31 Aralık: Yılbaşı Gecesi - Uluslararası Katolik Kilisesi'nin azizler takvimine göre 31 Aralık, Papa I. Yılbaşı Gecesi'nin bayram günü ve Gregoryen takviminde yılın son günüdür.
Mekke'nin fethi 11 Ocak 630 tarihinde Müslümanların, Kureyşliler'in elindeki Mekke'yi fethetmesi ile oldu. Ülkemizde son yıllarda Mekke'nin fetih tarihi 10 gün önceye çekilerek Miladi 31 Aralık/ 1 Ocak'ta kutlanmaya başlandı.
Turgut, "Zihinlerin eğlenmek için hazırlandığı yılbaşı gecesi bu yıl Muhammedi Matem günü. Hazreti Peygamber'in Hakk'a yürüdüğü ve Hazreti Hasan'ın şehit edildiği gün.
| Mekke'nin Fethi'nin 31 Aralık gününü 1 Ocak gününe bağlayan tarihte kutlanmasının sebebi; yılbaşı kutlamaları yerine Mekke'nin Fethi'nin kutlanarak Müslüman her insan, Hristiyanlar için önemli olan bir gün olan yılbaşı gününün kutlaması yerine Mekke'nin Fethi'nin kutlamalıdır.
Mekke'nin Fethi, 10 Ocak 630 (Hicrî: 20 Ramazan 8) tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusunun, Mekkeli Kureyşlilerin elindeki Mekke'yi fethetmesidir.
İlgili 24 soru bulundu
Hazreti Muhammed hareket emri verdi ve Fetih Suresi'ni okuyarak Mekke'ye girdi. 3 kol herhangi bir direnişle karşılaşmazken Halid bin Velid'in komutasındaki 4. kol, İkrime bin Ebu Cehil önderliğindeki küçük bir saldırıyı geri püskürttü.
Muhammed, İslamiyet'in en kutsal yeri olan Kabe'yi de içinde barındıran Mekke'yi 630 yılında fethetti.
Sıklıkla birbiriyle karıştırılan Noel ve yılbaşı kutlamaları aynı şey değil! Noel, İsa Peygamber'in doğumunun kutlandığı 25 Aralık günü Hristiyanlara özgü bir bayram. Yılbaşı ise belli bir dinin bayramı olmayıp, dünya genelinde birçok ülkede bir yılın bitip, diğerinin başlamasının kutlandığı geceye verilen isim.
Tarihi. Miladi Takvimin geliştirildiği Hristiyan aleminde Yılbaşı, geleneksel olarak Anglikan Kilisesi ve Lutheran Kilisesi tarafından İsa'nın sünnet edilişi için kutlanır.
İslam alimlerine göre yılbaşını çeşitli etkinliklerle kutlamak haramdır. Yılbaşı Hristiyanlarca Hz. İsa'nın doğumu olarak kabul edilir ve bu günde Müslümanların kutlama yapılması Hıristiyanların örf ve geleneklerinin taklit edilmesi anlamına gelir.
Ayrıca tombala, piyango gibi haram olan işler de Yılbaşı Gecesi'ne aittir. Bu kutlama kültürü de ülkemize batı ülkelerinden transfer edilmiştir. Oysa İslam Dini'nin buna kesinlikle bir izni yoktur.
Her gece Kur'an-ı kerim okuyan bu gece de okuyabilir, ama bu geceye ayrı muamele etmemeli, her gece ne yapıyorsak, bu gece de onu yapmalı. İsa aleyhisselamın o gecede doğduğu da zaten belli değildir. Kesin olsa bile, dinimizin mübarek olarak bildirmediği bir güne özel muamele etmek, mevlid okutmak uygun olmaz.
Noel, Hz. İsa'nın doğum günü demektir. 1 Ocak tarihi ise İsa'nın doğumu olarak algılansa da aslında bir tarihsel takvim olan Miladi Takvimin ilk günüdür.
TÜRKİYE'DE İLK YILBAŞI
Türkiye'de yılbaşı balosu düzenleme ve sabahlara kadar dostlarla oturup eğlenme şeklindeki yılbaşı kutlamaları ancak 1930 yılından sonra başladı. Bizde Miladi Takvim, bundan 78 yıl önce, 1925 Aralık ayının 26'ıncı günü yayınlanan kanunla, resmen kabul edilmişti.
Yılbaşında Kuran-ı Kerim okumak ile ilgili herhangi bilgi bulunmamaktadır ama diğer günlerde yapılan ibadetler gibi yılbaşında da aynı ibadetler devam edilmeli Kuran okumak isteyen vatandaşlar elbette okuyabilir.
Hz. İsa'nın doğum tarihinin yıl olarak milattan önce dört ile altı yıl evvel olduğu, doğum günü olarak da Batı'da bulunan kiliseler 25 Aralık gününü doğum tarihi olarak kabul edip kutlarlarken, Doğu kiliseleri ise bu tarihi 6 Ocak olarak kabul etmektedir.
Noel, İsa Peygamber'in doğumunun kutlandığı 25 Aralık günü Hristiyanlara özgü bir bayram. Yılbaşı ise belli bir dinin bayramı olmayıp, dünya genelinde birçok ülkede bir yılın bitip, diğerinin başlamasının kutlandığı geceye verilen isim.
“Aziz Nicholas (Noel Baba) Hz. İbrahim'den Hz. Muhammed'e kadar geçen zaman aralığında yaşamıştır. Nasıl ki İslamiyet'ten önce yaşayan tüm peygamberler tanınıyorsa, İslam dini açısında da Aziz Nikolas bir nebi-haberci olarak bilinir ve kabul edilir.
Noel'i kutlamak asla caiz değildir. Ancak zaruret halinde caiz olur. Mesela devletlerarası protokolde zaruret olduğu için kutlamak caizdir. Keza, Noel ile ilgisi olmayan yılbaşında Müslüman'a tebrik yazıp yeni yılın insanlık için, Müslümanlar için hayırlı olmasını dilemek de günah değildir.
Yılbaşı kutlamaları yeni yılı karşılamak amacıyla yapılıyor. Bu gelenek milattan önce 46 yılında Roma İmparatorluğunun önemli liderlerinden Julius Sezar tarafından başlatıldı. Yeni yılın ilk günü, dünyada en yaygın şekilde kullanılan Miladi takvimin ocak ayının ilk günü olarak belirlendi.
Başlangıçta zihni ve daha sonra kalbi beraberliğe kadar götürebilen bu durum karşısında Müslümanların yılbaşı kutlaması oldukça yanlıştır. Çünkü Peygamber Efendimiz (SAV), “Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.” (Ebû Dâvûd, Libâs, 4/4031) buyurmuştur.
Kâbe (Arapça: الْكَعْبَة el-Kaʿbe), bazen Kâbe-i Şerif (Arapça: الْكَعْبَةُ الْمُشَرَّفَة el-Kaʿbetü'l-Müşerrefe) olarak anılan, İslam'ın en önemli camisi, Suudi Arabistan'ın Mekke kentindeki Mescid-i Haram'ın merkezinde yer alan bir yapıdır.
İbrahim'in Allah'ın emri ile birlikte Kâbe'nin bulunduğu yere gittiği ve Kâbe'nin temellerini bularak Kabe'yi o temeller üzerine bugünkü günümüzdeki Kâbe'yi inşa ettiği kabul edilmiştir. Özetle günümüzdeki Kabe ilk olarak milattan önce 800'lü yıllarda yapılmıştır.
Kuran'a göre İbrahim ve İsmail peygamberler tarafından temelleri atılıp inşa edilmiş. Kabe'nin Yapısal Özellikleri ve Bulunduğu Yer Neresidir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri