KDV tutarının 0 olduğu dolayısıyla fatura dip KDV tutarının da 0 olduğu durumlar için SATIS tipi seçilerek 351 vergi muafiyet istisna kodu seçilebilmektedir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Kod Listeleri dokümanının İstisna Kodları Listesi'ne "351 İstisna Olmayan Diğer" kodu eklenmiş ve bu kod için; 1 no.lu kdv beyannamesinin doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve işlem kodlari dışındaki, istisna olmayan ancak 0 KDV'li fatura oluşturulması gereken durumlarda kullanılacaktır.
Toptan ya da perakende kitap satışlarında düzenlenecek elektronik faturalarda; e-fatura tipi olarak “İstisna”nın, seçilmesi, e-fatura istisna kodu olarak tam istisna kodları listesinden “350 – Diğerleri”nin işaretlenmesi gerekmektedir.
serbest bölgeye yapılan satışlar da mal ihracı kapsamında tam istisna uygulanarak kesilmiş bir fatura ise tam istisna olduğu için kdv sıfır olacak ve istisna kodu olarak da 301 kodu seçilecektir.
İlgili 17 soru bulundu
Uluslararası taşımacılık faaliyetinden elde edilen 500.000,00 TL beyannamenin “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” bölümünde 311 Kod ile beyan edilecektir.
İhracat İstisna Kodu Nedir? İhracat istisna kodu 302 olarak belirlenmiştir.
Bu istisna kapsamına giren işlemler, KDV beyannamesinde yer alan “İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığının, “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” tablosunda 308 kod numaralı “Teşvikli yatırım mallarının teslimi” satırı aracılığıyla beyan edilir.
Mal ihracına ilişkin beyan, ilgili dönem KDV beyannamesinin “İstisnalar- Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığında “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” tablosunda 301 kod numaralı işlem türü satırı kullanılmak suretiyle yapılır.
Transit ticaret uygulamaları 365 sayılı KDV Kanunu kapsamına girmez. Yani bu uygulamalarda KDV Beyannamesi söz konusu değildir. Ancak bu işlemin yapıldığını gösterecek bir ibare olarak, KDV Beyannamesinde “Kısmi İstisna Kapsamına Giren İşlemler” kısmında 235 koda sahip satır kullanılır.
Eğer birden fazla ürün için KDV'siz fatura kesecekseniz ve hepsinin istisna kodu da birbirinden farklıysa, 350 – Diğerleri kodu seçilerek KDV muaf durumu belirtilir.
Mikro ihracat faturaları, "301-Mal İhracatı" istisna koduyla, KDV'siz olarak düzenlenmelidir. Hızlı kargo operatörlerine teslim edilecek e-arşiv fatura ve İngilizce proforma fatura (opsiyonel) üzerindeki ürün bilgileri ve fiyatların birbiri ile uyuşması gerekmektedir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
KDV tutarı faturada mutlaka bulunması gereken bir ibare olduğundan KDV tutarı sıfır olan faturalar istisna kodu girilerek istisna faturası haline getiriliyor. İstisna kapsamında olmayıp herhangi başka bir nedenden dolayı KDV'siz satış yapıldığı durumda “istisna olmayan diğer” kodu seçilmeli.
E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
KDV muafiyeti, Katma Değer Vergisinden (KDV) muaf olma durumuna denir. KDV muafiyetinde yapılan işlem üzerine KDV eklenmez. Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre belirlenen sektörlerde olan ve işlemleri gerçekleştiren şirketler KDV'den muaftır.
İhracatta KDV İstisnası
Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
İhracatı teşvik amacıyla uygulanan ihracat istisnası ihraç olunan ma- lın yurt dışındaki müşteriye KDV'siz olarak teslimine ilaveten ihracatçının ihraç ettiği mallarla ilgili yüklendiği ancak indirim yoluyla gideremediği KDV'nin iadesini içerir. Bu işlemler sonucunda ihraç olunan mal tamamen KDV'den arındırılmış olur.
Yüzde satırına 1 yazacak, özel matrah nedeni satırından 812 kod numaralı “İkinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce…” açıklaması seçilip vergi tutarı olarak da 99 lira gösterilecektir.
KDV beyannamesine ilaveten 15 Haziran 2022 tarihi itibariyle e-fatura uygulamasında da değişiklik yapılarak istisna kod listelerine “338- İmalatçıların mal ihracatları” istisna kodu eklendi.
İhraç kayıtlı faturada geçerli olan KDV muafiyet kodu 701'dir. “KDV Muafiyet Kodu/Sebebi olarak sadece 701: 3065 s. KDV Kanununun 11/1-c md.” olarak yazılır.
ödenmeksizin temin edilen malllar bulunması nedeniyle 104. satıra bir tutar yazılması halinde iadesi gerçekleşmeyen tutar olan 105. satır ile 103. satır farkı bu satıra yazılarak indirim hesaplarındaki düzeltme yapılacaktır.
308 Durum Kodu ( Permanent Redirect )
Sayfanın veya kaynağın kalıcı olarak başka bir kaynağa veya sayfaya taşındığını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri