TCK`nın 32. maddesi : “(1) Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez. Ancak, bu kişiler hakkında güvenlik tedbirine hükmolunur.
MAHKEMELERİN CEZA SORUMLULUĞU (TCK 32 VE 57. MADDELERİ VE-VEYA CMK 74. MADDE) HAKKINDA SAĞLIK KURULU RAPORU DÜZENLENMESİ İÇİN HASTANEYE GÖNDERME KARARI OLDUĞUNDA NASIL BİR İŞLEM YAPILMAKTADIR? Kişinin adli psikiyatri polikliniklerine hafta içi mesai saatleri içinde tercihen sabah başvurusunun sağlanması uygundur.
Akıl hastalığı ceza sorumluluğunun unsurlarından isnad yeteneğini ve dolayısıyla kusuru ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı suç işleyen akıl hastalarının ceza sorumlulukları yoktur.
Fail, akıl hastası olmasına rağmen, hastalığın, belirli bir tarihteki bir suç ile ilgili failin algılama ve irade yeteneği üzerinde etkisi olmayabilir. Örneğin, bipolar duygulanım bozukluğu olan kişinin suç tarihinde bu hastalığının etkisi altında olmadan suç işleme ihtimali vardır.
Türk Ceza Kanunu madde 32'ye göre: Akıl hastalığının tam halinde kişi cezalandırılmaz. Burada akıl hastalığı nedeniyle kişi, işlediği fiili hukuki değerini bilmemektedir veya iradesi kontrol altında değildir. Haklarına cezaya hükmolunmaması, güvenlik tedbiri uygulanmasına engel değildir.
İlgili 19 soru bulundu
Madde 32- (1) Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez. Ancak, bu kişiler hakkında güvenlik tedbirine hükmolunur.
Madde kişinin cezai ehliyetini elinden alan bir maddedir. Yani kişi suç oluşturan fiili işlediği zaman şuurunun veya hareketinin serbestisini tamamen kaldıracak nitelikteki akıl hastalığına sahip kişiler 46. Madde kapsamına girmektedir. Burada bu kişi şifa ile sonuçlanan tedavi süresince hastane tedavisine gönderilir.
Bipolar hastalar; tedaviyle tam düzelmede %0, kısmi düzelmede %30, tedaviye direnç varsa %70 iş gücü kaybına uğrarlar. Yasa % 40 – 69 arası işgücü kaybını sakatlık, %70 ve üzerini malüllük olarak tanımlar.
Bipolar bozukluk bir akıl sağlığı durumudur. Bipolar bozukluğu olan kişilerde, alışılmadık derecede mutlu veya yüksek (manik) hissetmekten veya inanılmaz derecede düşük ve depresif hissetmekten duygudurum dalgalanmaları olur.
Gözlüğü yanında bulunmayanlar (zırhlı ve paletli araç kullanan personelin kask takma durumları hariç) araç kullanamazlar." "(e) Ruhsal Durum: (I) Psikotik ve Bipolar bozukluklar bulunmamalıdır. (II) Mental Retardasyon bulunmamalıdır.
Şizofreni tanılı hastalarının %80 çalışma gücü kaybı olduğu durumda bireyler raporlanmaktadır. Ekonomik yoksunluğu da bulunan kişiler 2022 sayılı kanun gereği engelli maaşına bağlanır (17).
Bilinç durumundaki problemler, şizofrenik problemler, manik atak problemleri, kleptomani, zeka geriliği, kişilik bozukluğu, epilepsi, paranoya, psikozlar, obsesif kompulsif bozukluklarda farklı testlerle değerlendirme söz konusu. 12 yaşın altındaki çocukların da cezai ehliyeti bulunmuyor.
Akıl sağlığını tam olarak getirilmiş olan kişiler için 46 raporu verilmektedir. Örneğin Paranoid şizofreni gibi durumlar söz konusu olduğu vakit, 46 raporu ortaya çıkar. Bu rapor doğrultusunda eğer 1 kişi ceza işlemiş ise, hapishane yerine akıl hastanesine yatırılır.
Ruhsal denge bozukluğu; zihinsel bir bozukluk olmadan ortaya çıkan psikolojik olarak iyi olmama halidir. Kişinin hiçbir fiziksel veya psikolojik sorunu olmadan yaşamdan tat almamasıdır. Yani psikolojik dayanıklılığının düşmesi ve tahammül duygusunun azalmasıdır.
Psikoteknik raporu sadece Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan alınabilir. Psikoteknik raporu almak isteyen kişiye müsait olduğu gün ve saatte randevu oluşturulur, randevu günü kurumda görevli psikolog tarafından psikoteknik test cihazında en az 1 saat süren teste alınır.
Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.
Ancak manik depresif bozukluğu olan birinin çocuğunda da bu bozukluğun mutlaka olacağı düşüncesi yanlıştır. 8. Manik depresif bozukluğu olanlar evlenebilir mi? Hastaların aktif rahatsızlık dönemi dışında evlenmelerinin önünde herhangi bir engel yoktur.
BİPOLAR BOZUKLUK TOPLUMSAL YAŞAMA KATILMAYA ENGEL DEĞİLDİR!
Bu dönemler dışında ruhsal durum ve genel işlevsellikleri toplumun genelinden farklı olmayabilir. Uygun tedavi ve izlemle bu dönemlerin yinelemelerinin önüne geçilebilmesi, belirtilerin hızlıca yatışması mümkün olabilmektedir.
Ne Zaman Hastaneye Yatış Gerekir? Hastalığın manik ya da depresif atak döneminde olan hasta; belirtilerin çok şiddetli olduğu durumda, riskli davranışlarının, intihar düşüncesinin girişimle sonuçlanmaması ya da saldırgan davranışlarının yatıştırılması amacıyla hastaneye yatırılır.
Bipolar bozukluğun ilk ortaya çıkışını araştıran bir başka ölçek ise Bipolar Prodrom Belirti Ölçeğidir ve hastalığın başlangıcında ortaya çıkan belirtileri değerlendirmektedir. Bu ölçeğin kesme puanı ise 17/18 olarak hesaplanmıştır.
Bipolar Bozukluk kesin tanısını Psikiyatri Uzmanları koyar. Spesifik bir testi ve labaratuvar bulgusu yoktur. Belirtilerin şiddetine göre tiplendirmesi yapılır. Halk arasında çok sık olarak günlük dalgalanan ruh hali değişimleri bipolarite olarak algılansa da aslında bipolar bozukluk böyle bir durum değildir.
Bir suç ya da hukuksal bir işlem sırasında kişilerin irade, şuur ve hareket serbestisi ile olayları değerlendirip onlardan sağlıklı sonuçlara varabilme yeteneğinin sağlıklı olması gerekmektedir. Bu değerlendirme adli psikiyatri tarafından yapılmaktadır.
Askerlik görevini yaparken görevinin nedeni ve etkisi ile sakatlanan er ve erbaşlara ya da ölen er ve erbaşların hak sahiplerine ve 5434 sayılı Kanunun 56. maddesinde sayılan öğrencilere aylık bağlanmaktadır. Sakatlanma olayının türüne göre vazife malullüğü çeşitli alt dallara ayrılabilir.
Deli raporu; kimsenin zihinsel kapasitesinin olmadığı kanıtıdır. Çılgın rapor; kişinin zihinsel durumu, kişinin kişi üzerindeki etkisi ve bu durumun çevreye verdiği çevre. Bazı rehabilitasyon merkezlerinin raporlarını alan çok şiddetli bir kişi, akıl hastanesini kapatmak için gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri