Sad Suresi, Kur'an'ın 38. suresidir. Sure 88 ayetten oluşur. Sure ismini birinci ayettindeki “Sad” harfinden almıştır. Mekke döneminde indirildiğine inanılmaktadır.
Sad suresi, Kur'an-ı Kerim'in 38. suresidir. Sure toplam 88 ayetten oluşur. Sad suresi Mekke'de inmiştir. Mushaftaki sıralamada otuz sekizinci, iniş sırasına göre de otuz sekizinci olmaktadır.
Sûrede başlıca, Allah'ın birliği, müşriklerin inkârları ve sapıklıkları sebebiyle azabı hak etmiş oldukları, Davûd, Süleyman, Eyyüp, İbrahim, İshak, İsmail, el-Yesa' ve Zülkifl Peygamberlerin kıssaları, Davûd Peygamberin hakemliği ve Hz. Peygamberin temel görevi konu edilmektedir.
“Sâd”ın yemin anlamı içeren bir kelime olup ”والقران“ın ona atfedildiği de belirtilir (ayrıca bk. HURÛF-ı MUKATTAA).
Elimle yaratmış bulunduğuma, secde etmekten seni alıkoyan ne? Büyüklük mü taslarsın? Yoksa çok mu yüceldin?» Allah: “Ey İblis!” dedi, “kendi ellerimle (kudretimle) yarattığıma secde etmekten seni alıkoyan nedir? (Başkasına boyun eğmeyecek kadar) kibirli misin, yoksa kendini (herkesten) üstün görenlerden biri misin?”
İlgili 22 soru bulundu
Allah buyurdu: Ben sana emretmişken seni secde etmekten alıkoyan nedir? (İblis): Ben ondan daha üstünüm. Çünkü beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın, dedi. Dedi: "Sana emrettiğim zaman seni secde etmekten ne alıkoydu?" (İblis:) "Ben ondan daha iyiyim; Sen beni ateşten yarattın, onu ise balçıktan yarattın," dedi.
“Elbette lânetim, herkesin vahyedilen dininin, şeriatın, İslâmî sorumluluğun hesabını vereceği, yalnız ilâhi mevzûatın yürürlükte olacağı mükâfât ve ceza gününe kadar senin üzerinedir.” Ceza gününe kadar lanetim senin üzerinedir". 'Ve şüphesiz, din (kıyametteki hesap) gününe kadar benim lanetim senin üzerinedir.
Arap alfabesinde söylendiği şekliyle şîn kelimesinin anlamı Halîl b. Ahmed'e göre "cinsel ilişkiye düşkün adam, cesur adam"dır veya bir bitki adıdır (el-Ḥurûf, s. 29). Doğu ebced tertibinde Ârâmî şînin pozisyonunu alan "şîn"in sayı değeri 300, Batı ebced sıralamasında sonda yer aldığından sayı değeri 1000'dir.
Dil ucu ile alt ön dişlerden ( ص ) sad, ( س ) sîn ve ( ز ) ze harfleri çıkar.
“Enbiyâ”, peygamberler demektir. Sûre, temel konu olarak peygamberlerden, onların tevhit davası uğrunda verdikleri mücadelelerden bahsettiği için bu adı almıştır. Enbiya Suresi peygamberler ve tevhit davası uğrunda verdikleri mücadeleleri ele almaktadır.
Kişiyi günaha girmekten korur. Aynı zamanda önce şeytanın daha sonra insanların şerrinden korunmak için Sad Suresi mutlaka okunmalıdır. Hak ettiği mala ve mülke sahip olmak isteyen kişi de yine Sad Suresini okumalıdır. Allah, kişinin yolunu da bahtını da açık eder.
Evrenin amaçsız yaratılmadığı, yeryüzünde bozgunculuk yapan ve günaha batanların mümin, salih ve takvâ sahibi kimselerle Allah nezdinde bir tutulmayacağı bildirilir. Kur'ân-ı Kerîm'in dikkatle okunup anlaşılması ve ders alınması için Resûlullah'a indirildiği ifade edilir (âyet 1-48).
Bu; akıl sahiplerinin, ayetlerini düşünüp öğüt almaları için, sana indirdiğimiz kutlu bir Kitap'tır. (Bu Kur'an), âyetlerini iyiden iyi düşünsünler, temiz akıl saahibleri ibret alsınlar diye sana indirdiğimiz feyz kaynağı bir kitabdır.
Sad Suresi, Kur'an-ı Kerim'de 452. Sayfada başlayıp 457. Sayfada biter ve 23. cüzde yer alır.
En uzun sure 286 ayetten meydana gelen Bakara Suresi, en kısa sure ise 3 ayetten meydana gelen Kevser Suresidir.
Yedi âyettir. Kur'an-ı Kerim'in ilk sûresi olduğu için “başlangıç” anlamına “Fâtiha” adını almıştır. Sûrenin ayrıca, “Ümmü'1-Kitab” (Kitab'ın özü) “es-Seb'ul-Mesânî” (Tekrarlanan yedi âyet) , “el-Esâs”,“el-Vâfiye”, “el-Kâfiye”, “el-Kenz”, “eş-Şifâ”, “eş-Şükr” ve “es-Salât” gibi başka adları da vardır.
Sin (س) harfi [s] sesini temsil ederken sad harfi dilin kökünün yutağa yaklaştırılmasıyla çıkan [sˤ] sesini temsil eder. Türkçede bu sesin karşılığı yoktur. Bu harfin çeşitli dillerdeki adı Tsad (Tsade) olarak bilinir. Arapçanın transliterasyonunda (Latinizasyon) üstünde veya altında noktalı Ṡ kullanılır.
İngilizce sad kelimesi, bir kişinin içsel bir hüzün veya üzüntü hissiyle dolu olduğunu ifade etmek için kullanılıyor. İngilizce sad kelimesi; kişisel deneyimler, hayal kırıklıkları, kayıplar veya başarısızlıklar gibi olumsuz duygusal durumları ifade etmek için kullanılabiliyor.
Dad sesi Klasik Arapçada dilin, sağ veya sol üst azı dişinin üzerine getirilmesiyle çıkarılan çok kalın "da" ile çok kalın "za" arasında tok, dolgun, kalın bir sestir (Ḋ). Telaffuzu en zor seslerden olan bu ses sadece Arapçada bulunmaktadır. Bu yüzden Araplar, Arapçaya Lisanu'd-Dâd (Dâd Dili) da derler.
“s” sembolü ile ifade edilen saniye, zamanın SI birimidir. Birim, Sezyum 133 atomunun temel enerji seviyesindeki iki aşırı ince düzey arasındaki geçişine karşılık gelen frekansın (ΔνCs) sabit değeri s-1 'e eşit olan Hz birimi cinsinden 9 192 631 770 alınarak tanımlanmıştır.
Nun harfi Arapçada kelimeyi çoğul hale getirir. Nun, mütekellim-i maalgayrdır yani birinci çoğul şahıs olan “biz” anlamındadır. Fatiha'daki “na'büdü” ve “nestain” gibi... El hasıl Nun, “ben”i “biz” yapar.
Arap alfabesinin on ikinci harfi. Dildeki seslerin yazı ve çizgi türü sembolleri için kullanılan terim. Arap dilinin seslerini ve yazı sistemini gösteren harfler dizisi.
Hâla aklınızı kullanmayacak mısınız? Şüphesiz ki size, içinde (gerçekleri) hatırlamanız (için bilgiler) bulunan bir kitap indirdik. [*] Akıl etmiyor musunuz? Bu ayet Sâd 38:1 ve Zuhruf 43:44 ile okunmalıdır.
Maddi ve manevi kapıların açılması için okunması buyrulmuştur. Sâd suresi 35. ayeti okumanın bereketi artırdığı söylenir. Sâd suresi okuyanlar günaha girmekten korunur ve Allah o kişilere misliyle sevap yazar. Şeytanın şerrinden korunmak için mutlaka Sâd suresi okunmalıdır.
AYET VE SAD SÜRESİ 54. AYET NE İÇİN OKUNUR? Ramazan ayının son Cuma günü, sela ile ezan arasında Araf Suresi'nin 10. Ayeti ve Sad Suresi'nin 54. Ayetinin birlikte yazılması ve cüzdan içine konulması suretiyle para sıkıntısının ortadan kalkacağı iddia edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri