Bu mahkemede yargılanan kişilerin hangi suçlar işlemiş olması gerektiği TCK'da belirtilmiştir. Bunlar resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas suçu, yapma ve irtikâp olarak sayılabilir. Devlerin güvenliğine karşı suç işleyen kişiler yine bu mahkemede yargılanırlar.
Ağır Ceza Mahkemesi en az kaç yıl ceza verir? Kanunda yer alan ilk derece ceza yargılaması baz alındığında en ağır suçların yargılaması ağır ceza mahkemesi tarafından yapılmaktadır. Bu mahkemelerin gördüğü davalarda 10 yıldan fazla yaptırım ön görülen suçların yargılaması yapılır.
Ağır ceza mahkemesi; ilk derece ceza yargılamasında kanunda belirtilen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Kanun'un 12. Maddesinde düzenlenmiştir. Ağır ceza mahkemesi, adli yargı ilk derece mahkemesidir.
Müebbet hapis, On yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlar dolayısıyla açılan davalar ağır ceza mahkemesinin görev alanına girmektedir.
3. Ağır ceza mahkemesi; ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis ile birlikte cezası 10 yıldan daha fazla hapis gerektiren suçlara bakmakla görevlidir.
İlgili 21 soru bulundu
Heyet eşliğinde çalışmakta olan bir mahkemedir. Özellikle belirtilmiş olmakla birlikte devletin bütünlüğü ve güvenliğine karşı işlenen suçları konu almaktadır. Ayrıca müebbet de dâhil olmak üzere 10 yıldan fala hapis cezası yaptırımına tabi tutulan suçların yargılanması burada yapılmaktadır.
Türk Ceza Kanununda Ağır Ceza Mahkemesi; yağma, irtikap (Memurların görevini kötüye kullanması), resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas suçları ile 10 yıldan fazla hapis cezaları veya müebbet cezası ile cezalandırılan suç davalarına bakmakla yükümlüdür.
Ağır ceza davaları, ülkemizde genellikle 1-2 yıl süren davalardır. Bu davalar delillerin toplanması, tanıkların dinlenmesi, sanığın dinlenesi ve sorgulanması işlemlerini kapsayan ve en az 4-5 celse süren davalardır.
Ağır ceza mahkemesi hangi davalara bakar sorusunun cevabı 5235 Sayılı Kanunu'nun 12. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezası gerektiren, asliye ceza mahkemelerinin görevini aşan tüm suçlara ilişkin davalara ağır ceza mahkemesi bakar.
1. Soykırım suçu, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı savaşı suçları bütün insanlığı ilgilendiren en ağır insan hakları ihlalleri ve en büyük suçlardır. Yeni TCK bu suçlardan soykırım suçunu ve insanlığa karşı suçları özel bölümün ilk başına koyarak, bu suçlara karşı tavrını açıkça ortaya koymuştur.
Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
2 yıl 6 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
Duruşma, davanın özelliğine göre 5 dakika da sürebilir 12 saat de sürebilir. Ancak, ortalama 2 tanık, 2 sanık ve 2 müştekinin dinleneceği bir duruşma en az 1 saat sürer.
Ceza davalarında suçlunun belirlenmesi, suçun ortaya konulabilmesi, delillerin mahkemeye sunulması ve gerçekliğinin ispat edilmesi, şahitlerin dinlenmesi gibi süreçler ceza davasının uzayıp kısalmasına neden olacak sonuçlardır. Ceza davaları Tüm bu koşullar içerisinde genellikle 4 ile 5 dava sonucunda sonuçlanmaktadır.
Ceza soruşturma evresindeki işler için 5 bin 300, sulh hukuk mahkemelerindeki davalar için 10 bin 700, sulh ceza ve infaz hakimliklerinde takip edilen davalar için 8 bin, asliye mahkemelerindeki davalar için 17 bin 900, ağır ceza mahkemelerindeki davalar için de 29 bin 800 lira avukatlık ücreti alınacak.
Ele aldıkları dâvaların cezaları daha ağır olduğundan, ağır ceza mahkemeleri adını almışlardır. Asliye mahkemeleri birer hakimli olduğu halde, ağır ceza mahkemelerinde bir başkan, iki üye ve bir savcı bulunur.
Mesai saatleri dışında, hafta sonu ve resmi tatil günlerinde meydana gelen adli olaylar ile adli işlere bakmak üzere; her adliyede yeteri kadar Cumhuriyet savcısı ile sulh ceza, asliye ceza, ağır ceza ve icra ceza mahkemelerinden birer tanesi nöbetçi mahkeme olarak görev yapar.
Ağır ceza mahkemeleri sanık veya şüphelinin teknik araçlarla izlenmesine oy birliğiyle karar verebilir. İtiraz edilmesi üzerine bu soruşturma tedbirine karar verilebilmesi için de oy birliği aranır (CMK md. 140/2). Taşınmazlara, hak ve alacaklara elkoymaya ağır ceza mahkemesince oy birliğiyle karar verilir.
Mahkeme Her Hangi Bir Konuda Karar Vermeden Önce O Konuda Müdafi veya Vekile Söz Vermek Zorundadır. CMK'nun 33'üncü maddesine göre duruşmada verilecek kararlar, Cumhuriyet savcısı, duruşmada hazır bulunan müdafi, vekil ve diğer ilgililer dinlendikten sonra verilir.
İlgili hakkında hükmedilen hapis cezası kararı, olağan kanun yollarının (istinaf veya temyiz) tüketilmesi ile birlikte kesinleşir. Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere infaz savcılığına gönderilir. İnfaz savcılığı ise kesinleşmiş hükmün muhtevasına göre hükmü infaz eder.
Ağır ceza mahkemesi nedir diye sorulduğu zaman; kural olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve kanuni ceza üst sınırı 10 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bu mahkemeler bakar.
AĞIR CEZA MAHKEMELERİ
Ankara Adalet Sarayı'nda 37 Ağır Ceza Mahkemesi bulunmakta ve Merkez Bina'da hizmet vermektedir.
Ağır ceza hakimi olma şartlarından ziyade, hakim olma koşullarını taşıyanlar arasından ağır ceza mahkemelerinde görevlendirilen hakimlere ağır ceza hakimi denmektedir. Ağır ceza hakimliği görevini yapmak için kura ile atama yapılabileceği gibi Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından re'sen atama yapılması da mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri