Yüce Allah'ın insanlara değişik zamanlarda gönderdiği kutsal kitapların sayısı dörttür. Sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir.
Tevrat kitabı gibi Zebur'da yahudilere inen kutsal bir kitaptır. Yahudiler, Tevrat kitabından sonra kendilerine başka bir kitabın gelmeyeceğini düşünmekteydiler. Hz. Davut'a gönderilen Zebur ile yahudilere ikinci bir kitap inmiştir.
Sözlükte "sabırlı, gayretli ve kararlı kimseler" demektir. Ahzâb Suresi'nin 7, Ahkaf Suresi'nin 35 ve Şûrâ Suresi'nin 13. ayetlerinden yola çıkan İslam âlimleri, ulu'l-azm peygamberlerin ilgili ayetlerde ismi geçen Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed peygamberler olduğuna karar vermişlerdir.
Mezmurlar Kitabı (İbranice: תְּהִלִּים, romanize: Tehillim, lit. "övgüler"), popüler ismiyle Zebur, Tanah'ın üçüncü bölümü, Ketuvim'in ("Yazılar") ise ilk kitabı olan Yahudi kutsal kitabıdır.
İsa - İncil / Hz. Musa - Tevrat / Hz. Davud - Zebur. Kutsal kitabımız Kuran'ı Kerim Allah tarafından korunmuştur.
İlgili 45 soru bulundu
Zebur. İslam'da Zebur: Zebur'un Allah tarafından Davud'a ve israiloğullarına indirildiğine, sonradan değiştirildiğine inanılır. Zebur, şiir şeklinde yazılmış bir öğütler kitabıdır.
Zebur, Hz. Davut Peygambere, Kur-an Hz. Muhammed'e gönderilmiştir.
Eski Antlaşma (Tevrat-Zebur) (39 kitap)
Genelde Musa'nın beş kitabı olarak bilinir.
Tanak'ta yansıtılan Davud'un karakteri ve yaptıkları, onu Yahudi geleneğinin en önemli şahsiyetlerinden ve İsrail halkının en büyüklerinden biri yaptı. Kabala'da Davut, tarih boyunca dünyadaki Shekhinah'nın dayandığı arabanın dört ayağından biridir (diğer üçü Yahudilerin diğer ataları Avraham, İshak ve Yakov'dur).
Tevrat, bugün yaşayan dinlerin en eskilerinden biri olan Yahudiliğin kutsal kitabıdır.
İdris hakkında salihli, sabreden ve sadık bir peygamber olarak bahsedilmektedir. Göklerde 4. katta peygamber efendimiz ile birlikte görüştüğü rivayet edilmektedir. Kur'an'da ise Hz. İdris'in ölmediğini hala yaşadığından söz edilir.
İncil (müjde, öğretici) : (Hz.
Ahd-i Cedid (yeni ahit).İlahi dinler içinde en çok mensubu olan Hristiyanlar'ın kutsal kitabıdır. Hz. İsa peygambere indirilmiştir. Net olarak bilinmemekle beraber en eski İncil'in M.S.
(Beşikte konuşanların birincisi) Meryem oğlu İsa aleyhisselam'dır. (Beşikte konuşanların İkincisi ise) Cureyc'dir. Cureyc ibadete düşkün bir kimseydi.
Tevrat'ın ilk kitabının birinci bölümünün ilk ayetinde şu cümleyi okuruz: “Başlangıçta Tanrı yeri ve göğü yarattı.” (Yaratılış 1:1) Bu ayette, üzerinde düşünmemiz gereken bir konu mevcuttur. Tanrı, yeri ve göğü yaratmadan önce ne vardı?
Tüm bu anlamlarda ortak olan Tevrat'ın, Yahudi halkı olmanın kökenini oluşturmasıdır: onların Tanrı tarafından var olma çağrıları, imtihanları ve belaları ve Tanrıları ile bir dizi ahlaki ve dini yaşam tarzını takip etmeyi içeren yükümlülükler ve medeni kanunları (halaha) olan antlaşmayı içerir.
Yahudiler Tevrat'a ibranice Tora derler. Yahudi kültüründe Tora terimi öğreti, doktrin, kılavuz, teori, hüküm, kanun, din gibi anlamlara gelir. Bu terim, Hz. Musa'nın kitabına isim olarak kullanıldığı gibi Tanah, Mişna ve onun yorumu olan Gemara ve hatta din bilgini rabbilere ait bütün eserler için de kullanılır.
Dini kaynaklara göre Süleyman, Kudüs yakınlarındaki Gazze şehrinde doğdu. Davud'un on dokuz kadar oğlu vardı ama Tanrı, Davud'un oğulları arasından Süleyman'ı kendisine varis kıldı. Ayrıca kutsal kitaplara göre dünyaya gelmiş en zengin insan ve peygamberdir.
HZ. SÜLEYMAN (AS) : Emir, hükümdar idi. Sazlardan zenbil yapardı. Bakır madenini ilk defa işleyen O'dur.
İsrâiloğulları'na gönderilen ve kendisine Zebûr verilen peygamber. Hz. Süleyman'a isnat edilen mûcizevî yüzük, bu yüzüğün üzerine hakkedilmiş altı köşeli yıldız.
Birincisi: Zebur'da şöyle bir âyet var: "Allahım! Fetretten sonra bize Sünneti ihyâ edecek olan zâtı gönder."(1) "Mukîmü's-Sünne" ise, ism-i Ahmedîdir.
Kutsal kitapların hepsinde de geçmiş peygamberlerden ve yaşadıkları tecrübelerden bahsedilmektedir. Kur'an'a göre bu peygamberlerden birisi de İsa (as)'dır. Tevrat'ta ismi geçmeyen İsa (as), Yahudiler tarafından peygamber olarak kabul edilmemektedir.
Muhtemelen ilk olarak İbranice yazılmıştır. Markos İncili temel alınmıştır.
İbrâhim'e verilen suhuf ile Tevrat, İncil, Zebûr ve Kur'an'ın ramazan ayında indirildiği bildirilmektedir (Taberî, Câmiʿu'l-beyân, III, 189; Süyûtî, ed-Dürrü'l-mens̱ûr, II, 231-232).
Hristiyanlığın yayılmasından sonra da Lâtinceye çevrilmiştir. Ancak günümüzde orijinal bir Zebur nüshasının mevcut olduğunu söylemek mümkün değildir. Bugün yeryüzünde Zebur'a tâbi bir millet bulunmamakla beraber, gerek yahudiler, gerek hristiyanlar ibadet ve âyinlerinde dua niyetiyle Zebur'dan parçalar okumaktadırlar.
Yahudiliğe göre peygamber olmak için ilahi katmanlarla irtibatta olmak yeterli olmayıp Tanrı tarafından tebliğ vazifesiyle görevlendirilmiş olması gerekmektedir. Yahudi peygamberlik müessesesinde Hz. Musa'nın müstesna yeri olmakla birlikte önce ve sonra da peygamberlerin olduğu kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri