Bununla beraber artık 3-4 ay arası dönemde gece uykusuna başlangıç saatini düzenli olarak 18.00-20.00 arası bir saat dilimi olarak belirleyip, bunu takip edebilirsiniz. Bu da o saatte yattıktan sonra sabah 6.00-7.00'ye kadar, 1 veya en fazla 2 gece beslemesi olacak şekilde neredeyse kesintisiz uyku demektir.
4 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır? Gaz sorunlarının da azalmasıyla birlikte, 4. ayda bebeğinizin uyku düzeni de yavaş yavaş oturmaya başlayacaktır. Bu dönemde bebeğiniz geceleri ortalama 11-12 saat, gündüzleri ise 3 kez olacak şekilde toplamda 3,5 ila 4 saat uyuyacaktır.
Bu süre zarfında, bebeklerin günde ortalama 14 saat uykuya ihtiyacı vardır. 4 aylık bebek beslenmeden 8 saat geçirebilir; 5 aylık olduğunda da 11 saat boyunca uyuyabilir.
Akşam 8-9 arası en geç uykuya geçmiş olmalı.
4 Aylık Bebeğin Günlük Rutin Tablosu
07.30-Anne sütü. 08 .00-Oyun, eğitici aktivite zamanı. 09.30-Uyku zamanı. 11.00-Uyanma, bez değiştirme.
İlgili 24 soru bulundu
Bu soru da anne ve babaların çok merak ettiği bir konu. Bebeklerin bir yaşından sonrasına kadar gece boyunca hiç uyanmadan uyumaları genellikle çok istenen bir durum olsa da pek görülmez. Ancak gece boyu kesintisiz uyku 4. aydan itibaren olabilir de. Sayıları az da olsa bazı bebekler gece boyu kesintisiz uyuyabilirler.
Huzursuz bebek sendromunun yaygın görülen belirtisi, ani başlayan ve bazen çok uzun saatler boyunca aralıksız süren ağlama, sinir hali ve çığlık atmadır. Ancak bu durumu normal ağlamadan ayırmak gerekir. 6-8 haftalık bir bebek, günde ortalama 2-3 saat ağlar. Bebek 3-4 aylık olduğunda ağlama süresi azalmaya başlar.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir.
Bebeklere Uyku Eğitimi Ne Zaman Verilmeli? Bebeğiniz 4 aylık olduğunda artık yavaş yavaş uyku eğitimi için hazırlanmaya başlamanızda fayda var. En ideal zamanın ise geceleri daha az beslendikleri ve artık geceleri de daha fazla uyudukları 5. ay ila 6. ay arası olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.
4-6 ay dönemindeki bebeğinizin uyku ihtiyaçlarına dönersek, aşağıda detaylı şekilde üzerinden geçelim. 4-6 ay arası bebeklerin, gece ortalama 11-12 saat ve gündüz 3,5-4 saat civarı (genelde 3 uyku şeklinde) uykuya ihtiyacı olur.
Yenidoğanlar en fazla 3 saat aç kalabilir. 1-6 ay arası bebeklerde bu durum 4 saattir. 6 aydan büyük bebeklerde 6 saat aç kalabilir.
4 aylık bebek gece kaç saatte bir emer? 4 aylık bebekler ortalama 3-4 saatte bir emmek ister. Gece uykusu sırasında bebeğiniz acıkarak uyanmıyorsa da 5 saatte bir bebeğinizi uyandırıp emzirmeniz önerilir.
Bebek ve küçük çocuklarımızın kesintisiz ve uzun gece uykuları uyuyabilmeleri için iki önemli koşul vardır: Yatakta kendi kendine uykuya dalmak ve Doğru Zamanlama… 0-4 yaş arası bebek ve çocukların gece kesintisiz uyuyabilmeleri için 18:30-20:30 arasında akşam uykusuna yatmaları idealdir.
4 aylık bebek ayına uygun olarak dönme hareketi yapabilir. Göz teması kurabilir, mimiklere cevap verebilir. Ses hassasiyeti artışı nedeni ile seslendiğinizde veya ismi ile çağırdığınızda tepki vermeye başlar. Mimiklere sesli ve kahkaha şeklinde gülme ile cevap verebilir.
4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmez. Çünkü bebeğin kafasını ve sırtını düz tutabilmesi en erken 4 aylıkken mümkün olur. 5. ayda oturma yastıklarıyla destekli oturmaya, 6. ve 7. aylarda ise 10-20 dakika gibi bir süre desteksiz olarak oturmaya başlayabilirler.
4 aylık bebeklerde uyku gerilemesinin asıl nedeni, daha önce hem uykunun REM evresinde olan bebeklerin 4. aydan itibaren Non-REM olarak bilinen evreyi de deneyimlemeye başlamasıdır. Bu evreler arasındaki her geçişte, bebeklerin uyanması ve yeniden uykuya dalmakta zorlanması ise bize uyku gerilemesi olarak yansır.
Tracy Hogg Yöntemi
'Yatır Kaldır' olarak bilinen bu yöntem 'şşş-pat' olarak uygulanan bir ilk adıma sahiptir. Öncelikle bebek, uyku rutini ardından yatağına yatırılır ve kulağına şşş denirken sırtına pat pat şeklinde hafifçe vurularak okşanır. Bu aşama faydalı olmadığında yatır-kaldıra geçilir.
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin gelişimi, anne karnında başlar.
İlerleyen aylarda mide kapasitesinin artmasıyla bu kadar sık beslenme ihtiyacı ortadan kalkıyor. Genellikle 6'ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar.
4 Aylık Uyku Gerilemesi Ne Kadar Sürer? Bütünüyle bakıldığı zaman, uyku gerilemesi semptomları ortalama olarak iki hafta kadar sürebilir.
Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür. İdeal olarak verilmesi gereken ek gıda püre haline getirilmiş sebzeler olabilir.
Çok küçük bebeklerde mesela 4-4.5 aylıksa önce, hazırlanan sebze çorbası süzülüp suyu verilerek bebek alıştırılır. 2–3 gün sebze suyuna alıştıktan sonra sebze çorbasına geçilir. Beşinci ayı bittikten sonra ise sebze suyuna alışmanın ardından da sebze püresi ve yeşillik eklenmiş karışık pürelere geçilir.
Büyüme atakları genel olarak 2-3 gün sürer. Bazı bebeklerde 1 haftaya kadar da uzayabilir.
Büyüme atağı tablosu içerisinde dördüncü dönemi gösteren 19. hafta, diğerlerine göre biraz daha uzun sürebilir. Yaklaşık 18 haftalıkken başlayıp 20 haftalık olana kadar sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri