Stajyer öğrenciler, lise ve üniversite kapsamında eğitimi devam eden ve bir iş yerinde staj yapan kişilerdir. Liseler için stajlar genellik 11. sınıf ya da 12. sınıf esnasında yaz ya da kış aylarında yapılır.
4A Çırak Sigorta Kolu Nedir? 4A çırak sigorta kodu; çırak, çırak adayı, stajyer veya kursiyer türünden çalışanların sigortalılığını ifade eden koddur. Bu koda sahip kişiler 5510 sayılı kanunun 5. maddesinin b bendi uyarınca sigortalı sayılırlar.
Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler için “7-Çırak”, Meslek liselerinde okurken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler için “19-Stajyer” sigortalılık kodlarının kullanılması gerekir.
Zorunlu Çalışma Stajı Nedir? Meslek lisesi ve meslek yüksek okulu öğrencilerinin mezun olabilmesi için şart koşulan zorunlu stajlarda stajyerin sigorta primleri okul tarafından karşılanmaktadır. Zorunlu staj yapan stajyerlere maaş olarak minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
Stajyer öğrencilerin stajyer öğrenci olarak kabul edilmesi için eğitim kurumları ile işletmeler arasında imzalanan sözleşme kapsamında ve süresinde çalışmaları esastır. Sözleşme kapsamı veya sözleşme tarihleri dışında yapılan çalışmalar stajyerlik kapsamında sayılmayacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Stajyer öğrenciler, lise ve üniversite kapsamında eğitimi devam eden ve bir iş yerinde staj yapan kişilerdir. Liseler için stajlar genellik 11. sınıf ya da 12. sınıf esnasında yaz ya da kış aylarında yapılır. Stajyer öğrenci kimdir diye sorulduğunda yalnızca lise değil üniversite öğrencileri de akla gelmelidir.
Staj sigortası, sigorta başlangıcı sayılmaz.
E-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek sgk belgenizin dökümünü alabilirsiniz.
Bu kapsamda asgari ücretin brüt 3.577,50 TL olduğu 2021 yılı staj sigortası prim ödemeleri günlük 59,63 TL aylık 1.788 TL olarak, asgari ücretin brüt 6.471 TL olduğu 2022 yılı staj sigorta prim ödemeleri ise günlük 107,5 TL aylık 3 bin 235 TL olarak hesaplanmaktadır.
Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor. Şurada Paylaş! Staj konusu aslında EYT'nin bir konusu değil.
1 Zorunlu stajda SGK işe giriş bildirgesi okul tarafından 19-stajyer sigortalılık kodu ile, gönüllü stajda SGK işe giriş bildirgesi işveren tarafından 1-Tüm Sigorta kollarına tabi sigortalılık kodu ile yapılır, normal çalışanlar gibi işlem yapılır.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 41.maddesinde Sigortalıların borçlanabileceği süreler belirlenmiş olup, maddenin (e) fıkrasında “Sigortalı olmaksızın Avukatlık Stajını yapanların normal staj süreleri” nin borçlanılabileceği hüküm altına alınmıştır.
4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK'ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
4A sigorta çalışanın brüt maaşı üzerinden emeklilik, sağlık, malullük primleri ile gelir vergisi gibi kesintilerin işveren tarafından yapıldığı ve devlete ödendiği sosyal sigorta türüdür.
Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan da 28 Aralık günü yaptığı açıklamada çıraklık ve stajyerlerin durumuna değinmedi. Buna göre staj sigortası EYT kapsamında sayılmayacak.
Söz konusu kanun, staj yapan lise öğrencilerini ve meslek edindirme kurumlarında eğitim alan kursiyerleri kapsar. Yasal düzenlemelere göre çırak olarak çalışan kişilere işveren tarafından sigorta yapılması kanuni bir zorunluluktur. EYT staj sigortası detayları ise bu zorunluluğun kapsamına göre belirlenir.
Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal stajda geçen sürelerinin tamamı veya bir kısmı kendilerinin veya hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı talepte bulunmaları ile borçlandırılmasıdır. En fazla stajyer avukatlık süresi kadar yapılabilir.
Çıraklar ve stajyerler primleri ödendiği sürece 4/A'lı olarak kabul edilirler. Her ne kadar bu sigorta tipi genel olarak meslek kazalarını kapsasa da öğrencilere staj süreci boyunca sağlık sigortası kapsar.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.
Staj e devlette görünür mü? kapısına giriş yapıp hizmet dökümünü açtığımızda (daha önce sigortalı bir işte çalışmadıysanız) boş bir sayfa görünür. Fakat Tüm SGK Hizmet Dökümü ifadesine işaret koyduğumuz zaman staj çalışmalarımızı da görüntüleyip çıktı alabiliriz.
STAJ SÜRESİ EYT'YE DAHİL Mİ? Birçok kişi EYT düzenlemesinde stajda geçen sürelerin emeklilikte sayılıp sayılmayacağını bekliyordu. Ancak düzenleme staj mağdurlarını kapsamıyor.
“ 18 yaş öncesinde sigorta girişi emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Örneğin; Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamakla beraber Eylül 1999 öncesi yapılan sigorta girişi nedeniyle EYT'ten yararlanabilecek.
Sayıları 250 bin civarında olan staj ve çıraklık mağdurları için alınan son kulis bilgilerine göre Meclis'e emekli maaş artışlarının yanı sıra staj ve çıraklık mağdurlarını da ilgilendiren düzenlemenin torba yasaya konulacağı öğrenildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri