Farklı damak tatlarına uygun olarak çeşitli malzemelerle hazırlanabilme imkanı sunan çorba tarifleri, her mevsim sofralarımızın baş tacı olarak, başlangıç yemekleri arasında yer almaktadır.
Yediklerimizin daha rahat sindirilmesi için yediğimiz yemeklerin sırasını da biraz değiştirmemiz gerekiyor. Bu değişimin en önemli kısmı da çorbanın yemekten önce değil sonra tüketilmesidir. Çünkü önce çorbayı içip sonra yemek tüketilirse sindirim sistemi zorlanır ve sindirim daha uzun zaman alır.
Yemeğe başlamadan önce çorba içmek, doygunluk hissi verir ve daha küçük porsiyonlar tüketilmesini sağlar. Çorbalar midenin gerilmesini sağladığı için yemeğin daha az yenilmesini sağlar.
mideyi yumuşatmak, sindirimi kolaylaştırmak için yaptığımız eylemdir ama yanlıştır. öncesinde yemek yenmeli ve çorba en son içilmelidir. böylece sindirim çok daha kolay olur ve şişkinliğin, hazımsızlığın önüne geçmiş olursunuz.
Bazen sabah kahvaltısı niyetine bazen gece çorbası olarak bazen de ana yemek öncesi başlangıcı olarak çıkar karşımıza bu lezzetli sıvı. Sadece dünya mutfağının değil, Türk mutfağının da vazgeçilmez besinidir çorba.
İlgili 33 soru bulundu
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
Kış aylarının vazgeçilmezi çorbaların sabahları aç karnına tüketilmesine de değinen Bayer "Çorba ve meyve suyu kahvaltı yerine geçmez. Aç karnına kahvaltı yerine kokteyl tüketmek besin öğelerinin yetersiz alınmasına ve tokluk süresinin oldukça azalmasına neden olur.
Bebekler için 6. aydan itibaren artık çorba dönemi başlamış demektir. Her bebek için tüketim miktarı farklıdır, bu nedenle bebeğinizi asla zorlamayın.
2- Çorba, midede fazla yer kaplayarak kısa sürede doygunluğa ulaşmayı kolaylaştırarak daha fazla yenmesini de önleyerek hem öğünde, hem de gün içinde daha dengeli beslenmeye katkı sağlıyor. 3- Çorba başlıbaşına tüm besin öğelerini aynı anda almanın en iyi yollarından biri.
Son yıllarda yapılan bir çalışma çorba ve sulu/katı bir yemeğin mide geçiş hızlarını araştırmış ve çorbanın gastrik boşalım hızının yavaş olduğu sonucunu bulmuştur. Başka bir çalışmada ise çorba içiminden 20 dakika sonra yenilen katı öğünün bireyleri daha tok tuttuğu gerçeğine ulaşmıştır.
Özellikle kış yemeğine bir kase sıcacık çorba ile başlamak anne ve babalarımızdan bize kalan bir alışkanlık, haksız da değiller. Çünkü yemeğe çorba ile başlamak aynı zamanda daha sağlıklı olmamıza da yardımcı oluyor. Mideyi ve bağırsakları rahatlatıyor ve sindirimi kolaylaştırıyor.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Ayrıca çorbanın büyük kısmı sıvı olduğu için özellikle yaz aylarında vücudun su ihtiyacının karşılanmasında önemli ölçüde destek oluyor. Sıcak havalarda içilen çorba; yağlı ve karbonhidrattan zengin ağır yemekler yerine hafif bir seçenek olarak yerini alıyor. Kişinin daha rahat ve serin hissetmesine yardımcı oluyor.
Doymak için karbonhidrat ağırlıklı, yağlı ve ağır yemekler yerine çorbayı tercih edin. Çorba, midede fazla yer kaplayarak kısa sürede doygunluğa ulaşmanızı kolaylaştırır ve sonrasında daha fazla yemenizi önler. Böylece hem öğünde, hem de gün içinde daha dengeli beslenebilirsiniz.
Yemeğe başlarken besmele çekmek yani (Bismillahirrahmanirrahim) demek ve sonunda (Elhamdülillah) demek sünnettir.
Çorba bittiğinde kaşığı kasenin içinde değil sağ tarafına, altında bulunan tabağın üzerine yerleştirin.
Sağlık açısından, ilk öğün olarak çorba içmek her zaman daha iyidir ve isterseniz ardından yine kolay sindirilen besinlerle devam edebilirsiniz. Ardından ağır yediğinizde, sindirim sürecini bozabilir ve hatta mide ağrısına neden olabilir.
İçeriğindeki sağlıksız yağlar ise kilo artışına sebep olabilir. Hazır çorbaların sık tüketimi ile metabolizma ve bağırsak florasında bozukluk oluşabilir ve kalp-damar rahatsızlıkları, kanser, metabolik sendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Hazır çorbanın ilk örnekleri ise 17. ve 18. yüzyıllarda özellikle yolcular tarafından kullanılan cep çorbası şeklinde görülür. Et artıklarından konsantre olarak sert yapıştırıcı kıvamında yapılan cep çorbası, senelerce dayanırmış. Parça parça koparılarak kullanılan bu çorba, sıcak suyun içinde eritilirmiş.
Malzemeler. Bir tatlı kaşığı pirinç/bulgur/irmik (alerji riski düşük ve sindirimi kolay olduğu için pirinç ilk bebek çorbası için ideal tahıldır.
Kaşık, çorbanın sadece yüzeyine değdirilir, ancak sol kısmı çorbaya sokulmazdı. Zira kaşığın sol tarafına dudak değdirilecektir. Kaşık ağıza götürüldüğünde ise ağza sokulmaz, sol taraf dudağa sadece değerek içilirdi.
Araştırmalar, düzenli olarak çorba yiyenlerin, çorba yemeyenlere kıyasla obez olma olasılığının daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Çorba düşük kalorilidir ve aynı zamanda inanılmaz derecede doyurur. Günlük menünüze çorba eklemek, günlük yediğiniz kalori miktarını azaltmanıza yardımcı olabilir.
Sıcak bir çorba içerken yanında soğuk su içmeyin. Hem diş hem de dişeti sağlığınız olumsuz etkilenir. Isı farkı fazla olan yiyecek ya da içecekleri tüketirken dikkatli olun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri