Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri ise (1) yıl süre ile geri alınır.
Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri ise 1 yıl süre ile geriye alınır. Sürücü belgeleri, belge alındıktan sonra bu kanunun 41.maddesinin (e) bendinde yazılı bulunan suçlardan biri ile mahkumiyeti halinde süresiz geri alınır.
Asli Kusurlu Tazminat İsteyebilir Mi? Aslı kusurlu olan taraf, trafik kazasında diğer bileşenlere karşı tazminat talep etme hakkına sahip değildir.
Çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan bu kusurlar kişilerin ceza almasına neden olmaktadır. Trafikte sürücüler asli ve tali olarak belirtilen kusurları işlemektedirler.
Son olarak adli ve sigorta tahkim heyeti tarafından belirlenmiş olan kusur oranları asli kusur için %70, tali kusur için %30 şeklindedir.
İlgili 31 soru bulundu
Anılan Kanunun 84. maddesinde belirtilen asli kusur hallerinin hepsinin, aynı zamanda ağır kusur olarak nitelendirilmesini gerektiren bir yasal düzenleme de bulunmamaktadır. Nitekim yukarıda açıklanan Genel Şartlar 4/a maddesinde de, asli kusurdan değil, ağır kusurun varlığından söz edilmiştir.
Bunun için arkadan çarpan araç, olayın farklı bir gidişata sahip olduğunu ispatlaması gerekir (BGH NJW 1978, 2032). Eğer arkadan çarpan kişi, öndeki sürücünün dikkatsizlik nedeniyle aniden yolunu veya şeridini değiştirip önüne çıktığını ispatlayabilirse, suçlu olmaktan kurtulur.
-TCK 85. Maddesine göre kusurlu olarak trafik kazasında bir kişinin ölümüne sebep olanlar 2 ila 6 yıl arası hapis cezası ile cezalandırılırlar. -Suç neticesinde birden fazla ölü veya birden fazla yaralı varsa bu süre 2 yıldan 15 yıla kadar çıkabilir.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Alkollü araç kullanma veya dur işaretine uymama gibi durumlarda tali kusur görülmektedir. Bahsetmiş olduğumuz durumlarda belirli araştırmalar olur. Yapılan araştırmalar sonucunda sürücüye kusuruna göre ceza kesilir. Yani asli kusur da kesin ceza, tali kusurda kusurunuza göre ceza verilmektedir.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
Kaza sonrası eğer tutanağa itirazımız varsa öncelikle eldeki delilleri toplamamız gerekir. Bu deliller kamera kayıtları, görgü tanıkları veya araçlar üzerindeki kaza izleridir. Bu deliller toplandıktan sonra bir dava dilkeçesi oluşturulur ve “Sulh Hukuk Mahkemesi”nde tespit davası açılması suretiyle kişi hakkını arar.
Kıdem tazminatı talebi, bir zamanaşımı süresine tabidir. Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi iş akdinin feshinden itibaren 5 yıldır (4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde).
İlk defa alkollü kullanan sürücülerin ehliyeti 6 aylığına el konulur. Bu süre içerisinde araç kullanması yasaktır. Sürücü şayet bu kusuru ikinci defa işlemiş ise ehliyetine 2 sene boyunca el konulur. Üçüncü defa tekrarlaması durumunda ise tam 5 yıl sürücü belgesi geri alınarak trafikten men edilir.
Ehliyeti geri almak için;
Sürücü belgeleri geri alınan sürücüler, Sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Zorunlu olarak her sürücü tarafından yaptırılması gereken trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde karşı tarafın maruz kaldığı hasarı karşılar. Dolayısıyla hasar ödemeleri, sigortalı kişinin sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Trafik kazasında tazminat davası açabilenler arasında yaralanmalı kazalarda yaralı kişinin bizzat kendisi yer alır. Yaralı kişinin maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı bulunur. Ağır bedensel hasar oluşması durumunda ise kaza geçirenin yakınları manevi tazminat davası açabilmektedir.
% 100 Kusur Oranı: Trafik kazasında yüzde 100 kusurlu olmak, kazada tamamen tek bir tarafın hatalı olduğunu belirtir. Diğer taraf ise tamamen hatasızdır. Arkadan çarpma kusur oranları genel olarak % 100 kabul edilir.
Seyir Halindeyken Arkadan Çarpmak
Trafik içerisinde aynı yol güzergahında bulunan herhangi bir araca, önünde seyreden ve aniden duran araca ve kırmızı ışıkta durmakta olan araca arkadan çarpmaları hallinde trafik kazasının asli kusurlu rolünü üstlenirler.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 81/1-d maddesinde kazayı polise veya jandarmaya bildirmemenin, polis veya jandarmanın olay yerine gelmesini beklemeden ayrılmanın cezası yer alır. Bu ceza, 314 TL'dir ve 15 gün içinde yüzde 25 indirimli ödenebilir; vurup kaçan aracın sürücü belgesine 20 ceza puanı eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri