Testosteron ve östrojen şehveti, arzuyu arttırırken; dopamin, norepinefrin (noradrenalin) ve serotonin cazibe yaratır; oksitosin ve vazopressin de bağlanmaya aracılık eder.
Aşk-sevgi hormonu olarak da bilinen oksitosin beyinde bulunan hipotalamusta üretildikten sonra hipofiz bezine gelen ve buradan kana karışan bir hormondur. Dokuz amino asitten meydana gelen peptit bir hormon olan oksitosin, hem hormon hem de nörotransmitterdir.
1. Dopamin hormonu salgılanır. Aşık olduğumuzda beynimizde dopamin denilen mutluluk hormonu salgılanır. Dopamin, aşık olduğumuz kişiyle aramızdaki o özel bağı oluşturur.
Dopamin size zevk veren duygularınız, hafızanız, öğrenme seviyeniz ve vücudunuzdaki diğer motor sistemlerle ilgili hormondur. "İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu, ruh halinizi anında yükselterek hızlı bir şekilde mutlu hissetmenize yardımcı olur.
Bilimsel açıdan baktığımızda, aşk duygusuna neden olan temel hormonlar ve kimyasallar olarak karşımıza sinir büyüme faktörü, testosteron, östrojen, dopamin, norepinefrin (noradrenalin), serotonin, oksitosin ve son olarak vazopressin çıkmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Aşk, kişilerarası ilişki veya bir başka varlığa duyulan derin sevgidir. Bunun daha derini ise TDK sözlüğüne göre "güçlü sevgi, güçlü aşk" veya aşırı ve güçlü tutku, istek anlamına gelen hem ruhen hem de bedenen aşık olmayı kapsadığı düşünülen "sevda"dır.
Yüzyıllardır kalp aşkın simgesi olarak kullanılır; ama aşkın merkezi beyindir, aşk beyinde başlar. Kadın ve erkekten birisi veya her ikisi birbirlerini ilk görüşte beğenirse; beyin tarafından salgılanan maddeler, tüm bünyeyi etkiler.
Cinsel isteksizlik genel olarak psikolojik faktörlere bağlı olmanın yanı sıra erkeklik hormonu olan testosteron eksikliği neticesinde de karşımıza çıkabilmektedir. Testosteron erkeklerde cinsel dürtü yani libidonun düzenlenmesinde etkili temel faktördür.
Aynı zamanda D vitamini, egzersiz ve stresten uzak bir yaşam tarzının benimsenmesi de mutluluk hormonunun salgılanmasında etkilidir. Serotonin hormonunun yanı sıra Dopamin, Oksitosin ve Endorfin hormonları da kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından oldukça etkili hormonlardır.
Erkeklerin en önemli cinsellik hormonu olan testosteron, aynı zamanda fiziksel gelişimlerinde de önemli rol oynuyor.
Bunlar oksitosin ve vazopressindir. Oksitosin sarılma ya da kucaklaşma hormonu olarak da adlandırılır. Oskitosin ve vazopressin de dopamin gibi hipotalamus tarafından üretilir.
Yakınlık ile aşk başlar, yakınlığın kaybı ile aşkı sonlanır. Derin yakınlığı tanımlarken somut şeyleri söyleriz. Bir bakış, bir hareket, bir dokunuş gibi… Diğer insanın varlığını hissettiren ani, sessiz bir farkındalık, ikinizin arasındaki sınırın sessizce kaybolmasını hissetmenize sebep olur.
Östrojen: Kadınlarda östrojen hormonu da libido üzerinde etkilidir. Adet döngüsü sırasında östrojen seviyeleri değişir ve cinsel arzuyu etkileyebilir. Östrojen seviyeleri düştüğünde veya dengesiz olduğunda, libido azalabilir.
Aşık olma dürtüsü, bireyin duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ortaya çıkar. Aşk, bireyin hayatta anlam bulmasına, duygusal tatmin sağlamasına ve psikolojik sağlığını olumlu yönde etkilemesine yardımcı olabilir.
Baharatın dışında endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan en önemli yiyeceklerden birisi de herkesin severek yediği çikolata ve muzdur. Bu yiyecekler kişilerin beyninde daha fazla endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
Mutluluk hormonları günlük yaşantımıza etki eden önemli hormonlardır. Yüzümüzdeki gülümseme, kalbimizdeki heyecan ve hayatımızdaki mutluluğun yapı taşlarına yakından bakmak ister misiniz? Serotonin mutluluk hormonu olarak isimlendirilir ve sinir hücreleri arasındaki elektrik sinyallerini taşır.
Elma, muz, çilek, karpuz, peynir, yoğurt, yumurta, enginar, kırmızı pancar, brokoli, ıspanak, lahana turşusu, zerdeçal, badem, yulaf ezmesi, yeşil çay, deniz ürünleri, tavuk gibi besinler ile E ve C vitaminleri dopamin düzeylerini arttırır.
İstiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu gibi yiyecekler hormonları tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği arttırmakta önemli rol oynamaktadır.
Östrojen, haplar, yamalar, spreyler ve jeller dahil olmak üzere birçok formda mevcuttur. Vajinal kremlerde ve yavaş salınan bir fitil veya halkada daha küçük östrojen dozları bulunur. Doktorunuz, her formun risklerini ve faydalarını anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca testosteron tedavisi de yapılabilir.
Aşırı cinsel istekte masturbasyon artar mı? Aşırı cinsel istekte her türlü eşli ve eşsiz cinsel aktivitede artışla kendini gösterebilir. Masturbasyonun yanı sıra pornografi, sanal seks, telefonda seks gibi tiplari de görülebilmektedir.
CİNSEL Sağlık Enstitüsü Derneği Genel Başkanı ve psikoterapist Dr. Cem Keçe'ye “1 kalpte 2 aşk olur mu?” diye soruyorum. Bilimsel yanıtı, “Elbette. Hatta fazlası bile olabilir.
Ancak bu duygular çok uzun süre kalpte stres yaratır ve azalmazsa kırık kalp sendromu sağlığımız için tehlikeli olabilir. Tüm bu bilgiler ışığında karşımıza çıkan tablo şudur: Aşk sürecini beyin yönetir ama duygularla ilgili tüm sinyalleri toplayan kalp de beynin duygusal cevaplarında pay sahibidir.
Beynin her bölgesi farklı işlevleri organize eder. Duygulardan ve sevgiden orta beyin sorumludur. Yani sevgi orta beyin tarafından algılanır. İnsan sevdiğini görünce orta beyin kalbin daha hızlı ve güçlü atmasına neden olan kimyasalları salgılattırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri