Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Cam Kavanozlara Tuz Ekleyin
Bu nedenle, bulgur ve pirinç gibi çeşitli bakliyatların bulunduğu cam kavanozlara veya saklama kaplarına biraz tuz ekleyebilirsiniz. Örneğin, yaklaşık 1 kg bakliyat içerisine 1 yemek kaşığı tuz ekleyerek nemlenme, küf oluşumu ve böceklenme gibi ihtimalleri azaltabilirsiniz.
Bakliyat böceklerinden kurtulmak için küp şeker de oldukça etkili bir çözümdür. Defne yaprağını bulgur, pirinç ve mercimek gibi bakliyatların içine koyduğunuz da yiyeceklerin kokusunda değişim olmaz ancak çay ve kahve gibi içeceklerin aromasında bazı değişikliklere neden olur.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
İlgili 20 soru bulundu
Böceklenen bakliyatlar iyice temizlenmelidir. Bunun için böceklerin tek tek ayıklanması gerekir. Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur.
Baklagiller. Fasulye, nohut, bakla, mercimek ve diğer baklagiller nem içermeme özelliğine sahiptir. Bu nedenle sağlık için herhangi bir risk oluşturmadan uzun yıllar saklanabilirler.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü, böceklenme/kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
Un ve bakliyatın saklandığı dolabın içine ya da un kavanozunun içerisine 2-3 adet defne yaprağı konulması böceklenmelere engel olacaktır. Unun dışında nohut, fasulye ve mercimek gibi gıdaların böceklenip kurtlanmaması için ise her birinin saklandığı kapların içine 1 tutam tuz serpiştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Plastik kaplarda veya poşetlerde saklamanızı asla önermeyiz. Bu saklama koşulları sağlık açısından olumsuz sonuçlar meydana getirebilir.
Genel itibarıyla 10 tane bakliyat saklama kabı kullanılması yeterli olur.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz. Pirinci kapaklı ve cam kavanozlarda da muhafaza edebilirsiniz.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Güve Nasıl Temizlenir? Öncelikle güveler mutfak ve kıyafet dolaplarının içindeyse ve evin her tarafına yayıldıysa, işe sirkeli su hazırlamakla başlayın. Mutfak ve kıyafet dolaplarını tamamen boşalttıktan sonra, 1 ölçü sirke ve 2 ölçü suyu karıştırın. Dolapların içini bu karışımla detaylı bir şekilde silin.
Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olan kırmızı mercimek diyetlere daha çok tercih edilmektedir.
Kuru mercimekleri pişirmeden önce bir süzgeç yardımıyla durulayın, bu sayede toz ve kalıntıları temizlenecektir. Konserve mercimek kullanıyorsanız, fazla sodyumu arındırmak için pişirmeden önce de duruladığınızdan emin olun. Kısık ateşte pişirin ve uzun pişirme sürelerinden kaçınmak için en sonunda tuz ekleyin.
Nirvana. Bu siyahlık mercimeğin içindeki tohum gibi bir şey. Zaman zaman filizini bile görebilirsiniz haslayinca küçük beyaz ip gibi. Endişe etmeyin.
Gözle görülmese de, her gıdanın içerisinde bakteri bulunuyor. Bakteriler hava ortamlarına ve saklanma durumlarına göre çoğalabiliyor. Bakterilerin yumurta bırakmaya başlaması durumunda, kurtlanma gözlemlenebiliyor. Kurtlar, gıdaların içerisinde yer alan bakterilerin havayla temas etmesi durumunda da oluşabiliyor.
Bakliyatların saklanması için saklama kapları pratik bir yöntemdir. Plastik saklama kaplarından uzak kalmalı, cam saklama kavanozlarını tercih etmelisiniz. Cam kavanozların içinde bulunan mercimek, nohut, fasulye, bulgur gibi gıdaların durumunu gözlemlemek daha kolay olacaktır.
Buğday ve mercimeği güzelce yıkayıp, üzerini geçecek kadar su ilave edip, düdüklüde on beş dk haşlıyoruz. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine eşit bir şekilde koyuyoruz ve doğru buzluğa gönderiyoruz.
Bitkinin ilk gelişme devresinde ihtiyaç duyduğu en uygun gübre dozları saf madde olarak 2-2.5 kg/da azot ve 5.5-6.5 kg/da fosfor'dur. Bu miktarlar 12-14 kg/da DAP gübresine karşılık gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri