Hafif ticari şok‼️ Karayolları genel müdürlüğünün bugün aldığı kararla 3.500 kg ve altındaki kamyonet cinsi araçların da (Doblo-Fiorino-Courier, Caddy vs ) kantara girmesi mecbur kılındı. Yani her hafif ticari araç şehir merkezi girişlerinde tartılacak. Girmezse 1800 TL ceza.
İster şahıs ister şirket kapalı veya açık kasa ruhsatta kamyonet yazan tüm araçlar kantara girmelidir.
Açıklamada, "Karayolu Denetim İstasyonlarında ağırlık kontrolleri uygulamasında ekte yer alan resmi yazı ile yapılan uygulama devam edecek olup 3.500 kg altındaki araçlar kontrole tabi tutulmayacaktır." ifadeleri yer aldı.
Tartı toleransı uygulaması
Örneğin: Azami Yüklü Ağırlığı 3500 Kg olan bir kamyonetin fazla yük toleransı 631,25 kg dir.Böyle bir araç denetim istasyonunda kantara çıktığında kantardaki ağırlığı 4.131,25 kg den fazla gelir ise bu araca Azami Yüklü Ağırlığını geçtiği ölçüde ceza uygulanacaktır.
İdari para cezası miktarı tonaj sınırının yüzdelik olarak ne kadar ihlal edildiğine göre değişiklik göstermektedir. 2022 yılında tonaj ihlalinde ceza miktarı en aşağı 3330 TL iken; 2023 yılında yeniden değerleme oranının %122,9 olarak belirlenmesiyle en aşağı ceza miktarı 4.092 TL olarak uygulama alanı bulacaktır.
İlgili 27 soru bulundu
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ağırlığı 3 bin 500 kilogram altında kalan kamyonet tescilli hafif ticari araçlara getirilen kantara girme zorunluluğu, yaşanan yoğunluk ve hususi kullanımın çok olması nedeniyle iptal edildi.
KGM'nin sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "hafif ticari araç niteliğindeki kamyonet olarak tescil edilmiş iki dingilli, 3500 kilogram azami yüklü ağırlığın altında olan araçların" kantara girmesine gerek olmadığını belirtti.
Azami toplam ağırlığı 3500 kg'dan fazla olan ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu araçlardır ( yüklü ağırlığı 12 tonu aşmayanlar N2, yüklü ağırlığı 12 tonu aşanlar N3 sınıfı araçlardır.)
1. Sınıf: N1 Sınıfi; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet) 2. Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet).
Dört Dingilli Taşıtlar: 36 ton, Yarı Römork Dingil Grubu Ağırlığı 20 tonluk Taşıtlar: 38 ton, Beş ve Beşten Daha Fazla Dingilli Yarı Römorklu ve Römorklu Katar: 40 ton, Yarı Römorklu Konteyner Taşıyan Taşıtlar: 44 ton olacak şekilde belirtilmiştir.
Hafif ticari şok‼️ Karayolları genel müdürlüğünün bugün aldığı kararla 3.500 kg ve altındaki kamyonet cinsi araçların da (Doblo-Fiorino-Courier, Caddy vs ) kantara girmesi mecbur kılındı. Yani her hafif ticari araç şehir merkezi girişlerinde tartılacak. Girmezse 1800 TL ceza.
Kantar cisimlerin ağırlığını ölçtüğümüz alettir. Denetim istasyonlarında özel bir alet olarak bulunan kantar ticari araçların ağırlığını ölçer. Türkiye'de birçok şehirde bu istasyonlardan vardır. İstasyonlarda sadece ağırlık kontrol yapılmıyor ayrıca plaka kontrolü ve sürücü belgesi de kontrol edilmektedir.
2020 yılında yol denetim istasyonuna girmeme cezası 2248 Türk Lirasıdır. Ancak ceza size yazıldıktan sonra on beş gün içerisinde öderseniz yol denetim istasyonuna girmeme cezasını 1686 Türk Lirası olarak ödeyebileceğinizi unutmayın. Detaylı bilgi için 65/4 trafik cezası detaylı inceleme yazımızı okuyabilirsiniz.
kamyonetlerin kantara girme zorunluğu kalktı yeni anayasa - YouTube.
Panelvanlar da kamyon kamyonet gibi kantara girmek zorundadır, boş bile olsa denetim istasyonuna girer ama kantara girmeden yan taraftan geçerler.
Ayrıca, platform yapısı yerden 27cm yükseklikte tasarlanan Lowbed-S Taşıt Kantarı, alçak rampaları sayesinde azami yüklü araçların bile zorlanmadan kantarın üstüne çıkmasını sağlamaktadır. Bu ürünümüzü farklı kılan bir diğer özellik, ortası rahatlıkla açılabilir kapaklı bir tasarıma sahip olmasıdır.
bir kazanç kaydı olmaksızın kullanılanlara "hususi taşıt" deniyor. Hususi-Yük Nakli , Ticari-YÜK Nakli ibarelerini taşıyan araçlar şahsi kullanım dışında kullanıyor ise K2 belgesi zorunludur.
Öncelikle ruhsatta sol orta kısımda "Araç Sınıfı" bölümüne bakmak gerekir. Eğer "M1" yazıyorsa "otomobil" sınıfına dahildir ve 2 yılda bir vizeye girer. Bu anlamda örneğin Fiat Fiorino Panorama'lar binek otomobil sınıfına girer. Eğer "N1" yazıyorsa, bu durumda araç "kamyonet" ruhsatlıdır ve yıllık vizeye girer.
2005 den önce mümkündü proje ile birlikte aracın sıfır alınırken düşülen mtv sini de ödeyerek kamyoneti otomobile çevirmek mümkündü. Ancak yönetmelik değişikliği ile bu uygulama kalktı. Şimdi yalnız ticari aracı hususiye çevirebilirsiniz.
Kamyonet ve Kamyonların Yük Kapasitesi
İki dingilli kamyon ya da kamyonet: 13.50 m ölçülere sahip olan araç, 11- 20 ton arası yük alabilmektedir. Üç dingilli kamyon: Ölçüsü 15 m olan aracın alacağı yük 21 ila 24 ton arasındadır. Kırkayak: 15 m ölçüye sahip olan araç, 32 ila 38 ton yük alabilmektedir.
Kamyonet : Azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır. Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleşik kamyonetlere panelvan denir.
Tip etiketi bir otomobilin üzerinde bulunması zorunlu etiketlerdendir. Bu etiket üzerinde şasi numarası, araç tipi, azami yüklü ağırlık, katar ağırlığı, dingil kapasiteleri vb. teknik bilgiler yazılıdır. Bu etiket kapı direklerinde, motor bölümünde veya nadir de olsa bagaj bölümünde olabilir.
Gönderinin tek bir kişiye ait olması durumunda ise hem gönderene hem de işletene (araç sahibine) ceza yazılmaktadır. 2021 tonaj cezaları aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
Bu kantarlarda yük taşıyan araçların bakım ve denetimleri gerçekleştirilir. Neden Kantara Girer? Yük kamyonlarının kantara girmeleri zorunludur. Taşınmakta olan yükün ağırlığının trafiği tehdit edecek seviyede olup olmadığı kantarlar aracılığı ile belirlenmektedir.
Ruhsatta karavan yazmazsa sıkıntı var.Onun için görevli ruhsata bakmak zorunda.4x4 kamyonetler içinse tonaj haricinde bir sıkıntı olmaz. Aracın ruhsatta azami ağırlık 3100 kg. bu araç kantara çıktığında 3550 kg yazarsa sıkıntı olurmu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri