molibden ve nikel eklenmesiyle elde edilen 316 paslanmaz çelik pas ve korozyona karşı daha dayanıklı. Bu yüzden 304 çelikten üretilen ürünlere göre 316 çelik çatal kaşık bıçak takımları ve tencereleri daha uzun ömürlü oluyor.
AISI316 Korozyon Dayanımı; AISI316 kalite paslanmaz çelik çok kullanılan paslanmaz türevlerindendir. Molibden ilavesi ile korozyona karşı zenginleştirilmiştir. Deniz suyunda, Gıda Endüstrisinde ve Organik ve İnorganik kimyasalların bulunduğu yerlerde korozyon direnci yüksektir.
316 paslanmaz çelik malzemelerin korozyona dayanımı kimyasal içeriği sayesinde sert koşullu ortamlarda (deniz suyu, asidik sıvılar vs.) yüksek bir korozyon dayanımına sahiptir.Bundan dolayı, baca gazlarının oluşturacağı asitler açısından 304 kalite paslanmaz saclara göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü olacaktır.
304 kalite paslanmaz çelik, temel paslanmaz çelik kalitelerinden biri olup, en yaygın kullanılanıdır. Bu kalite EN normuna göre 1.4301 ya da X5CrNi18-10, UNS normuna göre ise S30400 olarak adlandırılmaktadır.
Kullanılan sektörlere bağlı olarak oluşabilecek basınçlara karşı oldukça dirençlidir. Organik kimyasallara, inorganik kimyasallara ve renkli boyalara karşı dayanıklıdır. 304 paslanmaz çelik günlük kullanımda oldukça başarılıdır. Anormal korozif ortamlarda paslanma yapabileceği için tercih edilmemelidir.
Çelik alyans ve takılarda içeriğindeki krom nedeniyle paslanma ve kararma olmaz. Bayanların en sık karşılaştığı alerjik reaksiyon olmaz. Bunun nedeni içeriğinde nikel olmamasıdır.
18/8 veya 18/0 paslanmaz çelik de oldukça iyi çalışır. 18/8 paslanmaz çelik, güçlü olması gereken ancak çekici olması gerekmeyen öğelerle iyi çalışır. Diğer iki tip paslanmaz çelikten daha fazla kullanım içindir. 18/8 paslanmaz çeliğin bir avantajı, 18/10 paslanmaz çelikten daha ucuz olmasıdır.
Yani özetle mıknatıs 304 ve 316 kalite paslanmaz çeliği çekmez. Ancak Ferritik Paslanmaz Çelik manyetik özelliği taşır. Bu yüzden ferrit özellik gösteren çeliği mıknatıs çeker. Yani 420 kalite paslanmaz çeliği mıknatıs çeker.
Yaklaşık üç yıldır tava olarak sadece cam. kullanıyoruz. Karatay diyeti kitabında "Yemekleri pisirirken cam, celik. veya emaye tencere, tepsi kullanılacak.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz. 3. Alüminyum tencere kullanmaktan kaçının. Alüminyum, Alzheimer hastalığı gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen bir malzemedir.
Kaliteli bir çelik tencere satın alırken 18/10 CR/Ni etiketine sahip olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Tencerelerin ağırlıklarına göre %18'inin kromdan, %72'sinin çelikten, %10'unun ise nikelden elde edilmesi gerekmektedir. Krom ürünlere parmaklık vermektedir. Nikel ise paslanmaların ve kararmaların önüne geçer.
YAKIT TÜKETİMİ & EMİSYON
Şehir İçi Tüketim (100 km) 7.5 lt. Şehir Dışı Tüketim (100 km) 4.8 lt. Karma Tüketim (100 km) 5.8 lt.
Günümüzde çokça bilinen AISI 304 dediğimiz malzeme 18-10'dur. Paslanmaz Çeliğe ait terimler hayatımıza tamamen girmeden önce Paslanmaz Çeliğin adı ülkemizde ''Krom'' ya da '' Krom Nikel'' diye bilinmekteydi.
Manyetiklenme yapması malzemenin kalitesiz, çabuk korozyona uğrayacak ya da pas yapacağı anlamına gelmemektedir. Paslanmaz çeliğin ülkemizde bu kadar yaygın olmadığı dönemlerde 304 kalite (östenitik) ve 420, 430 kalite paslanmaz çelikler geldiği için 304 östenitik mıknatıs tutmuyor.
304 kalite paslanmaz çelikler, 430 kalite paslanmaz çeliklere göre daha yüksek korozyon direncine sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı korozyon riski olan yerlerde kullanım için daha uygundur. 430 kalite paslanmaz çelikler, 304 kalite paslanmaz çeliklere oranla daha uygun fiyatlıdır.
304 kalite dünyada en sık ve çok yönlü kullanılan paslanmaz çeliğidir. Mükemmel şekillenebilme ve kaynak kabiliyeti vardır. 304'ün östenitik yapısı ara tavlama yapmadan derin sıvama yapılabilmesini sağlar, dolayısıyla evye, doğal gaz bacaları ve kulplu tencere gibi derin sıvama gerektiren üretimlerde tercih edilir.
Paslanmaz çelikler, yanlış sürelerde ve yanlış sıcaklıklarda, yanlış koşullarda ısıl işlem yapılması halinde, ısıl işlem sonrası paslanmaz çeliğin tepkimeye girmesine yol açabilir. Bu tepkime paslanmaz çeliğin hem kararmasına, hemde paslanmasına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri