Çalışılmayan genel tatil ve hafta tatili ücretleri aylık maktu ücret içinde yer alır. (Eğer bu günlerde çalışılırsa ücretinin genel tatil için bir günlük ücret olarak, hafta tatili için de fazla çalışma ücreti olarak ödenmesi Kanun gereğidir) Ay kaç gün sürerse sürsün 30 günlük ücret ödemesi yapılır.
2. Örnek: 31 gün olan ayda 1 gün raporlu olan sigortalının, prim ödeme gün sayısı 31-1=30 olacaktır. Böylece prim ödeme gün sayısı 30 gün olarak bildirilecek ve eksik gün sayısı girilmeyecektir.
İş sözleşmesinde “Maktu Aylık” cümlesi geçiyorsa işçi kaç gün çalışırsa çalışsın işçiye 30 günlük asgari ücret ödenecektir. 31 gün çeken aylarda da işçiye 30 günlük ücret ödenecektir.
31 Gün Olan Ayda 1 Gün Rapor Alan İşçinin Ücretinden Kesinti Yapılabilir mi? Sigortalı işçinin ücretinin maktu/aylık belirleniyor olması söz konusu olduğunda, sağlık raporunun gün sayısı fark etmeksizin işçinin alacağı maaştan kesinti yapılamayacaktır.
Ücretin günlük olarak belirlendiğine kanaat getirilirse, işçiye 31 gün çeken aylarda 31 yevmiye ödenmesi gerekmektedir. İşçinin ücretinin aylık ve maktu olarak belirlendiğine kanaat getirilirse ay içinde kaç gün olursa olsun işçinin alacağı maaş değişmeyecektir. Kaynakça: 1.
İlgili 15 soru bulundu
Eğer bir ay içinde tam çalıştıysa ayın gün sayısına bakılmaz ve o ay 30 gün kabul edilir. Eğer tam çalışmadıysa çalıştığı gün sayısı dikkate alınır. Eğer işçi ay içinde işe girdiyse, işe girdiği günden önceki günler, ayın toplam gün sayısından düşülür.
Çünkü İş Kanunu'na göre iş yeri sahibi haftalık izin günlerinde de ödeme yapar. Kısaca toplam maaş miktarınızı izin günlerinizi çıkarmadan 30 gün üzerinden hesap etmelisiniz. Aldığınız net maaşı 30 güne böldüğünüzde günlük çalışma ücretinizi elde edersiniz.
İşçi pazar gününden önceki çalışma günlerinin birinde izinsiz işe gelmemişse hem işe gelmediği günün ücretini hem de pazar günü ücretini alamaz. Aylık Prim ve Hizmet Belgesi oluşturulduğunda, parmak hesabıyla 31 çeken aylarda bir gün işe gelmeyen de 30 gün olarak bildirilir.
Bu hükümler uyarınca ayın kaç gün olursa olsun tam çalışılmış olması halinde 30 gün, yılın da 360 gün olduğu anlaşılmaktadır. Yani ayın tüm günlerinde çalışan bir sigortalı için ay 30, 31, 28 veya 29 gün olsa dahi 30 gün üzerinden bildirilecek, sigorta primleri de yine 30 gün üzerinden ödenecektir.
Yani alınan her rapor maaştan kesilmez ve bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu da iş görmezlik parası ödemez. Raporlu olunan sürenin 3. Gününden itibaren geçen günler işveren tarafından maaştan kesilir ve kesilen ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu öder.
Son yapılan zamlarla birlikte güncel asgari ücret brüt olarak 10 bin 8 TL'dir. Asgari ücretli birinin aylık çalışma saati ise 225'tir (Günlük çalışma 9 saat, çalışanın aylık ortalama çalışma süresi 25 gün).
göreve başladığı tarihten ayın 14'üne (dahil) kadar maaşını çalışıp hak eder. Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.)
Fazla mesai saat ücreti hesaplanırken bahsedilen bedeller dikkate alınır. Burada da saatlik çalışma ücretine, fazladan çalışılan her bir saat için fazla çalışma ücreti eklenir. 2023 yılında asgari ücret için saatlik ücret 59,62 TL'dir. Fazla mesai yapılan saatlerde ödeme %50 artar.
Bir ay içindeki faaliyeti tam olan işçilerin prim gün sayısı ayın kaç gün olduğuna bakılmadan 30 gün olarak hesaplanır. Bir ay başında değil de içerisinde işe giren işçilerin prim günleri, ayın kaç gün olduğuna göre parmak hesabıyla hesaplanır.
SGK mevzuatına göre prim ödeme ve eksik gün sayıları şu şekilde hesaplanmaktadır. 1- Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29,30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak hesap edilir.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
Maktu ücretle çalışan sigortalıların Şubat ayında istirahat, idari izin vb. nedenlerle çalışamaması ve ücretlerinin tam ödenmesi halinde sigorta günleri 30 gün bildirilecektir.
İşveren tarafından düzenlenerek imzalanan ve Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgesinin, işçinin en az 1 gün süreyle o işte çalıştığına karine teşkil edeceği kabul edilmelidir.
Asgari ücretin saatlik karşılığı
İşçinin saatlik ücreti aylık 30 iş günü üzerinden hesaplanır. Haftada 1 gün yasal bağlamda zorunlu ücretli izin ve 45 saatlik haftalık standart çalışma saati vardır. Haftalık çalışma saati haftanın diğer günlerine yayıldığında günlük mesai 7.50 saattir.
Haftada 1 gün mazeretsiz devamsızlık yapan işçinin 2. günlük ücreti kesilir. 4857 sayılı İş Kanununun 46.
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir. İşçi haftalık 45 saatlik çalışmasını tamamlamadığı için hafta tatili ücretini elde edemez.
İşçinin işverenden veya amirinden izin almaksızın ya da haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına 2 iş günü veya bir ay içinde 2 defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut da bir ayda 3 iş günü devamsızlık yapması halinde ise ihbar ve kıdem tazminatı ödemeden derhal işine son verilebilir.
Eğer günlük başına 8,500 TL kazanırsanız, Haftalık Maaş maaşınız 42,500 TL olur. Bu sonuç, haftada 40 çalıştığınız varsayıldığında taban maaşınızın bir yıl içinde çalıştığınız saat, hafta ve ayların miktarına göre çarpılmasıyla elde edilir.
1. Asgari Ücret. 29.12.2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 22.12.2022 tarih ve 2022/2 sayılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararıyla, bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücret 333,60 Türk lirası olarak belirlenmiştir.
İlgili Karar doğrultusunda, 2023 yılı asgari ücretin günlük tutarı 333,60 TL, aylık tutarı ise 10.008,00 TL olarak uygulanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri