Gebelik haftasında 1000ml -36. Haftalarda 900ml civarında olur. -38. Haftadan sonra amnion sıvısında hafif bir azalma olur. -40. Gebelik haftasında 800ml civarındadır, sonra haftada %8 oranında azalır. Bebeğin suyunun az olmasının (oligohidroamniosun) bir çok nedeni vardır.
Amnios sıvının normal miktarı 500 ml ile 2000 ml arasıdır.
Amniyotik sıvı kaç cm olmalı, söyleyelim. Amniyotik sıvı ölçümlerinde 5-25 cm yükseklik veya 800-1000 ml ölçüm normal seviyeleri gösterir.
Doğum esnasında, suyun azlığı, bebeğin kordonunda basıya ve rahim kasılmalarını tolere edememesine neden olabilir. Bu durumda, doğum eylemi sırasında, rahim kasılmalarıyla, bebeğin kalp atışları düşebilir ve sezaryen kararı alınabilir.
Toplam amniyon sıvısı gebeliğin 12. Haftasında yaklaşık 50 ml, 16. Haftada 250 ml, 20. Haftada 400 ml, 32. Haftada 800ml, doğuma yakın dönemde ise 400 ml kadardır.
İlgili 39 soru bulundu
Amniyotik sıvı 32-33. haftaya kadar artar ve daha sonra azalmaya başlar. Amniyotik sıvı ölçümlerinde 5-25 cm yükseklik veya 800-1000 ml ölçüm normal seviyeleri gösterir. Eğer sıvı miktarı çok az olursa oligohidramniyos ve çok fazla olursa polihidramniyos denir.
Dolayısıyla bebeğin suyu azaldığında bebek yeteri kadar idrar yapmıyor olabilir bu da bebeğin oksijenlenmesinde sıkıntı olduğu ve bebeğin rahim içinde streste olduğunu gösterir. Plasentanın yeterli düzeyde olmaması durumlarında gebelik tansiyonu, rahim içi gelişme geriliği söz konusudur.
Anne sütünün %88 gibi bir kısmı su olduğu için bebeğin de su ihtiyacını karşılamada su içmek büyük önem taşıyor. Sonuçta sağlıklı anne ve sağlıklı bebek için hem beslenme hem su tüketimi beraber doğru uygulanırsa etkisini gösteriyor.
Amniyon sıvı akıntı gibi koyu, kıvamlı değil, su gibi akışkandır. Rengi açık sarı ya da ıhlamur çayı gibidir. çamaşırda akıntı gibi tabaka bırakmaz. Bu nedenle aksırma, öksürme gibi nedenle olan idrar kaçırmaya benzemez.
Hamilelik Döneminde Bol Miktarda Su Tüketilmelidir
Hamilelik döneminde sık sık ve bol miktarlarda su tüketilmesi gerekiyor. Bu dönemde tüketilen suyun miktarı ve sıklığı daha fazla olmalıdır. Bol su tüketimi annenin rahim kasılmalarını engeller ve erken doğum riskini en aza indirger.
Gebeliğin 20-30. haftalarında en yüksek düzeylerine çıkan bebek suyu, 34-36. haftadan sonra azalmaya başlar. Bu azalma normal olan bir durumdur. Bebeğin suyunun doğuma yakın dönemde zaten azalacağını unutmamak gerekir.
AFI (Amniyotik sıvı indeksi) dediğimiz yöntemde, sıvının en derin dikey dört adet cebini ölçerek topluyoruz. Normali 5-25 cm'dir.
Sıvı artışı sıklıkla bir soruna işaret etmez. Bazı durumlarda ise iri bebek veya gebelik şekeri göstergesi olabilir. Çok ender olarak doğum sonrası ameliyat gerektiren bir sindirim sistemi tıkanıklığına ve çok çok ender durumlarda daha farklı sorunlara işaret edebilir.
Bebeğin suyunun arttığından şüphe edilen durumlar, karnınızın gebelik haftanıza göre normalden büyük olmasıdır. Aynı şekilde, sırt ve bel ağrısı, nefes alma sıkıntısı, bacak ve bilkelerde şişlik, ödem de bebeğin suyunun arttığının habercisi olabilir. Bebeğin suyunun değerlendirilmesi için ultrason yapılır.
Polihidramnios, rahim içerisindeki bebeğin, içinde bulunduğu amnion sıvısının normalden fazla olmasıdır. Tüm gebeliklerin yaklaşık %1-2'sin de polihidramnios izlenir. Amnion sıvısının fazla olması anne içinde, bebek içinde risk oluşturur.
Aynı şekilde, hiç kasılmalarınız başlamadan su gelmesi olabilir ya da su gelmesi, doğumun herhangi bir evresinde gerçekleşebilir. Önce ya da sonra su gelir diye bir sıralama yoktur.
Suyun gelmesini takip eden 2 gün içinde doğum gerçekleşecektir. Suyun geldiğini fark ettiğiniz an doktorunuza gitmek en doğru yöntem olacaktır. Hastanede yapılan tetkikler sonucu doktor doğum zamanının geldiğini haber verirse anne adayına yapay sancı vererek 24 saat içinde doğumun gerçekleşmesini sağlar.
Uyurken ağzınızdan su gelmesi ağızda kuruluğa neden olmakla birlikte bir çok sağlık sorununun da habercisi olabilir. Genellikle küçük çocuklarda ve bebeklerde görülen bu durumun belli bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Her yaştan insanda gece uyurken ağızdan su gelmesi durumu görülebilir.
Ultrasonla amnion sıvısının 4 kadran ölçümünde, amnion sıvısının 50mm'den az olması veya en derin vertikal çap ölçümünün 20mm'den az olması durumunda oligohidroamnios tanısını konur. İlk 3 ayda oligohidroamnios: Bebeğin amnion sıvısı azlığı nadir olur. Genellikle bu gebelikler devam edemez veya gebelik sonlandırılır.
Bu süre sonunda da doğum olmazsa önce suni sancı denenir. Suni sancı da başarısız olursa bebek sezeryan ile doğurtulur. Küçük bebeğinizi kucağınıza almak için daha fazla beklemenize gerek kalmayacaktır.
Su Tüketim Miktarına Dikkat Etmek Önemli
Ayrıca aklınızda “Hamilelikte gece su içmek zararlı mıdır?” düşüncesi varsa hemen bu konuya da açıklık getirelim: Hamilelikte yatmadan önce su içmek, noktüri denilen gece sık idrara çıkma sorununa yol açabilir. Bu sorunda gece uykusu sık sık idrar yapma ihtiyacı ile bölünebilir.
Havuç suyu amniyonu arttırır, anne adaylarına zindelik verir ve bebeğin gelişimine olumlu katkı sağlar. İçeriğindeki A vitamini sayesinde kan basıncı düzenler ve daha sağlıklı bir hamilelik geçirmeye imkan verir.
Hafta Bebek Kilosu. Gebeliğin 37. haftasında bebeğin baş popo mesafesinin uzunluğu ortalama olarak 33-34 santimetredir. Baş topuk mesafesi ise 48 santimetre civarındadır. Bu dönemdeki bir bebeğin vücut ağırlığı ise yaklaşık olarak 2,9-3 kilogram civarındadır.
Rahim ağzını kapatan mukus tıkacı adı verilen bir yapı mevcuttur. Rahmin genişlemesi ile beraber mukus tıkacı hafif sümüksü bazen hafif kanlı bir akıntı şeklinde atılabilir. Halk tabiriyle ''nişan'' olarak adlandırılan bu yapı bazen doğumdan haftalar önce görülse de sıklıkla sonrasında doğum meydana gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri