31 Mart Vakası (13 Nisan 1909), Atatürk, zamanında el-koyup ayaklanmayı bastırmasaydı, sonucu uzun yıllar sürecek bir çöküntüye götürebilirdi Türkiye'yi. Bu incelemenin odak noktası ve amacı Mustafa Kemal'in bu kurtarıcı rolüne gereğince açıklık getirmektir.
Mustafa Kemal, 31 Mart Vakası olarak bilinen bu isyanı bastırmak üzere Rumeli'de oluşturulan Hareket Ordusu'nun kurmay başkanlığına getirildi ve bu ordu ile 19 Nisan 1909 tarihinde İstanbul'a geldi. Hareket Ordusu'nun gerek yolda gerekse İstanbul'daki sevk ve idaresinde kurmay başkanı olarak önemli hizmetler gördü.
Hareket Ordusu; ittihatçıların, 1909 yılında, 31 Mart Ayaklanması'nı bastırmak için, Selânik'ten Mahmut Şevket Paşa komutasında İstanbul'a gönderdikleri ordudur. Kurmay Başkanı ise Kolağası Mustafa Kemal Bey'dir.
31 Mart Vakası (Kalkışması, İsyanı, Ayaklanması, Olayı yahut Hadisesi), II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İstanbul'da yönetime karşı yapılmış büyük bir ayaklanma ve darbe teşebbüsüdür. Rumi takvime göre 31 Mart 1325'te (13 Nisan 1909) başladığı için bu adla anılmıştır. Hareket Ordusu tarafından isyan bastırıldı.
31 Mart olayı İstanbul hükümeti ve İttihat ve Terakki cemiyetine karşı yapılmış bir ayaklanmadır. Askeri olarak ortaya çıkmış, sonrasında da dini ve siyasi boyutlara ulaşmıştır. 31 Mart Olayı Nedir?
İlgili 41 soru bulundu
II. Meşrutiyet'in ilanı ile İstanbul'da ortaya çıkan bu olay, ilk olarak askeri bir isyan olarak gelişmesine karşın zaman içerisinde dini bir hal almıştır. Birçok asker ve sivil can kaybının yaşanmasına sebep olan olaylar sonucunda II. Abdülhamit tahtan indirilmiş ve yerine V. Mehmed Reşad getirilmiştir.
Zaten, Meşrutiyet'in yeniden ilanından 31 Mart Vak'ası sonunda tahtan indirilmesine kadar olan sürede, II. Abdülhamid'in tam olarak otoritesinden ve yetkisinden bahsetmek pek de mümkün değildir. Sina Akşin'e göre; 31 Mart olayı, ne İttihat ve Terakki'nin ne de Sultan Abdülhamid'in düşündüğü, başlattığı bir harekettir.
İşgal edilen Meclis-i Meb'ûsan'da ifade edildiği üzere isyancıların başlıca talepleri hükümetin istifası, Kâmil Paşa'nın sadârete, İsmâil Kemal'in Meclis-i Meb'ûsan reisliğine getirilmesi, İttihatçı subayların değiştirilmesi ve ordudan tasfiye edilen alaylı subayların geri dönmesi, İttihat ve Terakkî'nin ilgası (Sax, ...
31 Mart Olayı'nın bastırılmasının ardından Sultan II.Abdülhamid'e darbe yapılmış ve yerine kardeşi V.Mehmed Reşat geçirilmiştir. Sultan Reşat darbelerden korktuğu için İttihatçıların isteklerini devamlı kabul etmiştir. Bu yüzden 1909 yılından itibaren Osmanlı Devleti'ni padişahtan çok ittihatçılar yönetmiştir.
Hareket Ordusu'nun bu sıradaki sayısı nizamî kuvvetler olarak 40-50.000, gönüllüler olarak da 25-30.000 civarındaydı. Ordunun ihtiyaçları, geldikleri bölgenin mal sandıkları ve gümrük gelirleriyle Makedonya'daki zengin müteahhitlerce karşılanıyordu.
Hareket Ordusu 24 Nisan'da İstanbul'a gelerek isyanı bastırdı ve II. Abdülhamid'i tahttan indirdi. Bu durumda müfredatta belirtilen 1909 yılında II. Abdülhamid'i tahttan indiren Mustafa Kemal Atatürk de “darbeci” sayılmış oluyor!
Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. (1935'ten sonra mareşal.) I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunda görev yapan Atatürk, Çanakkale Cephesi'nde miralaylığa, Sina ve Filistin Cephesi'nde ise Yıldırım Ordular Grubu komutanlığına atandı.
İttihat ve terakki cemiyetinde subaylar da siyasete karışmak istiyordu. Bu durumda askeri işler ile siyasi işleri birbirine karışacaktı ve bu nedenle Mustafa Kemal cemiyetteki kişiler ile anlaşamamış ve cemiyetten ayrılmıştır.
Harp Akademisi'nden yüzbaşı unvanını alarak mezun olan Mustafa Kemal'in ilk görev yeri Şam'dı. Göreve başladığı yıllar Osmanlı devletinin en çalkantılı yıllarıydı. O ve arkadaşları içinde bulundukları sancılı süreçle ilgili çözüm yolları aradılar. Bu amaçla ilk görev yerinde “Vatan ve Hürriyet Cemiyetini” kurdu.
Hareket ordusunda yer alan yüzbaşı-yarbay rütbesindeki subaylara bakıldığında pek çoğunun daha sonra Kurtuluş Savaşı'nda Mustafa Kemal'in emrinde yer aldığı görülecektir. Selanik'ten İstanbul üzerine yürüyecek olan bu kuvvetlere Kurmay Yüzbaşı Mustafa Kemal tarafından Hareket Ordusu adı verilmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün hem askerlik hem de siyasî yaşamında emperyalizme karşı verilen mücadele önemli bir yer tutmuştur. Bu kapsamda Trablusgarp Savaşı, onun ilk deneyim ve başarılarını elde ettiği savaş olması bakımından önem taşır.
31 Mart olayı İstanbul'da yönetime karşı çıkan ayaklanmadır (yani meşrutiyete). Bunu Mustafa Kemal'inde içinde bulunduğu Harekat Ordusu bastırmıştır. ''Meşrutiyet Padişahın yetkilerini ve haklarını kısıtlayan yönetim biçimidir.''
İttihat ve Terakki, normal yollardan iktidara gelemeyeceğini anlayınca hükümete karşı bir siyasi darbeyi de, 23 Ocak 1913 tarihinde gerçekleştirdi. Babıâli (Sadrazamlık- Başbakanlık) baskını diye bilinen kanlı bir baskın düzenleyerek iktidara el koydu.
Avcı Taburu, 12-13 Nisan 1909 gece yarısı (Rumi takvimle 30 Mart'ı 31'e bağlayan gece) başlarında çavuşları olmak üzere ayaklanmış ve kışladaki komutayı ellerine geçirerek bazı subayları hapsetmiştir. Sabaha doğru askerle kışladan çıkıp Ayasofya Meydanı'na ilerlerken isyan diğer kışlalara da yayıldı.
II. Abdülhamid'e darbe girişiminden sonra cemiyetin İstanbul merkez teşkilatı çalışamaz hale geldiğinden dolayı İttihatçılar Avrupa'da toplandılar. Merkezleri Paris idi; ancak Osmanlı sarayının baskısıyla cemiyet Paris'ten çıkarıldı ve yayın organları olan Meşveret kapatıldı.
Mustafa Kemal'in 31 Mart İsyanını bastıran Hareket Ordusunda yer alması onun yeniliği savunduğunu (Meşrutiyet rejimi oluyor bu) gösterir.
II. Meşrutiyet 23 Temmuz 1908'de (10 Temmuz 1324) ilan edildi. Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte basında sansür yasağı kalktı ve bir yayın patlaması yaşandı.
Ali Kabuli Paşa (d. 1812 İstanbul Osmanlı İmparatorluğu - ö. 1875), Türk siyasetçi. Divan Kalemi ve Mekteb-i Maarif-i Adliye'de görev yaptıktan sonra Berlin Sefareti Katipliği'ne atandı.
Bilinen bir tarihi anlatan ay ve gün adları her yerde büyük harfle yazılır: Örnek: 23 Nisan kutlamaları, 19 Mayıs hazırlıkları, 31 Mart ayaklanması …
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri