Vücut ısısının 37oC nin üzerinde olması durumunda ateşten söz edilir. Koltuk altı ısısı 37-37.5 oC arası çok hafif ateş, 37.6-37.9oC arası hafif ateş, 38-38.5 oC arası orta derecede yüksek ateş, 38.5-39.5 oC arası yüksek ateş, 40oC nin üzerinde ise çok yüksek ateştir.
Yaklaşık 41,5°C ve üstü ateş tehlikeli olabilmektedir. Bu yüzden takibi yapılarak ateş düşürmeye yönelik müdahale etmek gerekir.
Yüksek ateş düşürmede en etkin yöntemlerden biri ılık kompres uygulamasıdır. Koltuk altı, şakaklar, kasıklar ve alına yapılan ılık kompres uygulanması kısa sürede rahatlama sağlayacaktır. Kompres uygulanırken soğuk su ve alkol gibi ateş yükseltecek uygulamalardan kaçınılmalıdır.
Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
İlgili 34 soru bulundu
Yetişkinlerde ise, ateş değeri 39, 4° C veya daha üzerindeyse doktora başvurmak gereklidir.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
Genellikle 1-3 yaşları arasında görülen ateşli havale ise, 39.7 derecenin üzerindeki ateşe bağlı olarak oluşabilir. Bu nedenle düşürülemeyen yüksek ateş durumunda acilen doktora başvurulmalıdır.
Çocuklarda kaç derece ateş tehlikeli? Koltuk altından 37, kulaktan 37.3 ve makattan ise 38 derecenin üzerindeki ateşlerde yüksek ateşin varlığından bahsetmek gerekiyor. Yapılan deneysel çalışmalara göre 39 dereceye kadar olan ateşte kişinin mikroplara karşı savunma işlevi artıyor ve mikrop üremesi baskılanıyor.
Ancak devam eden ve tekrarlayan ateş, derecesi yüksek olmasa bile ciddi bir enfeksiyonun habercisi olabilir ve ciddiye alınmalıdır. 38 dereceye kadar olan ateş hafif ateş olarak kategorize edilirken, 39 derecenin üzeri yüksek ateş olarak kabul edilir.
Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
Uykudan uyanıp geçici olarak konuşamama ve yüzde çekilmelerle seyreden havaleler çocuklarda sık olan bir çeşittir. Dalgınlaşma, ağız şapırdatıp yutkunma ve bazı otomatik hareketler de havale bulgusu olabilir. Beraberinde şuurda bulanma, şaşkınlık, hayal görme olabilir.
Ateşli çocuğun uyumak istemesi ve bazen titremesi normaldir. Vücut enfeksiyonla savaşırken uyku iyileşme sürecine yardımcı olur.
En etkili ve en hızlı ateş düşürme yöntemleri arasında ılık su ile duş almak olduğunu unutmamanız gerekir. Ateşliyken üşümeniz ve sıtmalanmanız durumunda üstünüzü örtmemeli, oda sıcaklığını düşürerek ılık bir duş almalısınız.
İç ateş, farklı belirtiler ile kendini gösterir. Kusma, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, ani üşüme, eklem ağrıları, terleme ve kalp ritmindeki düzensizlikler iç ateşin en belirgin belirtileridir. Kişiler bu ve benzeri belirtiler ile karşı karşıya kaldıklarında doktora gitmeyi ihmal etmemelidir.
Sirkeli su, alkol, kolonya ve soğuk suyunda ateş düşürme konusunda faydası olmadığı gibi damarları büzerek kan dolaşımının periferde azalmasına neden olur ve iç ateşin daha çok yükselmesine neden olur. 4- Ateş inatçı ve genel durumu iyi değilse sağlık kurumuna (doktora) başvurmak.
Parasetamol 4 saatten sık olmamak kaydıyla günde 4 kez (her seferinde kg başına 10-15 mg dozunda) kullanılabilir. Dirençli ateş durumlarında, ibuprofen içeren ateş düşürücüler (ibufen, pedifen, dolven vb.) günde en fazla 4 kez (her seferinde kg başına 5-10 mg dozunda) verilebilir.
* Havale geçiren çocuğun eline, yüzüne ve gözüne kolonua benzeri şeyler dökülmemelidir. * Ateşi varsa mutlaka ateşi düşürmek üzere soğuk kompres yapılıp, kıyafetleri inceltilmelidir. Eğer havale 3 dakikadan daha uzun sürüyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.
Özelikle grip ve nezle gibi kış mevsiminde sık görülen hastalıklarda Vicks kremi hastanın sırtına sürülür. Havlu ile kapanan sırt gece boyu kremi emer. Ateşi düşüren ve terleten krem sayesinde birçok hasta bir sonraki gün çok dana enerjik başlar. Mentol, en doğal ağrı kesicilerden biridir.
Çocuklarda ateşin en sık nedeni olan basit viral enfeksiyonlar, 39-40 derece ateşe neden olabilir. Tam tersine, bazı ciddi hastalıklar da çok yüksek ateşe yol açmayabilir. Ancak 0-3 ay arası bebeklerde, normalin üstünde ölçülen bir vücut ısısında -değer kaç olursa olsun- hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Bazen ateşi olan çocuklar normalden daha hızlı nefes alır ve daha hızlı bir kalp atış hızına sahip olabilir. Çocuğunuz nefes almakta zorlanıyorsa, normalden daha hızlı nefes alıyorsa doktora başvurun.
Parol, calpol, tamol, tylol süspansiyon gibi markalar 1 ölçekte 120 mg parasetamol içerir. Parol plus, calpol plus vs gibi formlarında 1 ölçekte 250 mg parasetamol vardır. 20 kiloya 1 ölçek şeklinde kullanılır. 6 saatte bir, günde 4 defa (maximum 6 defa) kullanılır. 30 dk içinde etkisi başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri