Özellikle müteahhitlerle yapılan anlaşmalarda, evin istenilen özelliklerde olmaması halinde müteahhide karşı tazminat davası açılabilecektir. 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'na göre ayıplı ev satın alan kişinin birden çok seçimlik hakkı varsa da en çok başvurulan hukuki yol ayıplı eser bedelinde indirim ve tazminat ...
Müteahhit ile evi satın alacak kişinin sözleşme doğrultusunda anlaşamama durumunun olması sonucunda evi satın alacak taraf, Asliye Hukuk Mahkemelerine başvuruda bulunarak karşı tarafın evi çok geç teslim etmesinden dolayı meydana gelen maddi zararı tazminat davası açarak karşı tarafın karşılamasını sağlayabilir.
Yani davalılar kimdir ? Cevap : Müteahhitten, adi yazılı sözleşme ile bir daire alan alıcı, kişisel hakkına dayanarak, tapu iptal ve tescil davasını, iki kişiye karşı açabilir.
Binalarda Müteahhit Sorumluluğu Kaç Yıl? Genel olarak binalarda müteahhitin sorumluluğu 5 yıl olarak kabul edilmektedir.
İhtara rağmen müteahhit işe başlamaz ise, arsa sahibi bu sefer müteahhidin işe zamanında başlamaması nedeniyle sözleşmeyi fesih hakkını kullanabilecektir. Müteahhide verilen süre dolmadan işe başlanmış ise arsa sahibi artık işe başlamama nedeniyle fesih talep edemez.
İlgili 41 soru bulundu
Alo 181 Türkiye'nin en önemli konularından biri haline gelen Kentsel Dönüşümde de etkin rol alıyor.
İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir. Belirtilen süreler aynı zamanda dava zaman aşımı süresini de belirler.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında ki kanun gereği, müteahhittin yaptığı binanın teslim tarihinden itibaren 5 yıl boyunca ayıplı maldan dolayı sorumlulukları vardır.
Türk Borçlar Kanunu madde 478; müteahhidin gizli ayıptan sorumluluğunu inşaatın tesliminden itibaren 5 yıl ile sınırlamıştır. Ancak ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru bulunmakta ise bu süre teslim tarihinden itibaren 20 yıldır.
Ayıp malın tüketiciye teslim edilmesi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan hususların örnek ya da modele uygun olmaması ya da malın objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olması şeklinden tanımlanır.
Ortalama 500-1000 TL arası dava açma masrafı oluştuğu bilinmektedir. Davalar fiziken adliyeye gidilerek açılabildiği gibi online olarak da açılabilmektedir. Adliyeye gidilerek açılan fiziki davalarda dava açma masrafları adliye veznesine ödenmektedir.
binanın iş bu sözleşmede belirtilen sürede teslim edilmemesi durumunda geçecek her ay için günün kira bedeline göre bağımsız bölümlerin her biri için kira bedeli arsa sahiplerine ödeyecektir." denilmektedir. Sözleşmenin bu hükmü cezai şart olmayıp, geç teslimden doğan kira alacağı niteliğindedir.
İnşaat işlerinde teslim, müteahhidin inşaatın bittiğini iş sahibine bildirdiği ve işsahibinin de müteahhide ait olan bu yükümlülüğün onun tarafından yerine getirilmiş olduğuna dair kabul beyanı ile tamamlan mış olacaktır.
Böylece, götürü ücrette, kural olarak işin kararlaştırılan ücretten pahalıya mal olmasının rizikosunu müteahhit taşır ve ancak olağanüstü haller nedeniyle masraflarının aşırı derecede artması halinde ücretinin arttırılmasını veya akdin feshini isteyebilir.
Müteahhit inşaatı arsa sahibine teslim ettikten sonra 5 yıl süre ile sorumlu olmaktadır. Müteahhidin ağır kusurlu olduğu durumlarda bu süre 20 yıldır.
Müteahhidin “eseri meydana getirmesi” borcundan doğan yan borçları bulunmakta olup bunlardan başlıcaları; işi sadakat ve özenle yapma, işi bizzat yapma, araç ve gereçlerle malzemeye ilişkin borçlar, işe zamanında başlama ve devam etme ile genel ihbar yükümlülüğüdür.
Müteahhidin gizli ayıplardan sorumluluğu, teslimden itibaren 5 yıl olarak düzenlenmiştir.
Ayrıca müteahhitlerin sorumluluğu, inşaatın arsa sahibine teslimden itibaren 5 yıl, eğer ağır bir kusur varsa 20 yıllık süre için geçerlidir. Dolayısıyla arsa sahipleri, bu sürelerin geçmesiyle birlikte müteahhitlerden herhangi bir hak talep edemeyeceklerdir.
Çatılar, evimizin en üst düzeyinde bulunan ve çeşitli dış etkilere karşı binaları koruma işlevi olan yapılardır. Çatıların sağlam bir organizasyona sahip olması, uzun seneler boyunca evinizde huzur içinde oturmanızı sağlar.
'KONUTLARIN GARANTİ SÜRESİ 5 YIL'
Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz da konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallarda garanti süresinin, teslim tarihinden itibaren 5 yıl olduğunu hatırlattı.
1 yıl garanti ile ürün satılması tamamen hukuksuzdur. MADDE 56 – (2) Garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlamak üzere asgari iki yıldır.
MADDE 6 – (1) Garanti süresi; malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari iki yıl veya bu Yönetmeliğe ekli listedeki ölçü birimi ile tespit edilen değer kadardır.
Deprem sonucunda hasar gören binaların inşaatı ve bakımı ile ilgili sorumluluklar, müteahhit ve bina sahiplerine aittir. Bunun yanı sıra, deprem sonucunda zarar gören kişilerin tazminat taleplerini karşılamak da bina sahiplerinin ve sigorta şirketlerinin sorumluluğundadır.
G sınıfı müteahhit firma tek sözleşmede 1.5 milyonluk iş yapmalı ve 1500 metrekare tamamlamalı. Bu sınıf tek ruhsatta en fazla 3 bin metrekare yapabilecek. H sınıfı müteahhitlerde iş deneyimi aranmayacak ancak bu firma en fazla tek ruhsatta 1000 metrekare inşaat yapabilecek.
Belirtildiği üzere, müteahhidin hukuki sorumluluktan kurtulması için yaptığı binanın teslimden itibaren 20 yıl ayakta kalması yeterli olmaktadır. Dolayısıyla müteahhidin yaptığı bina 20 yıl +1 gün sonra yıkılmışsa bu durumda müteahhit zamanaşımı defi ileri sürecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri