32 farz, dinimizde yapılması gereken en temel farzlardan birisidir. 32 farz; İmanın şartları (6), İslam'ın şartları (5), Namazın farzları (12), Abdestin farzları (4), Guslün farzları (3) ve Teyemmümün farzları (2) olmak üzere toplamda 32 farzdan oluşur.
32 farz, dini bir terimdir. Kökeni Arapçadır. Dilimize Arapçadan geçmiştir. Anlamı “din veya yasa kuralı” olsa da dini olarak “Allah'ın yapılmasını zorunlu kıldığı ibadetler” olarak kabul ediliyor.
32 farzın ezberlenmesinin en kolay yolu uygulamaktır. Ne kadar çok bu farzlar uygulanırsa o kadar çabuk ezberlenir. Ayrıca ezberleyene kadar yardım da alınabilir. Bir kağıda farzlar yazılarak bakıp uygulanabilir.
O nedenle 32 farzın mutlaka eksiksiz ve doğru olarak uygulanması gerekir. İslamiyet'e inanan her Müslüman 32 farza düzenli olarak uymalıdır. Arapçada farza şart da denilmektedir. İslam dininde 32 farz tüm dindarların uyması gereken şartlardır.
İlgili 16 soru bulundu
Her Müslümanın dinini doğru bir şekilde yaşayabilmesi için kendisine lazım olan bilgileri öğrenmesi gerekir. Bununla birlikte 32 farzı bilmek, nikâhın sahih olması için gerekli olan şartlardan olmadığından bunları bilemeyenlerin de nikâhı geçerlidir.
İbrahim Hurrem şairliği yanında alim ve müderris olduğu göz önünde bulundurulursa, yazmış olduğu bu manzumeyi medresede okuttuğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Hurrem Efendi tarafından yazılan 32 farzın tarifinin beyanıdır.
Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir.
Namaz dışındaki farzlar da 6'ya ayrılır; Hadesten Taharet: Abdestsiz olan Müslümanların, namaz kılmadan önce abdest alması gerekir. Bunun yanında cünüp ya da hayızlı ve nifaslı olan kişilerin öncelikle gusül abdesti alması, sonrasında ise namaz abdesti alması gerekir.
Namazın içindeki şartlar; İftitah tekbiri, kıyam, kıraat, rükû, secde ve ka'de-i ahiredir. NAMAZIN DIŞINDAKİ ŞARTLAR NELERDİR? Namazın dışındaki şartlar; Hadesten ve Necâsetten tahâret, setr-i avret, istikbali kıble, vakit ile niyettir.
Farz iki kısma ayrılır. Bu kısımlar farz-ı ayn ve farz-ı kifâye şeklinde olur. Bununla birlikte farzın, farz-ı kat'î ve farz-ı zannî şeklindeki kısımları da mevcuttur. Farz-ı ayn, mükellef olanlardan her birinin yapması gereken farzdır.
Namazın on iki farzı vardır. Namazın farzları, namazın dışındaki farzlar ve namazın içindeki farzlar olarak iki gruba ayrılır. Namazın dışındaki farzlar, namazdan önce ve namaza hazırlık mahiyetinde olduğu için “namazın şartları” (şurûtü's-salât) olarak adlandırılır.
Şimdi 32 Farz'ı Alt Detayları İle Ele Alacağız. 1 - Allahü teâlânın varlığına ve birliğine inanmak. 2 - Meleklerine inanmak. 3 - Allahü teâlânın indirdiği Kitaplarına inanmak.
Dini anlamda farzları yapmayan kişinin günah işlediği, farz oluşunu ret edenlerin ise İslâm dîninden çıkmış oldukları kabul edilir. Mesela, klasik fıkıh anlayışına göre kabul edilebilir bir mâzereti olmadan namaz kılmayan bir Müslüman fasık sayılırken namazın farziyetini reddeden birisi dinden çıkmış sayılır.
Farz sözcüğü kelime anlamı olarak " yapılması gereken şey, yapmak zorunda olunan veya yapmak zorunda kalınan şey, boyun borcu" dur. Farz sözcüğünün ikinci anlamı ise " Müslümanlıkta, geçerli bir özür olmadıkça kesinlikle yapılması gereken, yapılmaması günah kabul edilen Tanrı buyruğu" dur.
Namazın farzlarından birisi de necasetten taharettir. Yani bedenimizde veya elbisemizde bulunan necasetin giderilip o şekilde namaza durulması gerekir. Hanefi mezhebine göre az bir necaset namaza mani teşkil etmez.
1) Önce kollar dirseklerin yukarısı na kadar sıvanır, sonra "Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diye niyet edilir. Ve "Eûzü billahi mineşşeytanirracîm, Bismillahirrahmanirrahîm" okunur. 2) Eller bileklere kadar üç kere yıkanır. Parmak aralarının yıkanmasına dikkat edilir.
Birinci bölümü "hadesten taharet" (abdestsizlik, cünüplük, hayız ve nifas), ikinci bölümü "necasetten taharet"tir (maddi olan kir ve pis). Abdestsizlik, cünüplük, kadınlar için hayız, nifas ve istihaze durumları hükmi pislik sayılan hadesi oluşturur.
İslam'ın bir çok farzı vardır, ancak bunlardan beşi İslam'ın şartı olarak hadis-i şerifle belirlenmiştir.
Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek, zikir yapmak. Bunların hepsi ameldir, hedef değildir, vasıtalardır. Bir insanın İslâm'ı yaşayabilmesi için bunların hepsini yapması gerekir.
1- Allah'ın varlığına inanmak: Allah tektir ve sonsuz dünyanın tek yaratıcısıdır. Bütün varlıkları O'nun yarattığına inanıp bunu asla sorgulamamalıyız. 2- Meleklere İnanmak: İman'ın diğer bir şartı ise Meleklere inanmaktır.
Namazın İçindeki Farzlar
İftitah Tekbiri: Namaza başlama tekbiri almak. Kıyam: Namazda ayakta durmak. Kıraat: Namazda Kur'an okumak. Rükû: Namazda rükû yapmak.
HÜKÜM) yapılması kesin ve bağlayıcı tarzda istenenlere farz veya vâcip denilmiştir. Bir fiilin yapılmasının kesin ve bağlayıcı tarzda istendiğini gösteren delil kati ise Hanefîler bunu farz, zannî ise vâcip terimiyle ifade ederler.
39- Müslüman fakirlerine zekat vermek ve yardım etmek. 40- Nefsin haram olan isteklerine uymamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri