Uyku ile stres arasında oldukça sıkı bir ilişki vardır. Düzenli uyku ve dinlenme, stresi azaltır, kan basıncını düzenler. Bu da daha sağlıklı bir kalp- damar sistemi anlamına gelmektedir.
Stresi Azaltır: Gün içerisinde pek çok uyaran ve buna bağlı olarak stres anları ile baş etmeye çalışıyoruz. Bu stresi azaltmanın çözümü ise uyku. Düzenli ve verimli bir uyku ile kendinizi daha az stresli hissetmeniz mümkün. Kendinizi stresli hissettiğiniz zamanlarda uyumak, sorunları çözmenize yardımcı olur.
Az uyumak kısa vadede konsantrasyonu azaltırken, aşırı durumlarda kafa karıştırıcı ve stres kaynağı olabilir; araç sürme bakımından sarhoşken araç kullanmaya eşdeğer etkileri olur.
Uyku problemlerini tedavi etmek depresyonun ortaya çıkma ihtimalini azaltabilir. Araştırmacılar, uykusuzluğun erken dönemde ele alınmasının, depresyon riskini azaltmaya yardımcı etkili bir tedbir olabileceğini öne sürüyorlar.
Stres ve uyku bozuklukları arasındaki bağlantı
Araştırmalar, orta düzeyde stresin bile uykusuzluğa ve diğer uyku bozukluklarına yol açabileceğini gösteriyor. Yüksek düzeyde stres altında olan kişiler; uykusuzluk yaşayabilir, kabuslar görebilir ve uykuyu sürdürmekte zorluk yaşayabilirler.
İlgili 43 soru bulundu
Eğer kişi ışıkta yatarsa melatonin salınımı baskılandığı için uyku derin olmuyor. Derin uykunun olmaması da uyku mimarisini bozuyor. Uykuya daldıktan sonra en geç 90 dakika içerisinde beynin dinlendiği REM dönemi başlar.
Uyku bozukluklarının depresyonun sonucu olduğu konusunda kesin bir kanı yoktur. Fakat bu iki konu birbiriyle ilişkilidir. Yapılan araştırmalarda, yetersiz uykunun depresif ruh hallerine sahip olma riskini 4 kat artırdığı gözlemlenmiştir.
Depresyonda olan kişilerde uyku ve iştah sorunları yanı sıra düşünme ve hafıza sorunları da yaşanır. Karamsarlık, mutsuzluk, suçluluk duyma gibi belirtilerle ortaya çıkan depresyon bozukluğunun türleri bulunur. Klinik depresyon ya da majör depresif bozukluk genellikle sadece depresyon olarak adlandırılır.
Yapılan araştırmalar genellikle yetişkinlerin günlük uyku süresinin ortalama 8 saat olması gerektiğini gösterir. Uyku süresi 6 saatten az ve 11 saatten fazla olmamalıdır.
Kan basıncında dengesizliğe sebep olur. Epilepsi krizlerini hızlandırabilir. Anksiyeteye yol açar. Kalp hastalığı riskini artırır.
Üzerinizdeki baskı arttığında sizi rahatlatacak bir şarkı dinlemek, stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Diğer yandan uzun bir yürüyüş de strese iyi gelebilir. Strese sebep olan sorundan uzaklaşmak da üzerinizdeki baskıyı azaltacağından film izlemek ya da oyun oynamak gibi aktiviteler de fayda gösterebilir.
Bu uyku, fazla olmasına rağmen dinlendirici olmaktan uzaktır hatta kişinin uyandığında kendisini daha yorgun hissetmesine sebep olur.
Kaç Saat Uyku Dinç Tutar? 14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Neyse ki günlük tutmak bu stresi azaltmanın etkili bir yoludur. Günlük yazmayı duygusal rahatlama deposu olarak düşünebiliriz. İç dünyamızdaki duyguları, düşünceleri ve endişeleri kağıda dökmek bizi rahatlatır.
Motivasyon eksikliği, değersizlik hissi, karamsarlık, mutsuzluk, suçluluk duygusu, ölüm ve intihar düşünceleri depresyonun belirtilerindendir. Depresyon tanısının konulabilmesi için belirtilerin en az iki hafta sürmesi ve kişinin önceki işlevsellik seviyesinde bir değişiklik olması gerekir.
Düzenli uyku uyursan; merkezi sinir sistemin yenilenir, sindirim sistemin düzenlenir, vücudunun yağ tutması engellenir, yorgunluk ve stres gibi sorunlarla savaşmak zorunda kalmazsın, kemik ve kasların güçlenir, beynin dinlendiği için konsantrasyon ve odaklanma becerilerin artar, dolaşım sistemin desteklenir, cildin ...
Sekiz saatlik ideal uyku düzeyinin bir saat azaltılması bile IQ puanlarımızın eksilmesine neden oluyor. Araştırmalar, uyku düzenindeki bir haftalık düzensizliğin zeka katsayısından 15 puan sildiğini gösteriyor.
Stres günlük hayatta çok çeşitli koşullara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Topluluk önünde konuşma yapmak, iş yerinde verilen bir görevi son gününe kadar yetiştirmek, düğün organize etmek, üzücü bir olay yaşamak veya fiziksel olarak ciddi bir travmaya maruz kalmak gibi durumlarda vücutta stres yanıtı gelişir.
Önemli olan sizin için en uygun gevşeme yöntemini bulmanızdır. Kimine yürüyüş veya spor yapmak iyi gelirken, kimine deniz kıyısında oturmak veya müzik dinlemek iyi gelir. Kaslarınızı gevşetmek de iyi bir gevşeme yöntemidir. Bedensel gevşemenin zihinsel olarak da gevşemenizi sağlayacağını göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri