Adetliyken Ayetel Kürsi Okunur mu? Ayetel kürsinin adetliyken hem ezberden hemde Kur'andan okunması caiz değildir. Bu ayeti kerime sadece adet halinin sona ermesinin ardından gusül abdesti alındıktan sonra okunabilir. Gusül abdesti gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime el sürmek ve yüzünden okumak haram olmaktadır.
Hatipoğlu, "Dini açıdan hiçbir sıkıntısı yok. Yatarken, kalkarken ya da iş yaparken bunları okumak, regli bir kadına veya lohusa bir hanıma haram değil. Abdestsiz de okunabilir, bunun da sakıncası yok" dedi.
Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Diyanet'in açıklamasına göre; Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
İlgili 30 soru bulundu
Ayetel Kürsi Abdestsizken Okunur mu? Ayetel kürsi Kuran-ı Kerim'de bulunmaktadır. Kuranı kerim ayetleri abdestsiz ve gusülsüz okunamadığı gibi ayetel kürsi de bu hallerde okunmamalıdır. Ayetel kürsi ezberden okuma halinde ise Kuran-ı Kerim'e dokunması gerekmediğinden okunabilmektedir.
- Ayet-el Kûrsi, Kur'ân-ı Kerimin dörtte biridir. - Devamlı okunursa unutkanlığı giderdiğini Hz Ali (K.V.) buyurmuştur. - Evden çıkarken, eve gelince okuyan her işinde muvaffak olur ve hayırlı işleri başarır.Yemeğe okunursa yemek bereketlenir.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler (bkz.
Bu nedenle gusül alındıktan sonra okunması gerekir. Kadınların adetli iken sureleri ezberden de okumaması gerekmektedir.
Çünkü Hz. Muhammed, "Âdetli kadın ve cünüp olan kişi Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz." (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur. Buradan çıkan sonuca göre adetli iken yüzünden ve ezberden Kur'andan hiç bir ayet okunamaz.
Aynı şekilde Fâtiha, Âyetü'l-kürsî, Felâk, Nâs ve İhlâs Sûrelerini zikir maksadıyla, Allah'ı hatırlamak düşüncesiyle okumak haram değildir. Mâlikî mezhebine göre, hayızlı ve lohusa olan kadının az miktarda Kur'ân okumasında bir mahzur bulunmamaktadır.
Adet olan kadınlar, kabir ziyareti yapabilse de Kuran okuyamaz.
REGLİ OLaN ZİKİR ÇEKEBİLİR, DUa EDEBİLİR :adetli kadınlar namaz kılamasalar da zikir çekebilir, dua edebilir. Bunlara bir mani yoktur. Hatta özel günlerindeki bir bayanın kıbleye doğru oturarak zaman zaman tesbih çekmesi, dua etmesi isabetli bir davranış olur.
Adetliyken Ayetel Kürsi Okunur mu? Ayetel kürsinin adetliyken hem ezberden hemde Kur'andan okunması caiz değildir. Bu ayeti kerime sadece adet halinin sona ermesinin ardından gusül abdesti alındıktan sonra okunabilir. Gusül abdesti gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime el sürmek ve yüzünden okumak haram olmaktadır.
Adetli kadınlar Kur'anı Kerim'i okuyamazlar ancak regli olan kadınların mukabele, kuran dinlemelerinde mahsur yoktur. Hayız olan kadınların okuyacakları dualar arasında Kur'an sureleri de bulunabilir. Diyanete göre kurandaki surelerin hayız olan kadınlar tarafından dua niyetiyle okunmasında sakınca yoktur.
Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.
Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı açıklamalara göre adetli ve regl dönemlerinde kadınların kabir ziyareti yapmalarında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Nitekim bu konuda herhangi bir hadis veya ayet bulunmamaktadır. Bu sebeple kadınlar adet dönemlerinde kabir ziyaretlerini gerçekleştirebilirler.
"Fakihlerin büyük çoğunluğuna göre hayız ve lohusa durumunda olan kadınların tıpkı cünüplü kişide olduğu gibi -dua niyeti hariç- Kur'an okumaları caiz değildir. Bu hususla ilgili Resulullah (aleyhissalatu vesselâm) şöyle buyurur: Cünüp ve âdetli kadın Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz (Tirmizî, Tahâret 98, No: 131).
Değerli kardeşimiz, Hayızlı bir kadının belirttiğiniz ifadeleri kullanması caizdir. Hayızlı kadın tesbih çekebilir, dua okuyabilir, salavat getirir, dua maksadıyla Kur'an'dan bir veya bir kaç ayet okuyabilir.
Bunlara bir mani yoktur. Bunun yanında Diyanet fetvasına göre regli döneminde kadınlar, kelime-i şehadet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavat-ı şerife getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler. Adetli olan kadınlar Kadir Gecesi'nde Seyyidü-l istiğfar duasını da yapabilirler.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
İnşirah Suresi Adetliyken Okunur mu? Adetliyken okunabilecek dualar kapsamına bakıldığında adetliyken dua edilmesi hususunda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Arzu edilen her çeşit dua okunabilmektedir. Bununla birlikte Kur'an-ı Kerim içerisinden İnşirah suresi dua niyeti ile regli döneminde okunabilmektedir.
Bir kişi 7 defa okuyup birincide sağına ikincide soluna üçüncüde önüne dördüncüde arkasına beşincide yukarı altıncıda aşağı ve yedincide içine hu diye üflerse ve son olarak etrafını çevreleyecek şekilde üflerse melekler onu çevreler ve o gün içinde o kimseye bela isabet etmez.
Bu duayı günde 313 kez okumak inananlar açısından oldukça önemli. Ahiret hayatı ve dünyevi istekler için 313 kez Ayetel Kürsi okumak hem büyük sevap kazandırıyor, hem de istekler için aracı niteliğinde oluyor.
Diğer bir okuma yöntemi ise Ayetel Kürsinin durak yerleri kadar 17 kez okumak veya kelimeleri sayısınca 50 kez okumak yahut harfleri sayısınca 170 kez okunması duaların kabulune faydalı olmaktadır. Rasul ve nebilerin ile Ashabı kiram sayısınca 313 okumak da her derde deva bir zikir olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri