Vadesi geçmiş, ertelenmiş veya taksitlendirilmiş vergi ve diğer yükümlülükler hesabı olarak adlandırılan 368 hesap, belirlenen kanuni süreç içerisinde ödenmemiş vergi ve yükümlülükler ile bilanço tarihi içerisinde bir yıldan daha az sürede ödenmek üzere ertelenen, taksitlendirilen vergi ve borçların takip edildiği ...
Vadesi Geçmiş, Ertelenmiş Veya Taksitlendirilmiş Vergi Ve Diğer Yükümlülükler Hesabı olarak isimlendirilen 368 hesap veya 368 muhasebe kodu; kanuni süresinde ödenmeyen vergi ve yükümlülükler ile bilanço tarihinde süresi bir yıldan daha az sürede ödenmek üzere ertelenmiş ve taksitlendirilmiş vergi ve borçları içerir.
368 Vadesi Geçmiş, Ertelenmiş Veya Taksitlendirilmiş Vergi Ve Diğer Yükümlülükler Hesabının İşleyişi: Vadelerinde ödenemeyen vergi ve diğer yükümlülüklerle erteleme veya taksitlendirme süresi bir yıldan az olanlar ile vadesi bir yılın altına düştüğü için 438 nolu hesaptan bu hesaba aktarılanlar, hesabın alacağına ...
360 ÖDENECEK VERGİ ve FONLAR
Bir yıldan kısa sürede ödenecek vergi ve benzeri yükümlülükler bu hesapta izlenir. Çoğunlukla ay sonlarındaki KDV hesaplamalarında ve personel maaşı ödemelerinde kullanılır.
Tek düzen hesap planında duran varlıklar bölümünde yer alan ve boş olan 265 veya 266 hesabın Finansal Kiralama Konusu Kıymetler Hesabı olarak kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Bu hesap, kiracıların finansal kiralama yapanlara olan ve vadesi 1 yılı geçmeyen borçlarının izlendiği hesaptır.
İlgili 23 soru bulundu
368 Hesap İşleyişi
Zamanında ödenmeyen vergi ve diğer yükümlülüklerle erteleme ve taksitlendirme süresi bir yıldan daha kısa olanlar ile vadesi bir yılın altına düştüğü için 438 nolu hesaptan 368 nolu hesaba aktarılarak hesabın alacağına kaydedilir.
260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
369 ÖDENECEK DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER
Özel bölümlerinde tanımlananlar dışında kalan yükümlülüklerin izlendiği hesaptır.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
Dönem karı vergi ve diğer yasal yükümlülük karşılıkları hesabı olarak bilinen 370 hesap, dönem karı olarak hesaplanan kurumlar vergisi, diğer vergi ve kesintiler, fonlar ve bu tür diğer yükümlülüklerin takip edildiği hesaba denir.
193 Hesap Nedir? 193 Hesap, Peşin Ödenen Vergiler ve Fonlar Hesabıdır. Mevzuat gereği peşinen ödenen gelir vergisi, kurumlar vergisi ve diğer vergiler ile fonlar, 193 Hesap'ta kayıt ve takip edilir.
İşletmenin yılsonu bilançosunda 371 numaralı hesap yıllık toplam geçici vergi tutan kadar borç ve 360 numaralı hesap yıllık toplam geçici vergi tutan ile o yıl içinde ödenen vergi taksitlerinin toplam tutan arasındaki fark kadar alacak bakiyesi ile görünür.
Son olarak, geçici vergilerin tahakkuk ettiği dönemlerde 193 nolu hesaba alındığı ancak, ödenmeyen geçici vergilerin ise 368 nolu hesaba aktarıldığı yaygın bir uygulama çeşididir.
Bu nedenle artış ve azalışlar hesap çizelgesinin karşılıklı iki tarafında izlenir [2]. Muhasebede hesabın şekli, iki taraflı bir cetvel veya yaygın adı T cetvelidir. T cetveli benzetmesinde, üst çizginin üstüne hesabın adı ve kodu, çizginin sol tarafına (B) borç ve sağ tarafına (A) alacak yazılır.
612 Hesap İşleyişi
Sevk süresince satılan mallara ait sevk gideri, satın malın hatalı veya eksik olması, hasara uğraması nedeniyle yapılması zorunlu olan indirimler ile satış vergileri, KDV hariç fonlar vb. 612 numaralı hesapta gösterilir.
Tekdüzen hesap planı açıklamasından görüleceği üzere 780 Finansman Giderleri hesabı borçlanılan tutarlarla ilgili faiz, kur farkı, komisyon ve benzeri borçlanmanın maliyetlerinin izlendiği hesaptır. Finansman giderleri borçlanılan tutarların maliyetidir.
336 hesap, ticari bir olaydan ortaya çıkan ve diğer borçlar hesap grubundaki hesapların kapsamında olmayan çeşitli borçların izlendiği hesap olarak adlandırılan muhasebe kodudur.
360 Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesabı: İşletmenin ekonomik faaliyetlerde bulunmasının sonucu ilgili mali mevzuat uyarınca mükellef veya sorumlu sıfatıyla işletmenin kendisine, personeline ve üçüncü kişilere ilişkin olarak ödenmesi gereken vergi, resim, harç ve fonların izlendiği hesaptır.
Örneğin 633- Amaca yönelik giderler hesabı, 603- Bağış ve Yardımlar hesabı genel hesap planında yer almayan ancak vakıfların günlük işlemlerinde en çok kullanılan hesap kalemleridir.
380 hesap işleyişi, gelecek dönemlere ait olan ancak tahsilatı peşin olarak elde edilen gelirlerin, ait oldukları döneme kadar bu hesaba alacak olarak kaydedilmesi ile gerçekleşir. Hesapta yer alan gelirler, ait oldukları dönemdeki gelir hesabına alacağına yazılır ve bu hesabın borcuna işlenir.
350-357-Yıllara Yaygın İnşaat Onarım Hakediş Bedelleri İşletmenin üstlendiği yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinden, tamamladıkları kısımlar için düzenlenen hakediş bedellerinin izlendiği hesaplardır.
Diğer ticari borçlar grubunda yer alan 329 hesap veya 329 muhasebe kodu, 32 Ticari Borçlar hesap grubundaki hesap kalemlerinin kapsamı dışında kalan ticari borçların izlendiği hesap olarak tanımlanır.
263. ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ hesabı kullanılmaktadır. Araştırma ve geliştirme giderlerinin maliyet unsurları, bu işlerle ilgili malzeme, işçilik, personel ücretleri, bu alandaki araç ve gereçlerin kullanım giderleri, amortismanları ve diğer benzer kalemlerden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri