Mide bulantısı; hepatit, pankreas hastalıkları, gergin mide, mide fıtığı, gergin bağırsak, reflü, mide tahrişi, bağırsak zarının tahrişi, böbrek hastalığı, safra kesesi hastalığı, virüs kökenli kabız ve regli vb. durumlarda da sıklıkla görülür. Bunun yanı sıra tamamen beyinle alakalı mide bulantıları da olabilmektedir.
Havasız ve ağır kokulu bir ortamda ortaya çıkan mide bulantısı için temiz havaya çıkmak ve derin nefes almak; nefes egzersizleri yapmak. Bulantı başladığında tuzlu kraker yemek. Bir süre uzanarak dinlenmek. Limon, nane ve elma gibi ferahlatıcı besinler tüketmek.
Kronik mide bulantısı, mide ülseri, reflü hastalığı, gastrit, sindirim sistemi enfeksiyonları veya başka sağlık sorunlarına işaret edebilir. Ayrıca stres, anksiyete veya depresyon gibi psikolojik faktörler de sürekli mide bulantısına katkıda bulunabilir.
Bu belirtilerin altından farklı hastalıklar çıkabilir. O nedenle gastroenteroloji uzmanlarına başvurmak gerekebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Uzun süreli bulantı durumunda mide ülseri, iç kulak hastalıkları, ileri evre böbrek yetmezliği, bazı kalp krizi tipleri, kan şekerinin kontrolsüz yükselmesi ve kafa içinde basınç artışı gibi daha ciddi hastalıkların da akla gelmesi gerektiğine de dikkat çeken Doç. Dr.
Karın ağrısı, şişkinlik, bulantı ve kusma gibi karın organlarını ve gastroenteroloji branşını ilgilendiren şikayetler de öncelikle dahiliye bölümünde değerlendirilir.
13. Mide bulantısı ya da karın ağrısı Karın krampları ya da sık sık mide bulantısı problemi yaşamak akla kolon kanseri olasılığını getirmeli.
Beyin, kusma merkezi aracılığıyla bu süreci başlatır. Mide bulantısı ve kusma, birçok sağlık durumuyla ilişkilidir. Özellikle viral enfeksiyonlar, migren, iç kulak sorunları, gebelik ve bazı ilaçlar bu semptomlara neden olabilir.
Mide bulantısı, gıda zehirlenmesi, ishal, taşıt tutması, aşırı yağlı ve ağır besinlerin tüketilmesi, gastrit ve reflü gibi mide hastalıkları nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca, mide bulantısı sıklıkla kusmanın da eşlik ettiği bir rahatsızlıktır.
Soda, mide bulantısına nasıl yardımcı olabilir? Soda, mide asidini nötralize edebilir ve mide bulantısını hafifletebilir. Ancak aşırı tüketildiğinde mide asidini artırabilir.
Herhangi başka bir mide rahatsızlığınız yoksa (reflü,ülser,gastrit) limon suyu ile karıştırılan bir tatlı kaşığı Türk kahvesini sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa tüketmek hem bulantınızı hem de ishalinizi durdurabilir.
Karın ağrısı hangi durumlarda tehlikelidir? Karın ağrısının yanında yanma, mide bulantısı, kusma, ateş ve terleme gibi şikayetler varsa, karın ağrısı ani başlayıp şiddetli bir şekilde devam ediyorsa bu durum tehlike sinyali olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora gitmek kritik önem taşır.
Bu ağrılara kabızlık, ishal ve sindirim sistemini ilgilendiren benzer sorunlar da eşlik edebilmektedir. Karın ağrısının nedenleri, gastroenteroloji doktorları tarafından araştırılabilir, karın ağrısının ardında yatan etmenler belirlenebilir ve bu nedenlere yönelik tedavi çalışmaları gerçekleştirilebilir.
Karın sol alt bölümünde olan ağrılarda, kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık sorunları, karın şah damarının hastalıkları, idrar sorunları, dış gebelik sorunu ve apandisit problemi olabilir.
Sıcak veya Soğuk Paketler: Karın bölgesine sıcak veya soğuk paketler uygulamak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Sıvı Tüketimi: Bol su içmek, hidrasyonu artırabilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Mide Dostu Yiyecekler: Beyaz pirinç, patates, muz gibi yiyecekler sindirimi rahatlatabilir.
Kusmaya viral enfeksiyonlar, gastroenterit olarak adlandırılan sindirim sistemi iltihaplanması, yenen bir yemeğe bulaşan bakteriler, gıda zehirlenmesi, hamilelik ve birçok farklı durum karnın etrafındaki kasların kasılmasına, bu da midenin boşalmasına yani kusmaya neden olur.
Birçok farklı sebeple ortaya çıkabilen sürekli mide bulantısı ama kusamama sorununun yaygın olarak bilinen nedenleri şöyle: Reflünün yan etkileri. Ülserin yan etkileri. Bazı mide rahatsızlıklarının yan etkileri (midedeki sinir ve kaslarla ilgili hastalıklar)
Mide kanserinde hangi belirtiler görülür? Siyah dışkılama, kusmuk ve dışkıda kan, az yenmesine rağmen tokluk hissi, yutma güçlüğü, geğirme isteği yanı sıra hazımsızlık, şişkinlik, mide de ağrı, bulantı ve fazla kilo kaybı mide kanserinde görülen belirtilerdendir.
Dahiliye doktoru hastaların tanı ve tedavi süreçlerinde genellikle en sık yararlandığı laboratuvar ile görüntüleme tetkiklerinden bazıları şöyle sıralanmaktadır: Tam kan sayımı ( hemogram) Tam idrar tahlili. Açlık kan şekeri.
İç hastalıkları; hipertansiyon, alt ve üst solunum yolu hastalıkları, şeker hastalıkları, tiroid, böbrek ve bağırsak hastalıkları gibi birçok hastalığın teşhisinde ilk başvuru yapılan kliniktir.
Bağırsak Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Kalın bağırsak hastalıklarına Gastroenteroloji ve genel cerrahi bölümleri bakar. Cerrahi yöntemlerle tedavi edilecek durumlarda genel cerrahi ön plana çıkar ilaç tedavileri ile yönetilmesi gereken hastalıklara da ağırlıklı olarak Gastroenteroloji Bölümü bakar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri