Ortaklar borçlar hesabı olarak adlandırılan 331 hesap, işletme ortağının işletmeden alacaklı olması yani işletmenin sermayesinin ortak tarafından giderildiği anlamına gelir. Sürekli olarak alacak bakiyesi vermesi sebebiyle pasif nitelikli hesaptır.
Şirket veya işletme ortağın işletmeden alacaklı olması anlamına gelen 331 hesap, işletme veya şirket tarafından üçüncü kişilerden alınan avansların izlendiği hesap olarak tanımlanır. Pasif karakterli bir hesap olarak yer alan 331 nolu hesap, Ortaklara Borçlar Hesabı olarak isimlendirilir.
Ortaklara Borçlar Hesabı, pasif karakterli bir hesaptır. Bu özelliği ile 331. Ortaklara Borçlar Hesabının daima alacak bakiyesi vermesi gerekmektedir. Bu hesapta izlenen borçlar, ticari bir faaliyet neticesinde oluşmamış borçlardır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nda ise vergiyi doğuran olaylardan biri de hesaben ödeme yapmaktır. Dolayısıyla 331 hesabın bakiyesini yok edene kadar ortağa verilen huzur hakkını iptal edip resmi banka yoluyla ortağa çıkış yapılabilir.
Ortaklardan alınan (331) borç için adat hesaplaması yapılmaz. Şirketin borç vermesi (131) halinde adat hesaplanır.
İlgili 35 soru bulundu
Birden fazla ortağın bulunduğu oluşumlarda gelir dengesini sağlayabilmek için kullanılan terimler arasında adat da yer alır. Adat temel olarak işletme kasasında ihtiyaç fazlası durumda bulunan paranın faizinin ödenmesi anlamına gelir.
kayıt şekli ile finansman giderleri azaltılmakta, ancak 689 hesap kullanılmak suretiyle ticari kazançta herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Ancak 689 hesaba kaydedilen tutar K.K.E.G. olarak mali karın hesabında ilave olarak dikkate alınmakta ve adat faizi vergiye tabi kazanca (matraha) dahil edilmiş olmaktadır.
Şirketler genelde, aşağıdaki işlemler nedeniyle ortaklarına borçlanmaktadırlar; Şirket adına mal/hizmet alımlarının veya gider harcamalarının ortak tarafından yapılması Şirket ortağının şirkete doğrudan para aktarması (finansman sağlaması)
331 HESAP DÖVİZLİ İSE DEĞERLEME SONUCU OLUŞACAK 656 KAMBİYO ZARARINA DİKKAT! Özelgenin en dikkat çekici bölümü ise dövizli olarak takip edilen 331 hesabın oluşma nedeni şirketin nakit ihtiyacından kaynaklanmıyorsa bu hesaba yapılan değerleme işlemi sonucu meydana gelen Kambiyo Zararı gider yazılamıyor.
333 BAĞLI ORTAKLIKLARA BORÇLAR
İşletmenin; sermaye taahhüdünden borçları hariç olmak üzere faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla bağlı ortaklıklara olan borçlarının izlendiği hesaptır. Bu hesaba; borcun doğması halinde alacak; ödenmesi halinde ise borç kaydedilir.
331 Ortaklar Borçlar Hesabı: İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla ortaklara borçlu bulunduğu tutarların izlendiği hesaptır. 331 Ortaklara Borçlar Hesabının İşleyişi: Borcun doğması halinde hesaba alacak olarak kaydedilir, ödenmesi halinde ise borç kaydedilir.
131 Ortaklardan Alacaklar Hesabı
İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısı ile (Ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) işletme sahibi ya da ortaklardan alacaklı bulunduğu tutarların izlendiği hesaptır.
Birçok çeşitli sebepten dolayı yüksek tutarda borç bakiyesi verebilen 131 nolu hesap işleyişinde alacağın ortaya çıkması durumunda ilgili hesaba borç kaydedilir. Tahsili durumunda ise alacak olarak kaydedilir.
Borç Senetleri Hesabı, İşletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü, mal ve hizmet alımlarından kaynaklanan senede bağlanmış ticari borçlarının izlendiği hesaptır. Borç Senetleri Hesabı, Tek Düzen Hesap Planında “321” numara ile belirtilmiştir.
Diğer ticari borçlar hesabı olarak adlandırılan 329 hesap, 32 ticari borçlar hesap grubundaki kalemlerin dışında tutulan ticari borçların izlendiği hesaptır.
336 hesap, ticari bir olaydan ortaya çıkan ve diğer borçlar hesap grubundaki hesapların kapsamında olmayan çeşitli borçların izlendiği hesap olarak adlandırılan muhasebe kodudur.
Örneğin, işletmelerin işin dışında gerçekleştirdikleri ve kayıt altına alınmayan gelirler, örtülü sermaye olarak adlandırılabilir. Öte yandan işletmelerin nakit akışını manipüle ederek, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama amacıyla kullanılan fonlar da örtülü sermaye olarak adlandırılabilir.
335. Personele Borçlar hesabına, Brüt ücretten kesintiler düşüldükten sonra hesaplanan net ücret kaydedilmektedir. İşçinin brüt ücretinden 3 farklı kesinti yapılmaktadır. Bunlar (1) Sosyal Güvenlik Kesintisi, (2) Gelir Vergisi ve (3) Damga vergisi kesintisidir.
Bu hesaplara; efektif kasa hesabı, yurt dışı alıcı ve satıcı hesapları, döviz cinsinden işlem gören banka mevduat hesapları, döviz cinsinden borç ve alacakların takip edildiği hesaplar ve dövizli kredi hesapları örnek verilebilir.
Yöneticiler şirketin kamu borçlarından şirket ile müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ortaklarının üçüncü kişilere karşı sorumlulukları sınırlı bir sorumluluktur; ortakların sorumluluğu sadece taahhüt ettikleri sermaye tutarı ile sınırlıdır.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca anonim şirket ortakları, şirket borçlarından dolayı şahsi olarak sorumlu değildir.
Maliyenin görüşüne göre şirket ortaklarının işletmeden çekmiş oldukları paralar için ortaklara yıl sonunda KDV ihtiva eden faiz faturası (adat) düzenlenmesi gerekmektedir. Bunun gerekçesi ise söz konusu hizmetin bir finansman hizmeti olarak görülmesidir.
Bu nedenle, şirketinizin ortaklardan olan alacaklarına adat faizi hesaplanması ve hesaplanan adat faizi üzerinden finansman hizmeti olmasından dolayı şirketin alacaklı olduğu ortak adına fatura düzenlenmesi ve bu faturada genel katma değer vergisi oranının uygulanması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri