İslâm hukuku prensip olarak emeklilik müessesesine karşı değildir. Emeklilik bir çeşit yardımlaşma sigortasıdır.
İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.
el Cevab: Devletin kurduğu yardım sandıklarına üye olup emekli olmak caizdir. Maaş almak da caizdir. Devletin vatandaşına para vermesi yardımda bulunması mübah fiillerdir. Bazı hocaların sigortalı fiilen çalışıyorsa dini açıdan caiz olur çalışmıyorsa caiz olmaz demeleri delile muhtaçtır.
Allah'a hamd olsun. Emeklilik esnasında toplu parayı almakta sakınca yoktur. Bir çok alim devlete tabi olan emeklilik sisteminden paranın alımını caiz görmektedir. Devletten gelen para zayıf ve bakıma muhtaçlar için verilen para olarak görülmektedir.
Cübbeli Ahmet Hoca - Bireysel Emeklilik Caiz Mi? Kar payı esasına dayalı olarak çalışan birikimli hayat sigortası ile bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi yatırılan primlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caizdir. Aksi takdirde caiz değildir.
İlgili 42 soru bulundu
Her teşekkül, kanunun gösterdiği istikamette kendisine mensup olanlara yardım etmektedir. İslâm'a bağlı kalmak şartıyla, memuriyet hayatına girip çalışmak ve maaş almak normal olduğu gibi, âmmeye veya özel kişilere ait alanlarda çalışıp ücret almak ve sonunda da emekli olup ikramiye ve maaş almak da normaldir.
İşleri Yüksek Kurulu, sosyal sigortalar, karşılıklı sigortalar ve ticari sigortaların, İslam dinine uygun olduğuna karar verdi.
Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur.
Rüşvet ve hile ile elde edilen erken emeklilik caiz değildir. Böyle bir şey yapıldığında, hak edilmeden alınan maaşların yoksullara dağıtılması gerekir. Hak ettiği tarihten itibaren aldığı maaşlar helal olur.
Yasalara uygun olarak yapılıyorsa bir sakıncası yoktur.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, “Banka promosyonu caiz midir?” sorusuna “Hayır” cevabını verdi.
Buna göre, sigortacının prim, sigortalının da tazminat alması caiz değildir. 2. İkinci görüşe göre, hayat sigortası caiz değildir; mal ve eşya sigortası ise esas itibariyle caiz olmakla birlikte, dinen hoş değildir. Ayrıca faiz esasına dayanan sigortalar caiz değildir.
Evet, caizdir. Sual: Sigortaların veya bankaların yaptığı özel emeklilik, dinen caiz midir? Evet, caizdir.
Mücadelemiz sonuç vermiş, zorunlu emeklilik kaldırılmıştır. Üyelerimize ve tüm çalışanlara hayırlı olsun” dedi.
EYT düzenlemesiyle birlikte 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçirilen kamu işçilerinin zorunlu emekliliği kaldırılmış olup, emeklilik hakkını kazanmış olanlar bu tarihten itibaren kurumları tarafından emeklilik nedeniyle işten çıkarılamayacaklar.
Zorunlu Emeklilik Artık Yok!
Diyanet'ten, 2 milyon emekli başta olmak üzere hemen herkesin aldığı banka promosyon paraları için, ''Harama yakın'' fetvası verildi.
İşverene tabi sigorta uygulamalarından yararlanamıyor veya herhangi bir meslek icra etmiyorsanız isteğe bağlı sigortaya yönelebilirsiniz. Bu sigorta türünde aylık geliriniz üzerinden düzenli prim ödemeniz yeterlidir.
Sağlık raporu uyarınca çalışma gücü kaybı oranı %40-49 arasında olan kişiler 18 yıl sigortalılık süresi ve 4100 prim ödeme gün sayısı şartı ile erken emekli olabilirler. Çalışma gücü kaybı oranı %50-59 arasında olan kişiler için ise bu şartlar 16 yıllık sigortalılık süresi ve 3700 prim ödeme gün sayısı olarak değişir.
Evvelâ, memurların hepsi veya resmî olan diğer işyerlerinde çalışanların tamamı faizli muamelenin muhasebesini yapıyor değildir. Yani, memur veya işçi bizzat faizle uğraşmamaktadır. Halbuki faize dayalı işyerlerinde çalışanların bütün mesaisini faiz hesapları, akitleri ve muamemeleri almaktadır.
Hasta olmadığı halde rapor alıp işe gitmeyen, ama maaşını alan kimseye, bu maaş ve ücret helal olmaz; buna sebep olan doktor da sorumlu olur. Bir kimse hasta olmadığı halde hasta raporu alıp bir zulümden kurtulacaksa veya başkasını kurtaracaksa, bu takdirde ona bu rapor verilir.
Nitekim İslam âlimleri, imamet, müezzinlik, dini öğretme gibi işler karşılığında ücret veya maaş almayı, bu görevlerin sahipsiz kalmaması gerekçesiyle caiz görmüşlerdir (İbn Nüceym, el-Bahr (Ali et-Tûrî'nin Tekmilesi), VIII, 33; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 60, 302).
Bu durum karşısında bireysel emeklilik ve hayat sigortası islâmî kurallara göre caiz olamaz. Buraya yapılan yatırımların nemalandırılması İslamî kurallara bağlı olmadığı gibi yatırımı yapanların elde edecekleri kazanç da -yaptıkları akit fıkıh kurallarına uymadığı için- helal değildir.
Değerli kardeşimiz, Faizsiz borç alıp faizli borcu kapatmak caiz, hatta haramdan kurulmayı amaçladığı için farzdır. Hayat sigortası katılım sigortacılığına göre yapılmazsa caiz değildir. Sigortalı olmadığınız hâlde “faizsiz” diye borç veriyor ve buna karşı sigorta ücreti diye bir para alıyorlarsa bu faiz olur.
Faizsiz sigortacılık, ülkemizde katılım sigortacılığı (Tekafül) olarak yaygın kullanılmakla birlikte, yardımlaşma esasına dayalı sigorta türünü ifade etmektedir. Katılım Sigortacılığında amaç, sigortaya dahil olan kişiler arasında dayanışma ve yardımlaşma sağlanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri